Івченко: Скорочення закупівель газу в РФ - оптимальний варіант для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Івченко: Скорочення закупівель газу в РФ - оптимальний варіант для України

Енергетика
772
Кроки України зі скорочення споживання російського природного газу шляхом переходу на альтернативні джерела його постачання, інші енергоносії та активного енергозбереження будуть набагато ефективніші, ніж спроби знизити ціну шляхом переговорів, вважає екс-глава правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.
"Це давно треба було робити, а не гратися, так як давно було зрозуміло, що Росія в тому форматі, який був до цього і є сьогодні, не піде на поліпшення цінових умов постачання нам газу", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах 5-го круглого столу з філантропії, організованого фондом Віктора Пінчука.
"І не треба було ці два роки плекати ілюзії і гратися самим з собою з цього приводу, а треба було робити дуже просто: відмовлятися від імпорту російського газу, заміщувати іншими енергоносіями. Як тільки ми б почали відмовлятися, Росія зовсім би по-іншому стала говорити з нами", - додав О. Івченко.
Як приклад він навів США, яким завдяки нарощуванню видобутку сланцевого газу вдалося знизити ціни на нього до $100 за 1000 куб. м і відмовитися від імпорту, в результаті чого Катару довелося розвернути експорт газу на спотовий ринок Європи і знизити ціни.
На думку екс-глави НАК, Україна також не повинна боятися за майбутнє своєї газотранспортної системи. "Те, що розповідають, що з труби буде металобрухт - це така дурість, яка не налазить ні на яку голову, якщо професійно до цього питання підходити. Нехай Росія хоч 100 газопроводів побудує навколо України, все одно українська ГТС буде завантаженою, і для цього не потрібно навіть російського газу, тому що наша ГТС може працювати в реверсному режимі технологічно і качати газ в будь-який бік", - вважає він.
О. Івченко нагадав, що Україна продемонструвала ці можливості під час газової кризи 2006 року, що стало несподіванкою для Росії, яка відключила газ, і дозволило добитися прийнятних умов на переговорах.
За його словами, газова криза 2009 року також довела можливість роботи вітчизняної ГТС в реверсі, однак український уряд не зміг скористатися цим фактором на переговорах.
"Ми вже сьогодні, при існуючих цінах на російський газ, можемо качати з Європи норвезький газ, який буде обходитися в $260 за 1000 куб. м. І тоді це вже буде проблема не українська, а російська: вони будуть нас просити купити газ. Адже головне не зробити, головне – продати, і головний той, хто купує", - підкреслив О. Івченко, який очолював "Нафтогаз України" з березня 2005 року по травень 2006 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас