Fitch: Введення Євросоюзом ембарго на імпорт нафти з Ірану призведе до зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Введення Євросоюзом ембарго на імпорт нафти з Ірану призведе до зростання цін

Енергетика
123
Рішення Євросоюзу про введення ембарго на імпорт нафти з Ірану, яка набере чинності 1 липня 2012 року, збільшить геополітичні ризики на Близькому Сході, що сприятиме зростанню цін на нафту, вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch.
"Складно передбачити реакцію Ірану на санкції, введені ЄС і США. У відповідь на рішення Європи країна оголосила про негайне припинення поставок нафти в цей регіон. Крім того, Іран погрожує перекрити Ормузську протоку, яка є найважливішим коридором транспортування близькосхідної нафти. Fitch вважає ймовірність цієї події низькою і впевнене, що будь-які спроби перешкодити нормальному функціонуванню торговельних шляхів, якщо вони все-таки будуть, виявляться короткостроковими", - йдеться в повідомленні агентства.
"Fitch впевнене, що введення Євросоюзом ембарго на імпорт іранської нафти є нейтральним чинником для рейтингів нафтогазових компаній Європи, - зазначає директор європейської аналітичної групи Fitch з сектора енергетики, комунальних підприємств та проектного фінансування Аркадіус Віцик. - Вплив цього фактора на грошові потоки компаній буде негативним в сфері переробки та позитивним або нейтральним у сфері upstream-операцій".
Найбільш імовірним сценарієм розвитку ситуації є зростання цін на нафту в результаті введення ембарго, вважають експерти Fitch. Проте, на їхню думку, підвищення може виявитися не дуже значним у порівнянні з нинішніми рівнями, оскільки цей фактор вже частково був закладений у вартості нафти.
"Заборона на іранську нафту, ймовірно, зробить помірний негативний вплив на бізнес нафтопереробних компаній Європи, оскільки підвищення цін може ще більше послабити попит на нафтопродукти в регіоні і погіршити і без того слабкий баланс між поставками і попитом в цій сфері", - відзначають в Fitch.
Тим часом, експерти вважають, що стабільність постачань нафти європейським нафтопереробним компаніям не постраждає в результаті введення ембарго.
"Є альтернативні постачальники, наприклад, Саудівська Аравія, яка може і готова нарощувати видобуток, щоб задовольнити попит, а також Росія та Ірак. Лівія також збільшує обсяги виробництва нафти. На Іран припало лише 5,7% імпортованої Євросоюзом нафти в 2010 році і 4,4% у першому кварталі 2011 року. Більше того, санкції планується ввести поетапно до 1 липня 2012 року, що дасть компаніям, що використовують іранську нафту, можливість знайти альтернативних постачальників", - йдеться в повідомленні агентства.
Найбільшими імпортерами іранської нафти в ЄС є південні країни - Італія, Іспанія та Греція. Зростання цін на нафту є негативним фактором для цих країн, враховуючи їхні слабкі економічні перспективи на 2012 рік.
"Поки важко передбачити, якими будуть наслідки санкцій проти Ірану, введених США в кінці минулого року.
Досі неясно, чи будуть азійські країни, на які припадає 70% імпортованої нафти Іраном, скорочувати імпорт з цієї країни в 2012 році, заміщаючи його поставками з інших країн ОПЕК, - відзначають в Fitch. - Якщо Азія різко знизить купівлю нафти в Ірані, одночасно з європейським ембарго, це може істотно скоротити резервні виробничі потужності ОПЕК. При такому сценарії глобальний нафтовий ринок стане менш гнучким у разі несподіваного припинення постачань з будь-якого регіону, що сприятиме підйому цін на нафту значно вище нинішніх рівнів".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас