Голова МВФ закликає ЄС до негайних дій для уникнення повторення Великої депресії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова МВФ закликає ЄС до негайних дій для уникнення повторення Великої депресії

Казна та Політика
677
Світова економіка може "повторити досвід 1930-х років", якщо Європа не впорається з борговою кризою, а провідні економіки світу, США і Китай, не виконають свої завдання з підтримки економічного зростання, вважає директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард.
Напередодні Всесвітнього економічного форуму в Давосі, який почнеться в середу, і саміту глав держав Євросоюзу 30 січня К.Лагард закликала європейських лідерів вжити заходів з підтримки економічного зростання, поглиблення інтеграції в єврозоні та створення додаткових бар'єрів на шляху поширення кризи. "Фальстартам і напівзаходам, які були поширені в минулому році", треба покласти край, сказала вона.
"Нам треба розуміти, що даний момент є визначальним, - цитує текст виступу К.Лагард на заході Німецької ради з міжнародних відносин MarketWatch. - Мова йде не про порятунок якоїсь однієї країни або регіону, а про порятунок всього світу від порочного кола економічного спаду, про необхідність уникнути повторення досвіду 1930-х років, коли бездіяльність, ізольованість і жорсткі ідеологічні позиції призвели до колапсу світового попиту".
Мабуть, говорячи про "досвід 1930-х", К.Лагард мала на увазі Велику депресію, що почалася в 1929 році, яка тривала до кінця Другої світової війни.
К.Лагард попередила, що МВФ перегляне прогнози світового зростання на 2012 рік з пониженням. Нові оцінки будуть оприлюднені 24 січня.
Для забезпечення економічного зростання в Європі голова МВФ, яка раніше очолювала фінансове відомство Франції, вважає за необхідне подальше пом'якшення грошово-кредитної політики в єврозоні, яке також допоможе уникнути надмірного сповільнення інфляції в наступному році.
Програми бюджетної економії, що реалізуються по всій Європі, посилюють ризики рецесії, тому тим країнам, які можуть дозволити собі не поспішати з бюджетними реформами, варто задуматися про темпи їх реалізації, заявила К.Лагард. До числа таких країн належить в першу чергу Німеччина - найбільша економіка єврозони.
Бюджетна інтеграція, на думку К.Лагард, є одним з найбільш значущих останніх починань у єврозоні.
"Нерозумно, щоб 17 повністю незалежних бюджетних систем розвивалися в рамках єдиної грошово-кредитної політики", - вважає директор-розпорядник МВФ. Зокрема, вона відзначила необхідність формування інструментів, які дозволять розділити бюджетні ризики всіма 17 країнами єврозони. Йдеться зокрема про створення єдиних облігацій єврозони або спецфонд викупу держоблігацій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас