Азаров поділився оптимізмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров поділився оптимізмом

Валюта
763
Хоча президент підбивав результати 2011 року в другій половині грудня, прем'єр вніс свою лепту в підсумки майже через місяць. На прес-конференції 20 січня Микола Азаров розповів, чим життя стало кращим, чого чекати від майбутнього і де ж фініш газових переговорів.
Рівняння на розвиток!
Відкладена спочатку підсумкова прес-конференція Миколи Азарова (як виявилося, на той же день було заплановано майже екстрене засідання РНБО, що відбулося дещо раніше, з газового питання) 20 січня пройшла за не зовсім звичних обставин. Прем'єр-міністр заздалегідь обіцяв організувати трансляцію зустрічі з журналістами для своїх читачів у Facebook, а заодно - і відповісти на їхні запитання, що накопичилися. Врешті-решт нове перемогло старе: на власні очі простежити за тим, як глава уряду відповідає на запитання делегатів від ЗМІ, змогли саме користувачі соцмережі, а не телеглядачі. Втім, деяке новаторство у формі не надто позначилося на змісті сказаного. У кращих традиціях інших представників правлячого табору прем'єр цілком традиційно променів наснагою з приводу майбутнього, а огріхи минулого і сьогодення списував або на прямо неназваних попередників, або - цілком у дусі недавніх заяв президента - на "заповзятливих адміністраторів", не здатних адекватно впоратися з правильним впровадженням реформ. "Я за природою оптиміст", - розповідав герой дня.
Підсумки 2011 року Микола Азаров підбивав, протиставляючи неприємності, яких вдалося уникнути, досягненням, які неодмінно треба оцінити. "Ми зуміли витягнути країну з банкрутства і взялися за зменшення співвідношення держборгу до ВВП. На тлі інших країн ми виглядаємо непогано, незважаючи на переломний період, який був в середині року. Ми зуміли, на відміну від інших країн, без жодної допомоги ззовні вирішити головне завдання - стабілізувати економіку", - поділився своїм баченням того, що відбувалося, прем'єр-міністр. Основним досягненням уряду його глава вважає перемогу над зростанням державного боргу. "Країна домоглася найголовнішого - стабілізації розвитку, почала вибиратися з найглибшої ями, незважаючи на вкрай несприятливу ситуацію. І головне - країна зуміла зупинити зростання держборгу. Подальше зростання держборгу могло привести до банкрутства", - постфактум попереджав про те, чого не сталося, лідер Кабінету. Судячи з прем'єрських слів (і у вступному слові, і в відповідях на запитання), Кабміну вдалося-таки переламати ситуацію на краще. Визнаючи існування проблем, Микола Янович, як і до нього це робив під час підсумкової прес-конференції президент, нагадував про рекордний урожай, рекламував підвищення соціальних стандартів і зростання зарплат (хоча і визнавав, що купівельна спроможність українців усе ще не досягла докризового рівня), та упирав на темпи приросту іноземних інвестиції (чому, на думку прем'єра, сприяв "багато разів розкритикований Податковий кодекс").
Озвучуючи досягнення, глава уряду визнавав, що в 2011 році "не все вдалося в частині забезпечення економічної стабільності". Але 2012-й, упевнений Микола Азаров, стане "роком розвитку". "Ми перевершимо рівень 2007, 2008 років і почнемо розвиватися. Ми заклали 3,9 відсотка зростання ВВП. Але я вважаю, що ми вийдемо на 5-6 відсотків зростання", - озвучував прем'єр-міністр сприятливі прогнози. При цьому перша людина в Кабміні окремо визнавала, що "ВВП не намажеш, як масло на хліб". Але чим ближче парламентські вибори, тим можновладці справді все більше схильні переводити "напівабстрактні" цифри у наочні приклади, які повинні радувати очі і вуха потенційних виборців.
Не уникнув демонстрації подібного підходу і прем'єр. Свою готовність почути кожного і піти назустріч потребам всіх українців Микола Янович показував по-різному: і запевняючи у своїй особистій присутності на тому ж Facebook, і обіцяючи обговорити зі студентами проблеми закону про вищу освіту, і, наприклад, маючи намір "відновити авіасполучення між усіма обласними центрами". Приклад захисту інтересів кожного громадянина глава уряду показав майже в "онлайн"-режимі - кажучи про відсутність нагальної необхідності підвищувати комунальні тарифи. Невиправдане з точки зору "Центру" зростання розцінок за послуги комунальників у деяких регіонах вже виявлялося однією з ключових тем попереднього засідання Кабміну. Але і 20 січня прем'єр окремо висловився щодо неприпустимості самоуправства. "Він підвищує, а завтра мені доведеться збільшувати субсидії для населення. Якщо такий розумний, то давай з тобою узгодимо. У нас настільки тісно переплетені відносини, що заявляти про те, що уряд не повинен кудись втручатися... Але я і не хочу туди втручатися. Я попрошу, щоб меру Сум роз'яснили сказане мною більш дохідливо", - так глава уряду роз'яснив, що таке добре і що таке погано, на прикладі мера Сум Геннадія Мінаєва, який переконаний, що тарифи міста повинні формувати самостійно. "Ціни на показники, з яких "комуналка" складається, не зросли. Єдине, що може вплинути, - це ціна на газ. Але ми цю проблему вирішуємо. Тому повинні втримувати тарифи на нинішньому рівні", - вкотре нагадав прем'єр-міністр. Втім критичний випад на адресу несумлінних виконавців був не єдиним приводом згадати про одну з гостро-актуальних тем.
Початок фінішу?
В силу частоти і різноманітності приводів для згадок "газову" взаємодію з Росією, мабуть, можна було назвати однією з головних тем зустрічі лідера Кабміну з журналістами. На переконання Миколи Азарова, контракти 2009 на сьогодні є "винуватцями" більшої частини українських проблем. "Я хочу, щоб ви всі зрозуміли - вирішуємо проблему ціни на газ, і ми знімемо всі абсолютно проблеми на 2012 рік. Так, проблем купа, але всі вони мають другорядний характер, в порівнянні з вказаною проблемою", - досить емоційно формулював прем'єр. Тарифи, дефіцит торговельного балансу, співпраця з Міжнародним валютним фондом - "зрада національних інтересів" (як контракти-2009 назвав прем'єр) обумовлює багато українських труднощів. І все ж прем'єр переконаний, що і внутрішні, і зовнішні труднощі влада зможе здолати. А щодо майбутніх зовнішньополітичних звершень глава уряду налаштований так само оптимістично, як і з приводу зростання ВВП.
Більшу частину "зовнішньоорієнтованих" заяв прем'єра під час прес-конференцій можна звести до формули "Фініш близько". Так, говорячи про співпрацю з ЄС, Микола Азаров спробував "спростувати міфи". "Міф перший, що сталася затримка підписання Договору про вільну торгівлю. Вона не відбулася ні на один день. Робота над доопрацюванням угоди триває. До моменту саміту Україна-ЄС текст самої угоди не був технічно готовий", - прокоментував прем'єр зволікання в євроінтеграції.
Інша сфера взаємодії із зарубіжжям, прорив у якому оптимістично очікується найближчим часом - співпраця з МВФ. "Ми прожили 2011 рік без кредиту. Але ми налаштовані на співпрацю і на реалізацію програми співпраці з МВФ. Тому що це найдешевші кредити на ринку", - пояснив Микола Янович. Про те, що переговори з Фондом поновляться 24 січня, стало відомо раніше. А під час прес-конференції прем'єр нагадав, що домовлятися з кредиторами доведеться вже новому міністру фінансів. "Переговори тільки починаються, поїде новий міністр фінансів. Я налаштований на те, щоб рухатися позитивно в цьому напрямку", - розповів глава уряду. Як і було обіцяно раніше, 20 січня прем'єр-міністр і справді не обділив увагою відставку Федора Ярошенка. І зроблено це було гранично стримано. "Міністрові фінансів належить велика заслуга в стабілізації процесів, які були в кризові роки. Я його прекрасно розумію: він дуже багато зробив. Він мені сказав: ці два роки були як десять, жодної вільної суботи або неділі", - похвалив глава Кабміну екс-міністра за підсумками "серйозної розмови", що відбулася між ними. На адресу наступника Ярошенка Микола Азаров висловлюється не менш схвально: "Прийшов новий міністр, енергійна, здібна людина, і я сподіваюся, що його знання і досвід на різних, скажімо так, іпостасях його службової діяльності будуть працювати на плюс фінансовій системі країни"...
За словами прем'єр-міністра, відродження співпраці з МВФ допоможе Україні порівняно дешево вирішити проблеми з рефінансуванням зобов'язань з погашення зовнішнього боргу. Але надія на "розсмоктування" більшої частини вже згаданих вище проблем, як і раніше, пов'язується з "газовими" переговорами. "У 2011 році ми впоралися, але в 2012 році ми ставимо перед собою завдання цю проблему вирішити", - стоїть на своєму прем'єр. Повільний хід переговорів глава Кабінету пояснює неприступністю і принциповістю української сторони. "Тому так важко йдуть переговори з Росією, що ні президент, ні уряд не поступаються національними інтересами, ні про які поступки односторонні мова не йде, ось тому так важко йдуть переговори, так важко, тому що ми маємо вкрай невигідні умови контракту", - уточнив він.
Висновок з приводу того, наскільки саме Київ "не поступається інтересами", за підсумками прем'єрської прес-конференції зробити складно. Відповідей на прямі запитання щодо того, які саме умови звучать у торзі з росіянами та обговорювалися того ж 20 січня під час засідання РНБО, глава уряду уникав. Відносно конкретним формулюванням "обзавелася" хіба що перспектива створення консорціуму. "Та пропозиція, яка ще в 2004 році урядом Януковича була розроблена - створення тристороннього газотранспортного консорціуму, який би зняв з країни частину того величезного навантаження з підтримки тієї системи, є єдино можливим", - повідомив прем'єр-міністр, знову виявляючи занепокоєння про "довгострокові гарантії для нашої газотранспортної системи". Але в цілому і в цьому питанні Азаров налаштований максимально оптимістично. "Зараз, нарешті, ми наближаємося до фінішу, до завершального етапу цих переговорів. Мені дуже хотілося б, щоб вони пройшли якомога швидше, бо я знаю реальну ситуацію", - сказав Микола Янович, відповідаючи на одне з останніх запитань. Де буде знаходитися такий "фініш", як і раніше, неясно, хоча примітно вже й те, що прем'єр знову повернувся до відкладеної в довгий ящик ідеї. "Ми дуже детально відстежуємо, як він (МС, - "Подробности") працює, володіємо практично всією інформацією про те, що працює на плюс, що працює на мінус. І ми не відкидаємо можливості приєднання до Митного союзу", - знову згадав про формулу "3+1" прем'єр-міністр. А з урахуванням того, що делегація до МВФ відправляється вже наступного тижня - можливо, якщо не фініш, то хоча б проміжний підсумок переговорів дійсно близько...
Розповідаючи про минулий рік, глава уряду ділився не тільки досягненнями, але й деякими проблемами (правда, все більше або в контексті "Обов'язково вирішимо!", або в пом'якшеному варіанті, як у випадку з Податковим кодексом, який критикують - в тому числі, треба відзначити, і президент - а він все одно "інвесторам допомагає"). Але в цілому ж, прес-конференція Миколи Азарова очікувано нагадує чергову спробу переконати громадську думку в тому, що в Україні все добре. А якщо щось поки і недобре, то неодмінно виправиться. Тільки якщо в заявах президента основне значення відводиться концепту "Реформи понад усе", то глава уряду зараз більше уваги приділяє наболілій "газовій" проблемі. Але поки "ціна питання" залишається покритою таємницею, "природний" прем'єрський оптимізм, судячи із соцопитувань, в очах багатьох вимагає обґрунтування.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас