Заборони Арбузова обвалять гривню? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборони Арбузова обвалять гривню?

Валюта
10262
Прогнози курсу валют в Україні можуть опинитися під забороною. За даними ЗМІ, відповідний законопроект зараз розробляється в Національному банку України. У зв'язку з цим МінПром вирішив з'ясувати, який вплив на ринок матиме подібна заборона, а також яким буде курс гривні в 2012 році.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, стабільність гривні буде головним чином залежати від відносин з Міжнародним валютним фондом. "Якщо новому міністру фінансів вдасться відродити співпрацю з МВФ, то курс гривні буде стабільним протягом усього року, - говорить експерт. - Без допомоги МВФ втримати курс буде складно".
"Якщо з МВФ не вдасться знайти спільну мову, то ризик різкої девальвації гривні до рівня 9-10 грн./дол. зростає. Причому він може тільки посилитися після виборів, коли необхідності втримувати стабільний курс гривні не буде", - додав О. Охріменко.
Експерт відзначає, що теоретично на зміцнення курсу повинен вплинути приплив валюти під час проведення чемпіонату Європи з футболу Євро-2012: "Очікується, що приплив валюти дозволить знизити курс долара до 7,9 грн. Але це зниження буде короткочасним". Серед інших факторів, що впливають на курс, експерт називає дефіцит зовнішньоторговельного балансу, який в поточному році може перевищити 10 млрд дол, повернення боргів нерезидентам (близько 6,5 млрд дол), а також виплату відсотків за боргами (приблизно 3 млрд дол.).
О. Охріменко висловив упевненість, що введення заборони на оприлюднення курсових прогнозів матиме різко негативний вплив. На його думку, такий крок населення може сприйняти як сигнал до різкого обвалу курсу гривні, що викличе масове скуповування валюти. "Тоді ринок може дійсно увійти в критичну ситуацію, коли не буде вистачати валюти, навіть з кредитами МВФ. Фактично заборона на прогноз курсу долара може привести до різкого обвалу гривні до рівня 15 грн./дол., оскільки у паніки немає економічної логіки", - застерігає експерт.
Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що курс гривні протягом року знизиться. "Загальне ослаблення буде приблизно на рівні очікуваної нами інфляції, тобто близько 8% - до 8,64 грн./дол.", - сказав він.
На думку експерта, на падіння курсу вітчизняної валюти вплинуть дефіцит зовнішньоторговельного балансу, що продовжує зростати, а також слабкий приплив капіталу з-за кордону. "Підтримати курс може або значний приплив капіталу, наприклад, в результаті приватизації великих об'єктів іноземними компаніями, або поліпшення умов торгівлі, яке або допоможе знизити вартість імпорту, в першу чергу, нафти і газу, або ж збільшить вартість експорту", - вважає він. Проведення ж Євро-2012, за словами експерта, істотного впливу на курс гривні не матиме, оскільки обсяг валюти, яка надійде в Україну, буде не настільки істотним.
Говорячи про можливе введення заборони, О. Жолудь нагадав, що подібні прогнози робляться не тільки в Україні, а й в інших країнах. "Там їх чомусь не забороняють, питання в тому, наскільки доцільно нарікати на дзеркало", - зазначив експерт.
У свою чергу керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко прогнозує, що курс гривні вже влітку може знизитися до 8,20-8,25 грн./дол. і залишиться таким до кінця року. "На тлі боргової кризи в єврозоні знижується попит з боку наших основних торговельних партнерів. Відповідно ми очікуємо погіршення стану торговельного балансу і поточного рахунку платіжного балансу", - сказав експерт, додавши, що тиск на курс гривні буде "помірним".
За його словами, проведення Євро-2012 дасть приплив валюти в Україну на рівні 1 млрд дол. "Не можна сказати, що це велика сума, - говорить експерт. - Вона може один місяць підтримати гривню, але надалі ситуація навряд чи буде такою ж гарною і суттєвих вливань валюти не очікується. Проведення Євро-2012 буде мати більше іміджевий вплив на приплив інвестицій, на приплив туристів в довгостроковій перспективі".
М. Івченко вважає, що заборону на оприлюднення курсових прогнозів буде складно запровадити навіть технічно. Він зазначив, що багато інвестиційних компаній і комерційні банки в Україні регулярно роблять подібні прогнози, і відстежити все буде дуже складно. "Мені здається, що це більше буде мати якийсь психологічний вплив, а реально контролювати вони навряд чи зможуть. Важко сказати, як це все буде працювати", - резюмував експерт.
Аналітик ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець прогнозує, що курс гривні, найімовірніше, буде до кінця року триматися біля позначки 8 грн./дол. "Але ризики девальвації дуже високі. Це означає, що з імовірністю 60% гривня встоїть, але з 40% ймовірністю нас чекає значна девальвація", - відзначає експерт.
На його думку, якщо співробітництво України з МВФ буде відновлено, то ризики девальвації знизяться до нормального рівня. "У той же час проти гривні грають торговельний баланс і, зокрема, дорогий газ, та ще й пропонований в обсязі вище необхідного", - вважає він.
Також О. Іванець назвав можливе введення заборони на оприлюднення курсових прогнозів "незрозумілим ходом". "Якщо прогнози необґрунтовані, то їм не довіряють, - підкреслив експерт. - Навряд чи люди, які впливають на економічну ситуацію, діють на основі чуток. Якщо ж НБУ має на увазі, що будь-який прогноз, відмінний від його прогнозу, є необґрунтованим, то це явно перебір. Є реальна загроза девальвації, яка ґрунтується на реальних цифрах платіжного балансу. Необґрунтованим зараз може виглядати лише прогноз істотного зміцнення гривні".
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас