У зоні не поторгуєш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У зоні не поторгуєш

Казна та Політика
801
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) оприлюднило результати дослідження, присвяченого впливу на зростання економіки України створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з низкою країн. Нагадаємо, в даний час Україна веде такі переговори з Канадою, Ізраїлем, Сирією, Марокко та Туреччиною.
Результати дослідження показали, що в більшості випадків ЗВТ дасть хоч і невелике, але прискорення зростання української економіки. Так, у разі створення ЗВТ з Ізраїлем щорічні темпи зростання ВВП збільшаться на 0,15 відсоткового пункту (в.п.), з Марокко - на 0,13 в.п., з Сирією - на 0,019 в.п., з Канадою - 0,005 в.п. У свою чергу вступ в силу режиму вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі (включає Норвегію, Ісландію, Швейцарію і Ліхтенштейн), ратифікований українським парламентом у грудні 2011 року, прискорить зростання української економіки на 0,006 в.п.
На цьому тлі несподіваними стали висновки дослідження про шкоду створення ЗВТ з Сингапуром і Туреччиною. Але якщо відповідні переговори з Сингапуром (уповільнення зростання ВВП України на 0,01 в.п.) зараз, по суті, заморожені, то з Туреччиною вони тільки почалися в грудні минулого року. У разі створення цієї ЗВТ темпи зростання української економіки сповільняться на 0,19 в.п., а держбюджет недоотримає близько 114 млн грн на рік.
Разом з тим такі висновки зовсім не є причиною для припинення переговорів з Туреччиною. "Існує розпорядження президента про початок таких переговорів. Тим часом дослідження показує, що нам необхідно жорсткіше відстоювати свої інтереси, щоб зробити результати створення режиму вільної торгівлі сприятливими для нашої економіки", - заявив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький. Зокрема, за його словами, українська сторона категорично не згодна з пропозицією Туреччини не включати в режим ЗВТ аграрну продукцію. "Україні необхідний доступ нашої агропродукції на турецький ринок. Тому ми заявили - або ви лібералізуєте свій агроринок, або ЗВТ не буде. Зрештою, з ініціативою почати переговори Туреччина виступала ще з 2007 року, а значить - цей режим їм потрібний більше, ніж нам", - стверджує чиновник.
Що стосується переговорів з іншими країнами, то П'ятницький припускає швидке закінчення переговорів з Марокко, Ізраїлем та Канадою. "Переговори з Сирією практично завершені, але ви знаєте, яка там політична ситуація. Підписавши договір зараз, ми можемо отримати міжнародні санкції", - уточнив він. Крім того, за словами чиновника, вже йдуть відповідні переговори з Сербією і незабаром розпочнуться з В'єтнамом та Ліваном. Найближчим часом МЕРТ повинен вивчити економічний ефект від створення ЗВТ з цими країнами.
Україна могла б наростити експорт до Туреччини зерна і соняшникової олії. "Зараз наш основний аграрний експорт в цю країну - зернові і соняшникова олія, і ми могли б домогтися істотного збільшення поставок. Але в Туреччині дуже сильне аграрне лобі, і змусити їх повністю зняти обмеження буде дуже складно - в кращому випадку можна сподіватися на якісь квоти", - визнає директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов.
У той же час у Туреччини є політичні аргументи, здатні змусити наших чиновників йти на компроміс щодо умов ЗВТ. "Для України важлива згода Туреччини на участь в проектах зі створення альтернативних шляхів енергоресурсів, крім того, варто пам'ятати про добрі стосунки лідерів наших країн. Тому, швидше за все, договір про ЗВТ з Туреччиною все ж таки буде підписаний, навіть незважаючи на застереження МЕРТ", - прогнозує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Нагадаємо, Україна планує залучити Туреччину до проекту з будівництва LNG-терміналу, а також обговорює можливість закупівель газу в цій країні. Але через кілька років таке співробітництво з Туреччиною може принести позитивний ефект для бюджету. "Цілком можливо, що в середньостроковій перспективі цей режим буде вигідний Україні", - вважає Карасьов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас