Аналітики: Число корпоративних дефолтів європейських позичальників в 2012 р. може подвоїтися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Число корпоративних дефолтів європейських позичальників в 2012 р. може подвоїтися

Казна та Політика
110
Непроста ситуація на боргових ринках і необхідність банків виводити активи зі своїх балансових рахунків заради відповідності новим вимогам до власного капіталу можуть призвести до зростання банкрутств серед європейських корпоративних позичальників у цьому році, вважають аналітики агентства Standard & Poor's (S&P).
"Становище багатьох компаній посилює наближення термінів погашення кредитів, рефінансувати які на вигідних умовах вийде далеко не у всіх. Число корпоративних дефолтів європейських позичальників може зрости в 2012 році майже в два рази в порівнянні з показниками попереднього року. Відсоток банкрутств серед компаній зі спекулятивним рейтингом (BB+ або нижче) складе 6,1% проти 4,8% минулого року. В абсолютних значеннях цей показник дорівнює 41 компанії. У випадку збільшення проблем світової економіки, імовірність чого оцінюється в 40%, частка дефолтів європейських емітентів зросте до 8,4%. Втім, ця цифра залишиться значно нижче піку кризи в 2009 р. - 14,7%", - прогнозують експерти.
На їхню думку, одна з причин нинішнього тренду - наближення термінів погашення позик багатьох компаній. S&P оцінює, що до 2015 р. корпоративні емітенти зі спекулятивним рейтингом (усього 676 компаній в Європі) повинні будуть погасити або рефінансувати заборгованість на суму 230 млрд євро, причому значна частина виплат припаде вже на цей рік. У той же час європейські кредитори стають все більш вибірковими в плані вибору позичальника - вимоги до них ростуть буквально з кожним днем.
"Позичати у банків зараз стало непростою справою. З огляду на підвищення вимог до капіталу, кредитні спілки стали дуже вибагливими щодо того, кому вони позичають гроші. У зв'язку з цим 2012 буде дуже важким у плані залучення коштів", - вважає директор DC Advisory Partners Ендрю Кліленд-Богл.
Останні стрес-тести європейських банків показали, що місцевим організаціям не вистачає 115 млрд дол. власних коштів. Виправити ситуацію можна не тільки за рахунок залучення інвесторів, але і за рахунок скорочення власних активів, що багато банків і вибирають, активно знижуючи обсяги кредитування. Фахівці Royal Bank of Scotland Group оцінюють, що в найближчі 3-5 років європейські кредитори скоротять обсяг активів на своїх балансових рахунках з 26,5 до 21,4 трлн євро.
"Ще однією причиною, що пояснює небажання банків кредитувати бізнес, можна назвати поточну монетарну політику ЄЦБ. Зберігаючи ставку на рекордно низькому рівні, регулятор насичує банківську систему дешевої ліквідністю, яка використовується компаніями не для кредитування реального сектора, а для скупки низькодохідних, але дуже надійних державних облігацій найбільших економік зони євро. Іншим способом примножити капітал є депонування коштів в ЄЦБ - минулого вівторка банки розмістили на рахунках регулятора рекордні 528 млрд євро", - відзначили аналітики S&P.
Варто зазначити, що тенденція зростання числа корпоративних дефолтів, швидше за все, проявиться і в США, де вже встигло прогриміти гучне банкрутство компанії Kodak.
Згідно з прогнозом S&P, в 2012 р. про свою неспроможність повинні оголосити понад 60 американських компаній (проти 39 у 2011 р.). З подібною думкою згоден і легендарний економіст Едварт Альтман, який здобув світову популярність після створення математичної формули, що вимірює ступінь ризику банкрутства кожної окремої компанії (Z score model). Він прогнозує, що рівень дефолтів серед корпоративних позичальників у США зросте в 2012 р. з 1,32 до 4,28%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас