Україна домовилась про продаж газу Молдові у випадку проблем Кишинева з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна домовилась про продаж газу Молдові у випадку проблем Кишинева з "Газпромом"

Енергетика
213
Молдова домовилася з Україною про закупівлю у неї природного газу у разі проблем з підписанням нового контракту про постачання "блакитного палива" з ВАТ "Газпром". Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в Кишиневі виконуючий обов'язки Президента Молдови, голова парламенту Маріан Лупу, зазначивши, що відповідна домовленість досягнута під час його зустрічі в Києві з Президентом України Віктором Януковичем.
Лупу підкреслив, що, згідно з домовленостями, Україна, у разі необхідності, буде поставляти Молдові природний газ із власних запасів "за прийнятними цінами". В.о. Президента Молдови нагадав, що Кишинів і Москва не підписали нової угоди на постачання газу в республіку, а продовжили лише до кінця I кварталу 2012 р. контракт, термін дії якого закінчувався 31 грудня 2011року.
Лупу відзначив, що Молдові необхідно бути впевненою в тому, що у разі виникнення складної ситуації, вона буде мати альтернативне джерело поставок газу. В.о. Президента Молдови сказав, що Україна прийняла нову стратегію розвитку в сфері енергетики, зробивши акцент на збільшення видобутку газу з власних джерел і скорочення обсягів його імпорту.
В даний час Молдова купує 100% природного газу в Росії у ВАТ "Газпром", яке має контрольний пакет акцій (50%) АТ "Молдовагаз".
У I кварталі 2011 р. ціна 1 тис. куб. м газу для Молдови склала з урахуванням калорійності 292,88 дол, в II кварталі 2011 р. - 321,71 дол, в III кварталі 2011 р. - 368,39 дол, в IV кварталі - 395,53 дол за 1 тис. куб. м. Прогнозна ціна газу з урахуванням його калорійності склала 401,35 дол за 1 тис. куб. м.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович 18 січня зустрінеться з головою парламенту та в. о. Президента Республіки Молдова Маріаном Лупу під час його робочого візиту в Україну.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас