Долаючи нову хвилю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долаючи нову хвилю

Валюта
3028
Прогнози на 2012 рік обіцяють суттєве ослаблення світової економіки. Але, швидше за все, і цей "кінець світу" світ подолає, причому вже в 2013-14 роках. Впорається з новою хвилею і Україна, у якої не такі вже погані економічні позиції.
У 2012 рік світ вступив із занепокоєнням і обережністю. Вихід із кризи, що начебто намітився, змінився в липні 2011 року побоюваннями боргового дефолту США, який виявився лише початком нової кризової хвилі. Так, до осені стало зрозуміло, що масштабні борги, накопичені країнами Євросоюзу в 2009-10 роках (при фінансуванні антикризових програм), серйозно тиснуть на їхні фінанси та економіку. І справа не лише в проблемній Греції, де держборг нині досяг 166% ВВП. В Італії цей показник становить 121%, в Ірландії - 109%, а у відносно благополучних Франції та Німеччині - 87% і 83% відповідно.
"Виходить замкнуте коло: загострення кризи викликане боргами, а щоб поліпшити ситуацію, потрібно знову позичати. Наприклад, Італії потрібні нові позики в розмірі приблизно чверті ВВП, Іспанії та Франції - в обсязі 1/5 ВВП", - констатує глава українського представництва МВФ Макс Альєр. А напередодні Нового року до проблемних країн додалася Угорщина.
Деякі аналітики вважають, що така ситуація здатна породити в 2012 році новий виток кризи, яка може бути навіть гострішою, ніж у 2008-09. Але є і позитивні фактори, про які не варто забувати. Мінпром за допомогою експертів проаналізував, який позитив можна знайти в економічних прогнозах на нинішній рік і як це позначиться на Україні.
Все погано?
Свіжий прогноз Світового банку свідчить, що в 2012 році зростання світового ВВП продовжиться і складе 2,5% (у 2011 - 3,2%). Це буде можливо, незважаючи на високі ризики у зв'язку з рецесією в єврозоні, підтверджує менеджер СБ з досліджень глобальної макроекономіки Ендрю Бернс. При цьому економіка самої єврозони впаде на 0,3%. З 6,5% (2011) до 5,4% сповільниться зростання ВВП і в країнах, що розвиваються, які під час кризи "витягали" глобальну економіку, не даючи їй остаточно обвалитися. За даними СБ, в 2011 році значно впали показники економічного зростання в Бразилії (з 7,5% до 3%), менш помітно - в Індії, Росії, ПАР, Туреччині. Такі країни входять у новий етап кризи, як і раніше, маючи набагато менший капітал і торговельні можливості відносно розвинених економік. Тому фахівці радять їм підготувати плани дій на випадок подальшого економічного охолодження, заздалегідь профінансувати дефіцити держбюджетів, визначити пріоритети соціальної політики, провести стрес-тестування банків.
До речі, про глобальну торгівлю. Минулого року вона збільшилася на 6,6% (2010 - на 12,4% після провального 2009), а в 2012 році зростання складе всього 4,7%. Причини зрозумілі: кризові очікування змушують інвесторів стримувати вкладення, а це означає ослаблення попиту на багато видів продукції - метал, машини й устаткування, енергоресурси, агросировину. У свою чергу, зниження економічної активності стримує споживчий попит, і споживання інших товарів також скорочується. Що виражається в т.ч. і в цінових трендах: так, вартість основних типів сировини та продукції промислового призначення (руди і вугілля, метал, машини) у ІІ половині 2011 року зменшувалася, і тенденція продовжується. "Якщо збережеться ескалація кризи, то вона не пощадить нікого, - вважає Е.Бернс. - Загалом по світу спад може бути навіть сильнішим, ніж у 2008-09 роках".
З позитивного боку
До числа позитивних факторів належить великий "запас міцності" ЄС. Так, ще в 2010 році створено Європейський фонд фінансової стабільності, що забезпечує фінансові гарантії у розмірі до 1,4 трлн євро. Разом з досягнутою уніфікацією бюджетних політик країн єврозони він дозволить підтримувати стабільність не тільки євро як валюти, а й економіки Євросоюзу в цілому. Крім того, ЄС почав реформи свого внутрішнього ринку, насамперед сектора послуг та енергетики. Намічено реформування системи оподаткування та спрощення держрегулювання, а нова соціальна політика буде сприяти зростанню зайнятості населення. Так, розпочате в деяких країнах підвищення пенсійного віку спрямоване не на економію соціальних коштів, а на зайнятість досвідчених зрілих кадрів. І буквально днями директор Європейського центрального банку Маріо Драгі заявив, що в єврозоні намітилися перші ознаки стабілізації.
Що стосується США, то тут на 2012 рік Організація економічного співробітництва та розвитку прогнозує прискорення зростання ВВП до 2% з 1,7% в 2011. Стоїть питання не про рецесію, а про те, що країна поки нездатна досягти повноцінного посткризового відновлення, говорить аналітик Citigroup Стівен Уітінг. За його словами, зростання корпоративних прибутків триватиме, хоча і буде виражатися однозначними процентними значеннями в найближчі роки. Це не означає, що з економіки США зникли ризики; одним з них залишається високий рівень держборгу.
Нарешті, М.Альєр звертає увагу, що Фонд збирається поповнити свої фінансові запаси з нинішніх 385 млрд дол. ще мінімум на 500 млрд дол. Додаткові кошти підуть на підтримку стабільності міжнародної фінансової системи, включаючи боротьбу з борговою кризою в Європі. МВФ розраховує отримати гроші від країн-експортерів нафти, а також держав БРІКС. Тим більше що останні хочуть активніше брати участь у спільній боротьбі з кризою. Також значну частину коштів Фонд хоче отримати у Японії. У зв'язку з цим екс-міністр економіки Володимир Лановий зазначає: у світовій фінансово-економічній системі ще чимало ресурсів. Правда, доведеться задіяти ті запаси найбільших країн і корпорацій, які до останнього моменту залишалися недоторканним запасом. Тепер ці гроші стануть новим вливанням в глобальну економіку і додадуть їй стабільності.
Індустріальний прогноз
На такому тлі не дивно, що в 2012 році Центр "Укрпромзовнішекспертиза" чекає зростання світового промислового виробництва на 3,8%. Скажімо, випуск залізорудної сировини зросте на 2-3%, хоча ціни на неї знизяться, коментує директор Центру Володимир Власюк. А от вартість металу буде збільшуватися, незважаючи на загальне зростання виплавки сталі на 3,6%. Поліпшення виробничих показників буде досягнуто в першу чергу за рахунок введення нових потужностей в країнах БРІКС.
Збережеться цього року зростання і в глобальному машинобудуванні, зокрема в автопромі. Так, за оцінками Ernst & Young, в 2012 р. автовиробники збережуть торішні темпи виробничого зростання (3%), незважаючи на всі негативні фактори. "Автопром остаточно відновиться від наслідків двох природних катастроф - землетруси в Японії та повені в Таїланді, які призвели до сильного скорочення випуску автомобілів і запчастин. При цьому автокомпанії змогли оцінити географію своїх потужностей і розробити плани термінового реагування на примхи стихії в майбутньому", - розповідає партнер Ernst & Young Хорхе Інтріаго. У 2012 році в світі очікується і непоганий урожай зернових: за прогнозами С.Уітінга, збір одній тільки пшениці складе 682,6 млн тонн (практично стільки ж, скільки і в минулому році). А це збереже загальну стабільність продовольчих ринків, які багато в чому орієнтуються на динаміку зернового сектора.
В.Лановий резюмує: незважаючи на тривожні настрої і ослаблення економічних показників, рецесії в 2012 році не буде. Виникне сповільнення, яке передусім торкнеться фінансових ринків, тоді як промислові збережуть "тонус". А вже до наступного року сповільнення зміниться новою активізацією.
Український контекст
Це означає не такі вже погані шанси і для вітчизняної економіки, хоча негативні чинники збережуться. В кінці грудня перший віце-прем'єр, глава Мінекономрозвитку Андрій Клюєв в розмові з Мінпромом заявив: у світі починається кризовий момент, який перевершить першу "хвилю". "Якщо в 2008 році це була криза найбільших банків і корпорацій, то тепер в негатив занурилися цілі країни. І це не може не позначитися на нас. Так, в Україні вже проявилося загальносвітове зниження інвестактивності. Крім того, деякі країни урізають свої інфраструктурні будівельні проекти, а це безпосередньо позначається на експорті української металопродукції і будматеріалів", - сказав він.
Дійсно, хоча за результати 2011 року промвиробництво в Україні збільшилося на 7,3%, в грудні відзначений спад в порівнянні з груднем-2010. У листопаді показники національної індустрії теж були слабкими, спад відносно жовтня склав 2,8%. Деякі економісти вважають це сигналом другої хвилі кризи в країні, яка не розпочалася раніше лише тому, що багато підприємств працювали "на склад". Ймовірно, тенденція збережеться і в І кварталі 2012 року, коли показник промислового виробництва порівняно з січнем-березнем-2011 буде негативним.
Але на непоганому світовому економічному тлі наша країна цілком здатна подолати нову кризову хвилю, причому з не дуже великими втратами, впевнений перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань бюджету Владислав Лук'янов. За його даними, хоча в минулому році вітчизняний металоекспорт зменшився (з 23,8 млн тонн в 2010 приблизно до 22,5 млн тонн), в 2012 він може відновитися до 23-23,5 млн тонн за рахунок відновлення попиту на Близькому Сході та в Північній Африці. А великий попит на залізничні вагони і поступове відродження будівельної галузі зміцнять внутрішнє споживання прокату з 7,7 млн тонн (2011) до 8-8,2 млн тонн. А це дозволить підвищити виплавку сталі на 3,2% до 35,9-36 млн тонн.
Хороші показники очікуються і в машпромі. У 2011 приріст виробництва у вагонобудуванні перевищив 20%, а в 2012 може бути навіть вище через активний попит з боку РФ, на ринку якої українські вагони займають близько 40%. Для автозаводів прогнози теж непогані: в 2012 році зростання випуску легкових авто продовжиться і може досягти 30-35%, а вантажних - 20%. Це стане можливим завдяки розвитку внутрішнього споживання, кредитування, держпідтримки автопрому, відзначає В.Лук 'янов. Урожай зернових в новому сезоні також буде хороший: А.Клюєв розраховує на 53-54 млн тонн (у 2011 - понад 58 млн тонн). Країна збереже свої позиції в трійці провідних глобальних постачальників зерна, товару, на який попит стабільний навіть під час кризи. І в найближчі роки він буде тільки зростати.
Позитивна динаміка очікується і в рудній індустрії, і в хімпромі - загалом, у всіх основних бюджетоутворюючих галузях, узагальнює В.Лук'янов. І навіть якщо абстрагуватися від офіційних прогнозів, що пророкують Україні на 2012 рік 4%, а то й 5% зростання ВВП, очікування залишаються позитивними. Так, перед Новим роком СБ оприлюднив прогноз, за яким зростання вітчизняного ВВП в 2012 році становитиме 2,5%. До такої ж цифри схиляються й інші зарубіжні аналітики, традиційно стримані у своїх оцінках. Зростання промвиробництва вони прогнозують на рівні 5%.
Резюмувати все сказане можна словами А.Клюєва: "Новий виток кризи реальний. Але ми надто звикли вважати себе "бідними, нещасними" і забуваємо про свої плюси. Про промисловий і економічний потенціал, про внутрішні резерви зростання. Вони реальні, і з викликами 2012 року ми впораємося".
Андрій Боярунець
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас