Експерт: НБУ повинен підкріпити інвестсертифікати реальним золотом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: НБУ повинен підкріпити інвестсертифікати реальним золотом

Фондовий ринок
306
Інвестиційні сертифікати НБУ необхідно підкріплювати майбутніми обсягами видобутого Нацбанком золота. Таку думку в коментарі УНН висловив аналітик інвестиційної компанії Світлана Рекрут.
Вона розповіла, що, за прогнозами С.Арбузова (голова НБУ - Ред.), Нацбанк добуде близько 600 тонн золота.
"Все видобуте золото піде на наповнення золотовалютних резервів НБУ. Видобуток жовтого металу планується розпочати вже з літа 2012 року", - зазначила С.Рекрут.
За її словами, одним з альтернативних джерел поповнення ЗВР золотом може бути афінаж (процес очищення) дорогоцінних металів, скуплених у вигляді брухту у населення, ломбардів тощо. "Проте ці операції обкладаються податками (зокрема, податком на доходи фізичних осіб та ПДВ), тому населення і ломбарди активніше несуть це золото "напівофіційно" до переробників", - підкреслила експерт.
С.Рекрут також повідомила, що для того, щоб якось змінити цю ситуацію, в листопаді минулого року до парламенту були внесені відповідні законопроекти з пропозиціями пом'якшити оподаткування при купівлі брухту Нацбанком у фізичних та юридичних осіб, а також звільнення від ПДВ послуг, пов'язаних з розвідкою, видобутком, виробництвом і використанням дорогоцінних металів, з метою поповнення ЗВР. "Законопроект ще не прийнятий, але коли це відбудеться, можна очікувати активізації Нацбанком закупівлі брухту у населення та ломбардів, за умови конкурентної цінової політики", - підкреслила вона.
Нагадаємо, з 1 жовтня 2011 року НБУ отримав під своє управління геологічне підприємство "Північгеологія" та необхідні ліцензії для організації роботи з видобутку золота. На кінець 2011 року ЗВР НБУ склав 31,8 млрд дол., де частка золота становить близько 4%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас