Вчені виявили 11 нових планетарних систем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені виявили 11 нових планетарних систем

41
Учені, що працюють з телескопом "Кеплер", відзвітували про відкриття 11 нових планетарних систем, сумарна кількість планет в яких становить 26.
Свої результати дослідники описали в чотирьох статтях, опублікованих в Astrophysical Journal і Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Короткий виклад результатів наводиться на сайті Лабораторії реактивного руху, передає Лента.ру.
Навколо кожної зірки було виявлено як мінімум дві планети. Найбільш "населена" з відкритих систем - Kepler-33. Усього біля зірки, яка старіша і масивнішеа від Сонця, було виявлено п'ять планет, розміри яких варіюються в межах від 1,5 до 5 земних. Періоди обертання планет навколо власних зірок варіюються в межах від 6 до 143 днів.
Скільки з відкритих планет мають кам'янисту поверхню, вчені сказати поки не можуть. "До того, як "Кеплер" почав роботу, нам було відомо всього 500 екзопланет, - говорить Дуг Хаджінс з NASA. - Тепер же, всього за два роки на ділянці неба розміром з кулак телескоп відкрити 60 планет і 2,3 тисяч кандидатів у планети. Це означає, що наша галактика просто переповнена планетами різних розмірів з різними орбітами".
У рамках дослідження вчених цікавили, серед іншого, так звані орбітальні резонанси - стійкі конфігурації орбіт, при яких періоди обертання співвідносяться як невеликі цілі числа (наприклад, Сатурн і Юпітер в Сонячній системі знаходяться в резонансі 2 до 5). Астрономам вдалося виявити, що в п'яти системах - Kepler-25, Kepler-27, Kepler-30, Kepler-31 і Kepler-33 - є планети з резонансом 1:2, а в чотирьох - Kepler-23, Kepler-24, Kepler -28 і Kepler-32 - з резонансом 2:3.
"Кеплер" був запущений в космос у березні 2009 року. Його основною метою є пошук екзопланет з великим періодом обертання. Для цього використовується транзитний метод - апарат реєструє найменші коливання яскравості зірки під час проходження тіні від планети по її диску. Усього "Кеплер" тримає під наглядом 150 тисяч зірок у регіоні неба між сузір'ями Лебедя і Ліри.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас