Населення купило золотовалютний резерв НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення купило золотовалютний резерв НБУ

Валюта
4096
У 2011 році населення купило в "обмінниках" валюти на рекордну суму 31,693 млрд доларів, що практично дорівнює обсягу золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ). Однак незважаючи на песимістичні прогнози багатьох аналітиків, НБУ вдалося втримати курс гривні. Курс продажу долара в комерційних банках за рік виріс на 1% до 8,07 гривень. Під кінець минулого року частка доларів в структурі золотовалютних резервів (ЗВР) НБУ знизилася до 19,5%, а частка євро - зросла до 41,3%. Однак попереду дуже непростий для країни 2012 рік, коли потрібно розплатитися за кредитами МВФ. В Євросоюзі зростає економічна і фінансова криза. Ціна на природний газ, що поставляється з Росії, зросла і продовжує зростати. "Мінфін" спробував з'ясувати, чи зможе "регулятор" в цьому році продовжувати втримувати стабільний курс національної валюти?
Населення не довіряє гривні
За підсумками 12 місяців населення скупило в "обмінниках" 31,693 млрд доларів - суму, фактично рівну нинішнім обсягам золотовалютних резервів. При цьому здало в "обмінники" 18,249 млрд доларів. Це найбільша сума придбаної валюти за останні три роки - тільки в 2008 році на тлі паніки, викликаної обвалом гривні, населення купило на 4,5 мільярди більше.
Ні стабільний курс, який зберігається з такими труднощами протягом усього року, ні введена у вересні "паспортизація обміну" не змогли відбити у населення тягу до валютних накопичень. При цьому лише 2,129 млрд доларів "осіли" в банках у вигляді валютних депозитів. Решта куплених доларів поповнили "матраци" і "кубушки", зайвий раз продемонструвавши падіння довіри населення до вітчизняної банківської системи.
Диверсифікація резервів - або спроба вижити?
У щорічному звіті Національного банку за 2010 рік була наведена структура золотовалютних резервів. Примітно, що частка долара склала трохи більше половини всіх ЗВР, а саме - 56,5%. Приблизно третина, а точніше 27,7% всіх резервів припало на євро, решта 15,8% - англійський фунт, швейцарський франк, австралійський долар та інші валюти.
За 2011 рік, згідно з опублікованими даними, Національний банк купив усього 285 700 000 доларів, продав - 13,616 млрд доларів. За цей же період НБУ поповнив свої ЗВР на 3,007 млрд євро, продав - 30 млн євро. Таким чином, на кінець 2011 року частка самих доларів в структурі ЗВР НБУ знизилася до 19,5%, а частка євро - зросла до 41,3%. Частка всіляких "екзотичних валют" в структурі ЗВР за рік зросла з 15,8% до 39,2%.
Така структура ЗВР зробила їх дуже вразливими на тлі постійного зниження вартості євро, фунта стерлінгів і швейцарського франка до долара США. Виникає резонне питання: чи варто було поповнювати резерви валютами, які постійно дешевшають? Відповідь однозначна: так, варто. Перш за все, в результаті отримали диверсифіковані резерви, які не залежать від коливань якоїсь однієї валюти.
Втрати за рік - 8%
У 2011 році Національному банку України було нелегко. Через невиконану вимогу МВФ збалансувати бюджет "Нафтогазу" шляхом підвищення ціни на природний газ для населення, на що кабінет Азарова не зважився піти напередодні чергових парламентських виборів, Україна так і не отримала черговий транш в рамках укладеної в 2010-му році кредитної програми. У результаті НБУ довелося обходитися "власними силами". За 2011 рік у рамках інтервенцій на міжбанківському валютному ринку "регулятор" продав 13,6 млрд доларів. У підсумку, "засіки батьківщини" "схудли" на 8% - з 34,576 млрд доларів до 31,795 млрд доларів. І якщо б Кабінету Міністрів не вдалося вкотре пролонгувати кредит ВТБ банку на 2 млрд доларів, ситуація була б ще гіршою.
Платіжний баланс пішов у мінус
Зростання цін на імпортовані енергоносії (передусім - природний газ з Росії) і погіршення світової кон'юнктури (зокрема, зниження цін на метал) привели до того, що за підсумками 11 місяців 2011 року від’ємне торговельне сальдо склало близько 12,5 млрд доларів.
До недавніх пір дефіцит торгового балансу компенсувався припливом інвестицій в економіку України та профіцитом платіжного балансу. Однак в 2011 році намітився істотний відтік інвестицій. Зокрема, портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у власності нерезидентів за 2011 рік зменшився більш ніж в 2,5 рази - з 11,26 до 4,46 млрд гривень.
За підсумками 11 місяців 2011 року, дефіцит зведеного платіжного балансу України склав 2,357 млрд доларів (у порівнянні з профіцитом 5,712 млрд доларів за відповідний період 2010 року).
"Вимивання" грошей з України - ще один фактор, котрий чинив тиск на Національний банк. З метою стримання падіння гривні "регулятор" був змушений періодично виходити на ринок і гасити попит на валюту.
На скільки вистачить запасів
У 2012 році Україну чекають великі валютні витрати. Перш за все, величезні платежі за природний газ, ціна на який в першому кварталі 2012 року склала вже 416 доларів за 1 000 кубічних метрів. Не секрет, що у "Нафтогазу" вже давно немає необхідної суми для оплати щомісячного платежу за газ "Газпрому" (пора заявити вголос, що державна компанія - банкрут, але це постійно відкладається з політичних міркувань). Щоб зменшити щомісячні газові платежі, українська сторона ініціювала перегляд обсягів закупівлі газу, що вже викликало різкий протест з боку Росії.
Крім того, в рамках кредитної програми МВФ в 2012 році Україна повинна буде погасити близько 3,8 млрд доларів - частину кредиту та відсотків за нього. У разі якщо Кабінету міністрів не вдасться домовитися з МВФ про черговий транш, це буде "чистий мінус".
Великі надії покладаються на надходження валюти від туристів, які приїдуть на чемпіонат Європи з футболу. Однак чи зможуть ці надходження хоч частково закрити "зяючі дірки" у валютних потребах країни? Якщо Україні вдасться зменшити щомісячний платіж за газ, кон'юнктура на світових ринках суттєво не погіршиться в найближчі кілька місяців, а Євро-2012 дасть хоч якийсь приплив валюти, у Національного банку є шанс втримати гривню стабільною до виборів у Верховну Раду, які, як відомо, намічені на жовтень. А от потім вже доведеться або проводити "непопулярні кроки", або сподіватися на диво, що не спрацює "ефект стиснутої пружини".
Єгор Зеленський
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас