Курс гривні буде стабільним до осені, а золото подорожчає на 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні буде стабільним до осені, а золото подорожчає на 10%

Валюта
4887
Торік експерти залякували нас обвалом курсу гривні. І помилилися. Якщо не в цифрах, то в термінах - в 2011-му його так і не сталося. Тому всі, хто протягом року скуповував валюту в надії продати її в грудні і "наварити" кругленьку суму, прогоріли: за рік курс продажу долара лише незначно виріс: з 8,01-8,04 до 8,05-8,10 грн/долар, - а євро навіть знизився: з 10,5-10,9 до 10,3-10,5 грн/євро (нагадаємо, що за 2010 рік вони знизилися з 8,15-8,20 до 7,98-8 грн/долар і з 11,7 до 10,7 грн/євро). Тобто у 2011 рік на валюті практично нічого не вдалося заробити. А якщо врахувати річну інфляцію (4,5%), готівкові долар і євро навіть принесли збитки.
Особливо не позаздриш "щасливчикам", які "купилися" на зростання євро в березні-квітні (з 11,02 до 11,85 грн/євро) і вклали значні суми в нього у травні (по 11,9 грн/євро) в надії "наварити" значну суму до кінця року. Адже до кінця грудня курс євро "спікірував" до своєї січневої вартості. А в 2012-му, за прогнозами експертів, він може впасти ще більше.
Найкраще в 2011 році відчували себе ті, хто вирішив довіритися банкам і відніс гроші на депозит у гривні, доларах або золоті. Тільки ці три інструменти принесли прибуток. Цьому допомогла низька інфляція (4,5% річних проти 9,1% в 2010 році), яку з лишком перекрили банківські відсотки (16% річних по гривневому депозиту і 8% у доларовому), і подорожчання золота на 75 грн/г за рік (з 375 до 450 грн/г) при досить вигідних 5% річних за золотим вкладом. Вгору жовтий метал "тягнула" криза в єврозоні, що змусила інвесторів вкладати кошти у перевірений інструмент.
Нагадаємо, що рік тому ми віртуально вклали по 5 тис. гривень на готівкову валюту, депозити в гривні та валюті, золото та інвестфонди, після чого у спецпроекті "інвестпортфель" щомісяця відстежували їх прибутковість. У 2012-му ми повторимо наш інвестексперимент. А спрогнозувати його результати спробуємо вже зараз.
Долар триматимуть щосили
Зима-2012 не повинна принести сюрпризів для національної валюти. "У січні-лютому курс утримається на рівні 8,01-8,03 грн/долар, - прогнозує начальник управління казначейства банку "Фінанси та Кредит" Олександра Олександрова. - Це відбудеться завдяки тому, що населення буде менше купувати долари. І це знизить тиск на курс". З таким прогнозом на зиму згоден і Олег Іванець. А ось навесні, вважає експерт, долар може зрости до 8,3-8,4 грн/долар. "Це відбудеться, якщо він подорожчає на світовому ринку відносно євро через зростаючі проблеми в єврозоні", - пояснює експерт.
М'яка посадка восени
Втім, більшість опитаних нами фінансистів вважає, що раніше осені гривня не впаде до 8,3-8,4 грн/долар. "Курс гривня/долар залишиться на рівні 8,00 аж до осені 2012 року", - прогнозує Євген Зінов'єв, начальник відділу стратегії ОТП Банку. "Вважаю, що до кінця року курс не зросте вище 8,3 грн/долар", - говорить директор казначейства і фінансових інститутів Надра Банку Ілля Веселий. Заступник голови правління, директор департаменту казначейства і фінансових інститутів VAB Банку Сергій Борисов також прогнозує, що курс 8,0-8,1 грн/долар протримається майже весь рік, і лише наприкінці його курс може іноді знижуватися до 8,4 грн/долар. Такий же прогноз - 8,0-8,3 грн/долар протягом року дають керуючий активами групи Concorde Денис Костюк та голова правління банку "Форум" Commerzbank Group Вадим Березовик.
Всі експерти аргументують свою думку тим, що від обвалу гривню всіма силами буде утримувати Нацбанк. "У нього достатньо золотовалютних резервів, - аргументує заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. - Плюс до того обвал гривні перед виборами до Верховної Ради невигідний владі". "Враховуючи, що восени будуть парламентські вибори, а Мінфін випускає облігації внутрішньої держпозики у валюті, обвал гривні малоймовірний", - додає Ілля Веселий.
Можливий крах
Однак, за словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, є чинники, які можуть перешкодити НБУ утримувати курс: це можливе різке погіршення політичної ситуації в країні, загострення відносин з Росією, проблеми з експортом, відсутність зарубіжних кредитів. "Якщо всі ці складності захоплять Україну одночасно, курс може "спікірувати" до 12 грн/долар, а потім знову підрости до 10 грн/долар", - вважає експерт.
Євро може коштувати 8 гривень
На думку наших експертів, курс євро в 2012 році буде падати. "Теоретично фінансова влада єврозони може девальвувати євро до паритету з доларом (1:1), щоб зробити економіку ЄС більш конкурентоспроможною, зокрема, підтримати експортерів", - вважає аналітик ІГ "Арт-Капітал" Олег Іванець. Тоді в Україні курс впаде до 8 грн/євро. Такої ж думки і начальник відділу стратегії ОТП Банку Євген Зінов'єв. "Курс гривня/євро буде знижуватися через падіння євро до долара на світовому ринку, - говорить він. - Передбачуваний діапазон для курсу: 9,6-10,4 грн/євро. У разі розпаду єврозони євро обвалиться як мінімум до паритету з доларом (8 грн/євро)". Причина падіння курсу євро, на думку експерта агентства "Експерт-Рейтинг" Віталія Шапрана, ще й у тому, що протягом декількох років фінансова влада єврозони його необґрунтовано завищувала, а тепер повертають до адекватного рівня. Втім, експерт вважає, що євро просяде не більше ніж на 10%, до 9,3 грн/євро. "Від обвалу утримають США. Адже чим дорожчий євро, тим дешевші американські товари", - пояснює він.
Вклади: попит на інтервальні депозити і зниження ставок
Минулий рік порадував вкладників: ставки за гривневими депозитами в деяких українських банках за ІІ півріччя зросли з 12-13% до 20-25% річних. За словами заступника директора роздрібного бізнесу Надра Банку Віталія Бачинського, за різними банкам ставка за депозитами в гривні зараз становить від 12% до 25%, при середній по ринку - 15,3% річних. Причиною цьому стала нестача гривні у банків (регулятор вилучав у них нацвалюту, щоб стримати інфляцію в країні), ось вони і заманювали гроші населення високими ставками. Нагадаємо, що в 2010 році спостерігалася протилежна тенденція. Тоді прибутковість вкладів знизилася з 18-20% у гривні і 12-13% у валюті (а в невеликих банках ставки досягали 22-23% і 14-15% відповідно) до 16% у національній та 8% в інвалюті за вкладами на рік. А за більш короткими вкладами ставки могли бути в 2 рази нижчі. До речі, експерти в один голос прогнозували подальше зниження ставок. Але воно тривало тільки перші півроку. А потім ставки знову злетіли вгору.
Падіння не уникнути
Цього року ставки будуть падати, вважають опитані нами фінансисти. За словами директора департаменту організації роботи з приватними клієнтами Астра Банку Віталія Жихарцева, вони в 2012 році можуть знизитися на 1-2% і більше через зростання обсягів гривні в банківських резервах (очікується, що Нацбанк буде менше вилучати гривню у банків). З такою думкою згоден і начальник відділу стратегії ОТП Банку Євген Зінов'єв: "Ставки можуть, в середньому, знизитися до 13-14% річних за вкладами у гривні". До речі, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку Ігор Шумицький попереджає, що ті банки, які збережуть високі ставки по вкладу, можуть заборонити поповнення або продовження терміну вкладу за високою ставкою і т. п.
Що стосується ставок за валютними вкладами, то, за словами Віталія Бачинського, вони вже зараз знижуються. За останні 4 місяці вони впали приблизно на 1%, тому що банки були мало зацікавлені в тому, щоб населення приносило їм валюту. Адже на даний момент банкам не вистачає не доларів і євро, а гривні. Зараз середні ставки за вкладами у доларах становлять 4-6% річних, у євро - 3-4,5%. За рік вони можуть знизитися, в середньому, на 1%, при цьому по окремих банках падіння може скласти 2%. Втім, за словами начальника управління організації та підтримки вкладних програм банку "Хрещатик" Валентини Єременко, ті банки, у яких були завищені ставки, можуть піти на цей крок вже в лютому.
Як будуть заманювати
Щоб не відлякати клієнтів зниженням ставок, банки будуть більше впроваджувати нових продуктів. Так, за словами Віталія Бачинського, популярним може стати новий вид депозитів, які отримали назву інтервальні. Поклавши гроші на такий внесок, наприклад, на рік, ви можете в певний інтервал зняти їх, при цьому сума нарахованих відсотків збережеться. За такими вкладами банки зараз пропонують високу ставку в перші місяці (20% і вище) з подальшим зниженням до середньоринкового рівня (15% і нижче). Популярністю в 2012 році, за словами Бачинського, будуть користуватися і мультивалютні депозити (такий внесок складається з декількох частин у різних валютах: гривнях, доларах, євро, рублях, франках) та вклади в гривні, що дозволяють перестрахуватися від валютних ризиків (за ним банк обіцяє перерахувати гривневу суму в разі падіння курсу нацвалюти).
"Хворі" банки
Цього року вирішилося питання з двома з 4-х проблемних банків - Родовід Банком і Надра Банком. З першого зробили установу для збору проблемних активів держбанків. При цьому гроші його вкладникам почав видавати Ощадбанк. Надра Банку пощастило більше - він отримав нового власника, позбувся тимчасової адміністрації і повернувся на ринок. Що стосується решти "хворих" банків - Укргазбанку і "Києва", то зараз обговорюється можливість їх продажу приватному інвестору. У 2012 році ряди проблемних банків можуть поповнитися. За словами економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, до цього можуть призвести 2 причини: подорожчання кредитів, які видає їм НБУ, і відмова зарубіжних кредитних установ від перекредитування, тобто видачі нових позик для погашення старих. Адже багато банків зараз "в боргах по вуха", а щоб розрахуватися за всіма позиками, їм потрібно перекредитуватися. Якщо ж такий маневр не вдасться, їм доведеться оголошувати себе банкрутами.
Золото доходу не принесе
Торішні прогнози наших експертів виправдалися: золото дійсно подорожчало з 370-380 до 445-455 грн/г. При цьому найвищих значень його ціна досягала в серпні (508 грн/г). До речі, в 2010 році ціна золота зростала не меншими темпами: у світі вона за рік піднялася з 1 100 доларів до 1 400 доларів за унцію (31,1 г), а в Україні - з 310 до 360-380 грн/г.
Невелике зростання
За прогнозами начальника відділу операцій з банківськими металами ВіЕйБі Банку Володимира Піщаного, у найближчі два місяці ціна золота становитиме 375-450 грн/г на 100-грамовому зливку, тобто буде на поточному рівні. На вартість золота в подальшому, за його словами, будуть впливати економічні новини із США та ЄС: якщо вони будуть негативними, жовтий метал подорожчає. У тому, що золото зросте в ціні в 2012 році, впевнені й інші наші експерти. "Для подолання кризи світовим центробанкам доведеться друкувати гроші. А в таких умовах інвестори завжди купують золото як захист від знецінення паперових грошей, тому ціна на нього буде зростати", - пояснює Денис Костюк. "Золото залишиться популярним об'єктом інвестування. Адже на тлі складної світової економічної ситуації йому майже немає альтернатив, тож воно буде дорожчати", - вважає і Ілля Веселий.
При цьому експерти не прогнозують різкого стрибка цін. За їхніми словами, золото може подорожчати максимум на 10-15%. "Не більше, тому що інвестори будуть боятися вкладати великий капітал в золото після нещодавнього різкого зниження його ціни, однак і продавати його не кинуться", - пояснює Олег Іванець. Втім, навіть якщо золото подорожчає на 15%, прибутку в 2012 році тим, хто зараз вкладе в нього гроші, воно не принесе. Адже, як пояснив експерт консалтингової фірми MPP Consulting Павло Мельник, зараз маржа банку при купівлі золота доходить до 25%, тому вона з'їсть всю можливий прибуток.
ПІФи не оживуть
У 2011 році український фондовий ринок обвалився на 40%. Це друге найзначніше падіння за 10 років після катастрофи в 2008 році. А оскільки більшість ПІФів на кошти вкладників купують акції, саме падіння цього ринку призвело до збитків більшість фондів. Як пояснив Денис Костюк, позитивні результати за підсумками року змогли показати лише фонди, що вкладають в інструменти з фіксованою прибутковістю - депозити та облігації. А сильніше від всіх, за словами старшого аналітика КУА "Драгон Ессет Менеджмент" Олексія Соболєва, впали фонди блакитних фішок (найбільш ліквідних акцій), адже вони максимально об'єктивно оцінюють результати роботи - їх легко перевірити по котируваннях акцій на біржі.
Така ситуація з ПІФами призвела до зростання популярності інтернет-трейдингу - торгівлі акціями на біржі без допомоги керуючих інвестфонду. За словами аналітика "Українській біржі" Артема Щербини, за 2011 рік на "Українській біржі" (основний фондовий майданчик країни для торгівлі акціями) число торговців збільшилося на 57% - до 11 тис. З них понад 9 тис. - фізособи. Якщо захочете поповнити їхні ряди, пам'ятайте, що торгівля акціями доволі ризикована і вимагає підготовки. Якщо не пощастить, можна втратити всі вкладені гроші.
Цього року експерти не очікують поліпшення ситуації на фондовому ринку через негативні прогнози про можливу другу хвилю економічної кризи.
Резюме
Якщо у вас є заощадження, потрібно подбати про те, щоб їх не з'їла інфляція. За прогнозами НБУ, цього року вона може скласти 7-9%. "Якщо інвестор впевнений у бажанні та можливостях нашої влади тримати курс стабільним до виборів, то гарною інвестицією будуть гривневі депозити за умови високих ставок", - говорить Олексій Соболєв. Тобто якщо ви покладете 1 тис. гривень на річний депозит під 15% річних, ви отримаєте 1 150 гривень. При цьому через інфляцію ця сума знеціниться до 1 047-1 070 гривень, але вигода все ж таки буде.
Однак не варто забувати, що за песимістичними прогнозами курс гривні може впасти до 12 грн/долар. На цей випадок буде вигідніше купити спочатку року долари і покласти їх на річний доларовий депозит. Прибутковість по ньому невисока - 4-6%, але вона дозволить зберегти "кровні", якщо гривня впаде. Наприклад, поклавши в банк 1 тис. доларів (8 тис. гривень), ви за рік зможете заробити 1 040-1 060 гривень. Якщо гривня не знеціниться, ви отримаєте 8 320-8 480 гривень, а якщо знеціниться до 12 грн/долар, то 12 480-12 720 гривень. Якщо ж у вас накопичилася значна сума коштів - десятки тисяч гривень - можете розмістити їх, за порадою Павла Мельника, на різних депозитах: у гривні, доларах та євро. Тоді ви зможете отримати високий відсоток по депозиту у гривні і зберегти від девальвації ту суму, яку переведете у валюту.
Якщо ж ви не довіряєте банкам, то зберігати гроші вдома, на думку Дениса Костюка, потрібно тільки в доларах: так ви не компенсуєте втрати від інфляції, але зате не втратите в разі обвалу гривні (а обвал долара ніхто з експертів не допускав). Що стосується золота, то в нього вкладати треба тільки на кілька років: за рік через високу маржу ви нічого не заробите.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас