Банки скаржаться на суди, які покривають несумлінних позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки скаржаться на суди, які покривають несумлінних позичальників

Кредит&Депозит
766
Позичальники придумали черговий спосіб не повертати банкам борги шляхом анулювання державної реєстрації підприємства-боржника, пише видання "Економічні вісті". При цьому, зазначає газета, якщо ви купили майно такої компанії з аукціону - готуйтеся його повертати.
За інформацією "ЭИ", з прецедентом анулювання держреєстрації компанії і боржника зіткнулися в Альфа-банку. У 2005-2007 роках фінустанова уклала два кредитні договори з ТОВ "Т. і Е." на суму понад 10 мільйонів доларів, в забезпечення яких в іпотеку передано майновий комплекс (27,5 тисячі кв. м.) в Києві. Оскільки дані кредитні лінії належним чином не обслуговувалися, банк звернувся до суду про стягнення заборгованості за кредитами і в квітні 2009 року отримав виконавчий напис нотаріуса на заставне майно.
У грудні того ж року іпотечну заставу було реалізовано з публічних торгiв. Як повідомили в банку, позичальник спочатку безуспішно спробував оскаржити законність публічних торгiв, а потім був ліквідований за процедурою банкрутства. "Відразу ж після цього один з учасників підприємства-позичальника - ТОВ "Завод-Ефкон" звернулося до Господарського суду Києва з позовом про визнання недійсними свідоцтва про право власності, виданого ТОВ "Т. і Е.", договорів іпотеки, укладених боржником з банком, торгів з реалізації публічних майнового комплексу та визнання за ним права власності на майновий комплекс", - сказав Кирило Струков, директор з корпоративного розвитку, планування та контролю Альфа-банку.
Підставою для подібного позову були рішення Господарського суду Києва, прийняті в 2009 році (вже після того, як банк отримав виконавчий напис нотаріуса на договорі іпотеки), - про скасування рішень загальних зборів учасників компанії-позичальника ТОВ "Т. і Е.", про створення ТОВ "Т. і Е." і про збільшення статутного капіталу товариства за рахунок майнового комплексу, який було передано в заставу банку.
У подібному рішенні суду банкіри бачать низку небезпечних прецедентів. Чинне законодавство і судова практика підтверджують, що визнання недійсним рішення про створення юридичної особи не впливає на його угоди, укладені в період, поки воно було включено до державного реєстру. Якщо ж рішення суду першої інстанції підтвердить апеляційний суд (туди звернувся добросовісний покупець майнового комплексу, проданого з публічних торгів), це створить перешкоди не тільки для вилучення заставного майна - тому що буде створена нова схема ухиляння від відповідальності за кредитами, а й призведе до прецеденту визнання недійсними публічних торгів у зв'язку з анулюванням реєстрації попереднього власника майна.
"2012 рік обіцяє бути лідером за кількістю подібних позовів. Анулювавши державну реєстрацію підприємства, можна буде оскаржити будь-які дії з вилучення у нього майна в минулому. А у покупців, які придбали заставне майно, - його забрати", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас