ЄБРР вважає Україну однією з найуразливіших для кризи країн СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР вважає Україну однією з найуразливіших для кризи країн СНД

Казна та Політика
1533
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) вважає економіку України однією з найуразливіших серед економік країн Співдружності Незалежних Держав відносно економічної кризи в європейській зоні.
Про це заявив старший економіст ЄБРР Олександр Пивоварський в інтерв'ю українській службі телерадіомовної компанії "Голос Америки".
"Тут, в ЄБРР, ми вважаємо, що Україна - одна з найбільш уразливих економік СНД відносно кризи в єврозоні. І серед країн за межами ЄС Україна одна з найбільш уразливих економік", - повідомив Пивоварський.
За його словами, економіка України дуже залежна від фінансової та економічної кризи в єврозоні, оскільки здійснює значну частину експорту в Європейський союз, близько третини її банківської системи складають європейські банки і значна частина прямих іноземних інвестицій йде в Україну з ЄС.
Зараз економічна ситуація в Україні, як зазначає Пивоварський, дещо краща, ніж у 2008 році. "Зараз фінансова ситуація краща, бо за три роки значна частина поганих кредитів була списана і також відбулося декілька раундів рекапіталізації", - заявив експерт.
Однак, за його словами, Україна все ще має значний потенціал нестабільності, оскільки більшість її експорту - це всього 2 види продукції: сталь та продукція хімічної промисловості. В економіці переважає високий рівень доларизації, що, на думку Пивоварського, завжди має негативні наслідки під час кризи. Україна в плані експорту в значній мірі залежна лише від кількох регіонів, і її державний борг значно зріс, порівняно з 2007-2008 роками.
Серед позитивних моментів експерт вказав на реформістські кроки влади України, виділивши пенсійну і податкову реформи.
Однак тут же зазначив, що для інвесторів дуже важлива ситуація з інвестиційним кліматом, яка, за словами експерта ЄБРР, залишається в Україні дуже складною.
Він вказав на важливість співпраці України з Міжнародним валютним фондом, який, на думку експерта, допоможе стабілізувати грошові потоки між Україною та рештою світу і стабілізувати очікування внутрішніх та зовнішніх інвесторів.
Як повідомлялося, ЄБРР погіршив прогноз зростання ВВП України з 3,5% до 2,5% в 2012 році.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас