Бойко: Україна не пропонувала ЄС створити газовий консорціум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україна не пропонувала ЄС створити газовий консорціум

Енергетика
489
Україна поки офіційно не пропонувала європейським компаніям взяти участь у створенні газотранспортного консорціуму, частина якого буде також належати Росії.
Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в ефірі одного із телеканалів.
За словами голови Міненерго, пропозиції європейських компаній не надійшли, оскільки ще невідома вартість української газотранспортної системи.
"Ми можемо давати конкретні пропозиції, коли у нас буде оцінена вартість ГТС для участі в консорціумі. А оцінки поки немає", - сказав Бойко.
Раніше Бойко повідомив, що Україна оголосила тендер з відбору компанії, яка визначить вартість газотранспортної системи країни.
"Після завершення оцінки ми готові надати інформацію європейським партнерам", - додав міністр.
Бойко також повідомив, що офіційний Київ уже проінформував єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера про плани створити газотранспортний консорціум.
"Ми йому надіслали листа, що ми готові їх розглядати в ролі партнерів. Але конкретних даних ми їм дійсно не давали", - підкреслив глава Міненерго.
Глава "Газпрому" Олексій Міллер в кінці грудня на зустрічі з прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним повідомив, що Україна оцінила свою ГТС в 20 млрд. доларів і попросила знижку на газ 9 млрд. доларів щорічно в разі створення газотранспортного консорціуму. Цю суму Міллер назвав значною, з урахуванням того, що ще будуть потрібні великі кошти для модернізації української ГТС. За його словами, вартість модернізації, за різними оцінками, складе від 2 до 8 млрд. євро. На думку Міллера, в 2012 році українська труба може сильно впасти в ціні.
Коментуючи заяву Міллера, влада України зазначила, що вартість української ГТС ще не визначена, і для цього буде залучений міжнародний оцінювач.
Україна вже майже півтора року добивається зниження ціни на російський газ, називаючи чинні контракти від 2009 року кабальними. Росія в обмін на зниження ціни хоче отримати доступ до управління українською газотранспортною системою (ГТС). Київ і Москва не виключають, що в результаті переговорів може бути створений консорціум з управління українською ГТС, однак формат такого консорціуму поки не визначений. Україна наполягає, щоб у консорціум увійшла європейська сторона.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас