Від ВВП залишився гальмівний слід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від ВВП залишився гальмівний слід

Казна та Політика
819
Національний банк підрахував, що зростання економіки в минулому році виявилося нижчим, ніж очікування уряду. Як наголошується в оприлюдненому вчора "аналізі економічної ситуації" НБУ, зростання української економіки в IV кварталі склало всього 4,2%.
Однією з причин такого уповільнення (в III кварталі темпи економічного зростання становили 6,6%), говорять в Нацбанку, є погіршення зовнішнього попиту на продукцію металургії, а також хімічної та нафтохімічної промисловості. Регулятор акцентував увагу на "нетипово високій температурі в кінці року", що призвело до того, що обсяги виробництва електроенергії, газу і води знизилися на 5,3% (до IV кварталу 2010 року). Нагадаємо, в I і II кварталах минулого року зростання ВВП склало 5,3% і 3,8% відповідно.
При цьому в Нацбанку зазначають, що, незважаючи на таке гальмування зростання ВВП в кінці року, його підсумковий показник "залишився на досить високому рівні". У той же час в НБУ визнають, що річний показник зростання ВВП склав "близько 5%". Такий результат вищий, ніж у 2010 році, коли зростання ВВП склало лише 4,2%, що свідчить про прискорення економіки. Однак в уряді розраховували на більше: минулого тижня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що зростання ВВП в минулому році склало 5,2%. "Безумовно, з таким спадом промисловості, як наприкінці року, важко розраховувати на прискорення економічного зростання, однак внутрішній попит лише почав знижуватися, що і втримало економіку від ще більшого спаду", - розповідає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Різке гальмування в кінці минулого року ставить під загрозу навіть помірне зростання української економіки в 2012 році. "Попит на український експорт продовжує погіршуватися. Особливо нас турбує ймовірність зниження попиту з боку Китаю - зараз на їхніх складах знаходиться рекордний обсяг металопродукції. У такій ситуації очікувати швидкого відновлення експорту підстав немає, а значить - зростання ВВП може скласти лише близько 1%" , - вважає начальник відділу економічних досліджень Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький.
У той же час в уряді не тільки відмовляються обговорювати погіршення перспектив української економіки, а й навпаки - заявляють про те, що її показники будуть кращими від очікувань. "Ми заклали 3,9% (зростання ВВП до держбюджету) за порадою наших фахівців і кредиторів, однак я розраховую на те, що ми все-таки вийдемо на 5-6% темпів зростання, а наприкінці наступного року побачимо, хто з нас виявиться правим", - заявив Микола Азаров.
Нинішня впевненість влади може виявитися дуже небезпечною. "Уряд повинен розробити заходи зі стимулювання внутрішнього ринку. Як показує практика, зниження облікової ставки в українських умовах не дає бажаного ефекту. Виходить, слід збільшувати бюджетну підтримку, але для цього необхідне успішне залучення кредитних коштів", - відзначає Устенко.
У такій ситуації Кабміну варто вже зараз вивчити можливість розміщення євробондів, не чекаючи стабілізації фінансових ринків. "У перші тижні нового року була можливість вийти на ринок позик, так як там з'явилися вільні $30-40 млрд. Україна не скористалася даним шансом, але цілком імовірно: будуть і нові можливості. Потрібно бути готовими до того, що вони будуть короткочасними, і діяти оперативно", - заявив вчора глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас