Суперечливий компроміс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суперечливий компроміс

Казна та Політика
1572
Повноцінне настання зими додатково пожвавило ситуацію з вирішенням "газового" питання. За повідомленнями "Газпрому" Україна збільшила відбір "блакитного палива". А переговори все ніяк не зрушать зі стадії "Майже компроміс", залишаючи на кожній стадії суперечливі повідомлення сторін.
Жага рішення
Переговори Росії та України з приводу перегляду "газових" контрактів-2009, що активізувалися ще в середині осені 2011 року, місяць за місяцем затримуються на етапі "Майже домовилися". Початок нового календарного року так і не вніс видимих змін у вже звичну схему інформування про хід обговорення болючого питання. Чергова зустріч міністра енергетики та вугільної промисловості та голови правління "Газпрому" відбулася 17 січня, під час неї, згідно із заявою прес-служб, знову "переговори української і російської сторін пройшли в конструктивному руслі".
"Конструктивність" русла таких переговорів вже давно привертає увагу преси. Оскільки деталі процесу практично не виносяться за межі обговорення (за винятком вельми "загальних" за духом заяв у стилі "Консорціуму - бути!"), перелік можливих предметів торгу (вступ до Митного союзу, половина ГТС, підземні сховища, облгази, необмежений доступ "Газпрому" на внутрішній ринок України, порти, приватизаційні "привілеї" для російського капіталу і тому подібні "бонуси") залишається предметом жвавого обговорення, якому свіжа російська критика українських сирів тільки додала гостроти. Тим часом самі учасники переговорів рідко щедрі на конкретні заяви. "У нас періодично виникають спірні питання з російськими партнерами, ми не завжди знаходимо компроміс, але ми зараз вже суттєво наблизилися до цього. У питаннях, які для нас мають принципові значення, ми будемо відстоювати свої інтереси, в тому числі й обсяги закупівель газу", - повідомив через кілька днів після зустрічі з главою "Газпрому" Юрій Бойко. Однак відстоювання "принципових питань" навіть за відсутності "політичних вимог", схоже, дається переговорникам нелегко.
Непроста тема законтрактованих обсягів газу, про розбіжності щодо якої Києва і Москви "Подробности" вже писали, як і раніше, займає чи не чільне місце в "авангарді" повідомлень про перебіг переговорів. Україна продовжує стояти на своєму: про бажання купити не більше 33 мільярдів кубометрів "Газпрому" було повідомлено заздалегідь, а особливості контракту дозволяють покупцям зупинитися біля умовної позначки 27 мільярдів. "Ми їм чітко сказали, що ми не збираємося закуповувати таку величезну кількість газу, яку забито ось в цих контрактах, в кабальних контрактах", - заявив Микола Азаров 17 січня. А 20 січня профільний міністр, коментуючи можливі штрафні санкції з боку Росії, уточнив, що "у нас є важелі, які дозволяють нам з упевненістю говорити про те, що ніяких наслідків для нашої країни не буде".
У відповідь на впевненість з "важелями" росіяни знову згадали про цивілізованість. "Українська сторона заявляє, що в неї є важелі, які дозволять їй виконувати умови контракту. Але в російській мові синонім слова важіль - це палиця... У зв'язку з цим хотілося б ще раз відзначити, що "Газпром" буде діяти цивілізованим чином", - відреагував на слова Юрія Бойка Олексій Міллер. Знову тема "цивілізованого чину" спливла і тоді, коли голова правління російської корпорації запевнив: українська влада зобов'язалася викуповувати весь газ, передбачений невідкоригованим контрактом - тобто, треба думати, понад 41 мільярда "кубів". "Те, що стосується України, то у нас є чинний контракт. Контракт у нас такий, що й українські колеги прекрасно розуміють, що умови цього контракту є залізобетонними. І якщо говорити про 2012 рік, то українська сторона підтвердила, що буде виконувати в повному обсязі контрактні зобов'язання, які є, і буде вести переговори, щоб якимось чином відкоригувати ціну", - зробив Міллер заяву, що суперечить повідомленням української сторони.
Якими б не були кінцеві наміри української сторони, за повідомленнями "Газпрому", в останні дні "Нафтогаз" і справді збільшив кількість відбору газу (тоді як ще недавно в Міненерговугілля не без гордості повідомляли, що в порівнянні з минулим роком в січні-2012 Україна скоротила імпорт "блакитного палива" втричі). З поправкою на помітне похолодання подібна зміна ситуації виглядає цілком передбачувано... Тим не менш, якнайшвидший перегляд контрактів (незалежно від того, яка концепція переможе: менше купувати або менше платити), на думку деяких фахівців, залишається в інтересах України. "Заяви Юрія Бойка про те, що Україна може продовжувати газові переговори з Росією стільки, скільки знадобиться, не відповідає реальному стану справ. Не може країна, яка перебуває в настільки складній економічній ситуації і з тим дефіцитом держбюджету і фінансів у "Нафтогазу", дозволити собі тривалі переговори", - цитує УНІАН слова енергетичного експерта Олександра Нарбута.
І в Кабміні поділяють схожу точку зору. "Тема переговорів та ж сама, вже набила оскому нам. Потрібно, нарешті, завершувати ці переговори. Скільки можна перемовлятися, пора знаходити рішення", - непокоївся Микола Азаров 17 січня. Через кілька днів, під час прес-конференції, підсумовуючи 2011 рік, прем'єр-міністр висловився вже трохи оптимістичніше: "Зараз, нарешті, ми наближаємося до фінішу, до завершального етапу цих переговорів. Мені дуже хотілося б, щоб вони пройшли якомога швидше, бо я знаю реальну ситуацію". А низка дій демонструє, що Україна намагається не тільки на Росію сподіватися, але і сама не здається.
У гонитві за альтернативою
Занепокоєння з приводу найближчого енергетичного майбутнього у правлячого табору проявляється не тільки в регулярному таврування "винуватців кабальних угод" і переживаннях щодо перебігу переговорів з росіянами. Ситуація, близька до кризової, змушує офіційний Київ все наполегливіше згадувати неодноразово обговорюване в останні роки слово "Альтернатива". "Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення відпрацювати додаткові заходи, які б дозволили краще забезпечити енергетичну безпеку в Україні. У першу чергу, мова йде про диверсифікацію джерел поставок природного газу... Не менш важливим напрямком стане проведення переговорів щодо реалізації проектів диверсифікації джерел та маршрутів поставок природного газу", - підбивала підсумки екстреного засідання РНБО "щодо газу", що відбулося 20 січня, Раїса Богатирьова.
Про необхідність і добувати більше "свого" газу, і купувати побільше такого чужого, щоб не російського, в Україні говорять все частіше і все голосніше. Як мінімум, в одному напрямку Київ і справді можуть чекати зрушення – під час Світового економічного форуму в Давосі в найближчі дні передбачається підписати угоду з Азербайджаном про порядок поставок скрапленого природного газу. Правда, СПГ-термінал, що входить в число брендових "Національних проектів" нинішньої влади, ще тільки належить побудувати - або хоча б орендувати плавучий (такі наміри були озвучені в кінці 2011 року). У будь-якому разі, в найближчі пару років Україну навряд чи очікують поставки скрапленого газу. І все ж підписання договору з Баку, якщо таке відбудеться, хоча б частково підтвердить "диверсифікаційні" наміри української влади (також ходять чутки про те, що Україна може почати купувати газ і в сусідів з півдня - наприклад, у румунів). Що може якимось чином позначитися і на переговорах з Росією...
Ідею "Даєш диверсифікацію!" в Україні зараз трактують по-різному. Одна з гучних ідей, що знову спливли, - звернутися до більш активного використання не блакитного, а чорного палива. "Ми переводимо всі наші ТЕЦ на вугілля. На це буде потрібен приблизно рік, але ми цю роботу вже почали", - повідомив у середині січня Юрій Бойко. Експерти до такого "нововведення" відносяться порівняно спокійно, відзначаючи серйозні складності реалізації наміру - і технічні, і практичні, і екологічні. Саме екологічний аспект спровокував деякі розбіжності у правлячому таборі. "У нас зараз 293 котельні. Якщо їх всі перевести на вугілля, атмосфера буде як з трьома металургійними заводами", - побоюється мер Донецька Олександр Лук'янченко. Втім, і в цьому випадку про перспективу найближчих днів не йдеться: за словами профільного міністра, для таких змін потрібно не тільки змінити технологію, але і приватизувати ТЕЦ - для скорочення держвитрат на таку модернізацію.
Також частину енергетичних проблем України могло б вирішити збільшення обсягів видобутку власних вуглеводнів - дійшла до висновку влада під час останнього засідання РНБО. Так, все частіше згадують про перспективи розробки шельфу Чорного моря: самостійно або в "міжнародному" режимі - а найближчою до реалізації поки виглядає все ж співпраця з "Газпромом"... При цьому правлячий табір продовжує наполягати на тому, що український газ буде, в першу чергу, спрямований на покриття потреб населення. "Газ, який ми будемо добувати з власних джерел, буде спрямований тільки для населення і лише для комунальних підприємств. Це принципово важливо", - відзначала вже пізніше Раїса Богатирьова. Принциповість дешевизни газу для українців дійсно складно недооцінити - особливо у світлі майбутніх виборів. Але й тут становище влади важко назвати зовсім безпроблемним: давнім прихильником думки про те, що газ українського видобутку повинен за ціною дорівнювати імпортному, є Міжнародний валютний фонд, який ще в меморандумі з урядом Юлії Тимошенко розробляв схему подорожчання "блакитного палива".
Підвищення тарифів передбачає і програма співпраці з Кабміном Миколи Азарова. "МВФ, наприклад, вимагав збільшити тарифи на газ для населення і для теплокомуненерго. А це означає підвищити тарифи на оплату квартир більш ніж на 100% і, звичайно, тарифи на споживання газу для населення, за рахунок цього компенсувати дефіцит коштів. Ми розуміли, що таке навантаження для населення надмірне, і на це не пішли", - нагадав президент. Можновладці продовжують сподіватися на те, що ймовірні домовленості з Росією допоможуть врятувати стан справ і на цьому фронті. Відновлювати відносини з Фондом 24 січня вже відправився призначений минулого тижня міністром фінансів Валерій Хорошковський. Не тільки в Москві або в Брюсселі, а й у Вашингтоні Україну чекає сеанс пошуку компромісів. А поєднання та усереднення таких не завжди дається легко.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас