США: Тільки Росія знає, навіщо вона будує "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США: Тільки Росія знає, навіщо вона будує "Південний потік"

Енергетика
1576
Мета будівництва запланованого газопроводу "Південний потік" відома лише Російській Федерації, вважає спеціальний представник держдепартаменту США з питань енергетики Європи та Азії Річард Морнінгстар.
Як повідомив Інтерфаксу-Україна учасник конференції "Природний газ і енергетичне майбутнє України", що проходить в Києві в четвер, відповідні тези прозвучали в доповіді Морнінгстара. "Що стосується так званого "Південного потоку", здається, наші російські друзі все-таки беруться його побудувати. Навіщо - відомо тільки їм", - сказав спецпредставник держдепартаменту США.
На його думку, реалізація проекту позначиться на російсько-українських відносинах.
Як повідомлялося в кінці грудня минулого року з посиланням на голову правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера, параметри проекту газопроводу "Південний потік" сильно залежать від переговорної позиції України, після того як Туреччина дала дозвіл на прокладання магістралі в своїх водах. При цьому напередодні він заявив про прив'язку проекту "Південний потік" до України.
У той же час, торкаючись питання можливого зниження потужності "Південного потоку" в разі домовленості з Україною щодо участі в її газотранспортній системі, Міллер сказав, що "Південний потік" вже знаходиться на стадії будівництва, затверджено зведене ТЕО проекту, є морська частина, є сухопутна частина. Проектна потужність затверджена в обсязі 63 мільярдів кубометрів газу на рік, газопровід передбачає будівництво чотирьох ниток по 15,5 мільярда кубометрів. У грудні 2015 року буде введена перша нитка, і надалі будемо поступово збільшувати до заявленої потужності 63 мільярда кубометрів газу на рік".
В даний час Україна є головним транзитером російського газу до Європи. У січні 2006 і 2009 року суперечки України з Росією приводили до припинення транзиту російського газу до Європи. Крім того, "Газпром" неодноразово заявляв про неможливість контролювати обсяг транзиту газу через Україну, яка відбирає з транзитного потоку газу стільки, скільки потрібно, а не як передбачено контрактом на постачання. Сума проектних потужностей двох нових газопроводів "Північний" (55 мільярдів кубометрів) і "Південний потік" (63 мільярда кубометрів) дорівнює величині транзиту російського газу до Європи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас