Іспанія успішно розмістила облігації на 2,51 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія успішно розмістила облігації на 2,51 млрд євро

Казна та Політика
205
За підсумками аукціону іспанському казначейству вдалося сьогодні розмістити короткострокові державні облігації з терміном обігу 3 і 6 місяців і залучити 2 млрд 510 млн євро, що відповідає спочатку заявленій цільовій сумі. Про це повідомляє Міністерство фінансів Іспанії.
Таким чином, був успішно пройдений черговий тест на інтерес інвесторів до цінних паперів країни.
Попит інвесторів перевищив прогнози експертів. Коефіцієнти покриття на аукціоні склали 4,3 і 6,9 (за тримісячними і шестимісячними держпаперами відповідно).
Прибутковість за держоблігаціями виявилася нижчою від прибутковості в рамках попереднього аналогічного аукціону. Так, прибутковість за тримісячними держпаперами склала 1,285%, за шестимісячними - 1,847% проти 1,735% дохідності в і 2,435% відповідно в рамках аналогічного аукціону в середині грудня 2011р.
Наявність недорогого фінансування від ЄЦБ і скупка ним держоблігацій Іспанії на вторинному ринку сприяли зниженню прибутковості за іспанськими бондами.
Нагадаємо, 19 січня ц.р. Іспанія розмістила держоблігації з різним терміном обігу аж до 10 років, успішно пройшовши черговий тест на інтерес інвесторів до цінних паперів країни після дій міжнародного рейтингового агентства S&P, опустивши рейтинг країни на два щаблі. У рамках аукціону Міністерству фінансів країни вдалося залучити 6,6 млрд євро, що значно перевищило заявлений рівень в 4,5 млрд євро. Попит інвесторів перевищив прогнози експертів, а прибутковість за держоблігаціями збіглася з прогнозами аналітиків.
Зокрема, Іспанія продала 10-річні держпапери, зумівши залучити 3 млрд євро. Середньозважена прибутковість по них склала 5,403%, що трохи нижче прибутковості в рамках попереднього аналогічного аукціону (5,545%).
Крім 10-річних бондів іспанський Мінфін розмістив держоблігації з терміном обігу до 2016 р. (залучив 1,3 млрд євро) і 2019 р. (2,3 млрд євро).
Нагадаємо, 17 січня ц.р. Іспанія успішно розмістила держоблігації терміном на 12 і 18 місяців на 4,8 млрд євро. Попит на іспанські держпапери перевищив пропозицію в 3,5 і 3,2 рази (для 12-місячних і 18-місячних держоблігацій відповідно), надавши ще один сигнал до того, що зниження рейтингу Іспанії з боку S&P не стало ударом для фінансового ринку. Прибутковість за іспанськими держоблігаціями знизилася до 2,049% (за 12-місячними) і 2,399% (за 18-місячними) проти 4,050% і 4,226%, зафіксованими за підсумками попереднього аналогічного аукціону, що відбувся в середині грудня 2011 р.
Відзначимо, 12 січня Іспанія змогла продати три серії бондів з погашенням в 2015-2016 рр. на загальну суму 10 млрд євро. У тому числі випуск 3-річних облігацій на суму 4,27 млрд євро був розміщений при середній прибутковості в 3,38% - нижчій, ніж на попередніх аукціонах.
Іспанський аукціон з розміщення середньотермінових і довготермінових держоблігацій на загальну суму 6 млрд євро, який відбувся 15 грудня, залучив стійкий попит з боку інвесторів, дещо знизивши побоювання ринків щодо того, що Іспанія є "слабкою ланкою" єврозони. Казначейству Іспанії вдалося тоді розмістити 5- і 10-річні боргові папери під більш низький відсоток порівняно з попередніми аукціонами. Це стало заспокійливим сигналом для інвесторів, проте перевірити тренд прибутковості іспанських облігацій вони змогли лише в січні, відзначивши його спадаючий вектор.
Зараз розміщення Іспанії та Італії є своєрідними індикаторами стану європейської економіки. Зниження дохідності за облігаціями цих країн сприймається інвесторами як ознаки поступового вирішення боргової кризи в єврозоні.
Проте експерти вказують, що облігації проблемних країн, можливо, купує ЄЦБ, чим штучно знижує ставки за бондами, однак це не веде до вирішення проблем.
13 січня 2012 р. і без того натягнуту обстановку погіршило рейтингове агентство Standard & Poor's, яке здійснило різні рейтингові дії стосовно 16 країн єврозони. Зокрема, на два щаблі були знижені довготермінові суверенні кредитні рейтинги Італії, Іспанії, Кіпру та Португалії. На один щабель знижені аналогічні рейтинги Австрії, Мальти, Словаччини, Словенії і Франції. За винятком Словаччини ("стабільний"), рейтингам всіх інших країн присвоєно "негативний" прогноз.
Очікувалося, що пониження рейтингів Італії та Іспанії знову поверне високі ставки за облігаціями цих країн, а також обвалить курс євровалюти. Однак інвестори не стали звертати увагу на зміну рейтингів, і це не позначилося на поточному стані справ на європейських ринках.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас