Україна переживе без кредиту МВФ, а наша головна проблема - газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна переживе без кредиту МВФ, а наша головна проблема - газ

Енергетика
1219
Вчора прем'єр-міністр Микола Азаров розповів про підсумки 2011 року. Для "розігріву" на великих екранах під акомпанемент "Диких танців" Руслани пустили слайди: прем'єр за штурвалом, на сцені, в дитбудинку, з Путіним і Фюле, а тим часом метро їде, "Олімпійський" будується... Збоку могло здатися, що старт передвиборної кампанії вже дано. Додавала оптимізму і книга в м'якій палітурці, роздана журналістам перед прес-конференцією. Вона свідчила, що за рік середня зарплата виросла на 15,9%, українці стали їсти на 8,8% більше м'яса, ніж торік, і на 98,5% зросли продажі виробів зі шкіри та хутра.
Економіка
Та й сам прем'єр левову частку часу говорив про економіку. Відставку своєї людини, глави Мінфіну Федора Ярошенка, прокоментував так: що "розуміє Федора Олексійовича", що успіхи уряду - в тому числі і його, Ярошенка, заслуга. А про наступника - Валерія Хорошковського - сказав дуже коротко: "Енергійний, здібний". "Кажуть, ВВП не намажеш з маслом на хліб. Але ж це один з основних показників економіки", - коментував Азаров слайди на екрані. Вони свідчили, що найінтенсивніше зростання ВВП у нас йшло щоразу, коли в Кабміні були "регіонали". "Якби ми розвивалися тими темпами, що в 2002-2004 році, ми б вже обігнали Польщу і Грецію.
Але у нас сталася так звана "помаранчева революція", - сказав Азаров. "Думаєте, сама по собі подешевшала гречка? Думаєте, капуста сама собою росла?.. Мені Ярошенко нещодавно говорив: "Миколо Яновичу, ми з вами мазохісти. Два роки без субот і неділь (в сенсі, без вихідних. - Авт.) працюємо". "Я от бачив оголошення на стовпі: ліквідація підприємств за один день і номер телефону. Уявляєте, яка потужна дерегуляція йде! (З іншого боку, деякі бізнесмени скаржаться, що за два роки не можуть ліквідувати підприємства. - Авт.)".
Газ
Єдине, що псує загальну картину успішності - газ. "Така ціна на газ - це..., - прем'єр запнувся, мабуть, вибираючи пристойніші слова, - важке випробування для наших людей". Щороку ми платимо Росії близько $1 млрд. Але як боротися з апетитами росіян, Азаров не повідомив. Сказав лише, що цього року ми питання вирішимо, і що він сподівається, що переговори скоро завершаться.
МС та ЄС
Азаров вже не відкидає можливість приєднання України до Митного союзу. Правда, тут Микола Янович висловився обтічно. Спочатку сказав, що "набридло слухати міфи" про те, що зірвалося підписання щодо Зони вільної торгівлі. Насправді, за його словами, документ просто був технічно неготовий до саміту. "Що стосується Митного союзу - ми детально відстежуємо, як він працює. Всі плюси і мінуси. І я не відкидаю приєднання до МС", - сказав Азаров. Правда, тут же нагадав про формулу "1+3" (простіше кажучи, Україна хоче приєднатися на особливих умовах, скажімо, частину правил МС ми підтримуємо, частину ні. - Авт.).
МВФ
Азаров сподівається, що кредит нам все-таки дадуть. "У середовищі МВФ стало прокидатися розуміння, що зі стисканням бюджетних витрат знижується купівельна спроможність людей, страждає внутрішній ринок, а це веде до кризи. Я впевнений, в 2012 році ми вирішимо цю проблему". Але якщо що, то прем'єр запевнив: рік ми цілком проживемо і без цього кредиту.
Анастасія Рафал
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас