Гривня переоцінена в рази і жоден БігМак нам не допоможе... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня переоцінена в рази і жоден БігМак нам не допоможе...

Валюта
11199
Напевно, зовсім погано йдуть справи в Українського уряду, якщо сьогодні народу України почали вселяти думку, про те, що гривня має коштувати в два рази більше, при цьому всі як один посилаються на індекс БігМака.
Трохи історії
Для початку трохи історії. Горезвісний індекс був придуманий корпорацією "МакДоналдс" як рекламний трюк. Порівняння ціни горезвісного бутерброда в різних валютах і в різних країнах світу, повинно було показати потенційним інвесторам те, що торговельна марка відома по всьому світу, і викликати додатковий інтерес до акцій компанії. Маркетологи довго ламали голову, як би змусити відомі ділові журнали надрукувати про це, і ось, для того, щоб бутерброд засвітився в діловій пресі, і придумали цей псевдонауковий рейтинг. У той рік, коли цей індекс був вперше опублікований, ринкова вартість акцій МакДоналдс виросла. Таким чином, корпорація вбила двох вальдшнепів одним патроном, тепер усі знали, що "бутербродниця з буквою М" є в усіх країнах світу, а інвестори скуповували акції компанії з подвоєною силою...
Правда про супер "дешеву" вартість БігМака в Україні
Ну а тепер, про супер "дешеву" вартість БігМака в Україні. Правда, як завжди, більш прозаїчна, в бідних країнах мережа ресторанів МакДональдс застосовує хитрий ціновий маркетинговий хід - зниження вартості БігМака за рахунок додавання вартості на супутні продукти, наприклад на колу або картоплю з соусом, яку ви купуєте разом з ним.
Ви не звертали уваги на те, що під час замовлення в МакДональдсі менеджер обов'язково запропонує вам купити щось ще. Наприклад: ви просите картоплю фрі, а вам пропонують соус до неї, і це нічого, що коробочка соусу вагою 20 грам обійдеться вам майже в 5 гривень. Навіть якщо ви купуєте знамените меню ціною 25 гривень, вам обов'язково запропонують пиріжок або склянку кави, і, швидше за все, ви це купите, а ціна вашого замовлення моментально зросте до 41-45 гривень. Ось тому ціна на БігМак в Україні така низька - говорить колишній співробітник мережі ресторанів МакДональдс Україна. Дану стратегію продажу застосовують виключно в бідних країнах. Як бачимо, ціна просто переноситься на супутні товари, без яких даний продукт просто не куплять, адже не будете ви давитися "БігМаком", не купивши склянку коли з льодом.
Також слід зазначити, що сьогодні в Україні дуже низька вартість праці, що також призводить до зниження вартості товарів і послуг, вироблених або наданих в Україні, а мережа ресторанів МакДональдс не є винятком з цього правила.
Про індекси "рожевих помідорів" і Head&Shoulders
Якщо судити з вартості товарів і послуг, то гривня у нас, швидше за все, взагалі нічого не коштує і є переоціненою в рази. Ось приклад: у Єгипті вартість так званих "рожевих помідорів", в перерахунку на нашу валюту, дорівнює 1,5 гривень за кг, а в Ізраїлі 2,5 гривні, в нашому "Мегамаркеті" або на ринку ви їх знайдете за 18 гривень за кілограм. При цьому вода в Ізраїлі і в Єгипті набагато дорожча від нашого газу, та й який газ влітку, коли спека +35 градусів Цельсія в ночі? Більше того, якщо порівняти доходи наших громадян і ціни на горезвісний бутерброд, то в абсолютному вираженні ця булка буде коштувати українцеві дорожче, ніж тому ж громадянину США, який отримує від 500 до 1500 баксів на тиждень.
Не переконливо? Добре, тоді зробимо ще й індекс шампуню "Head&Shoulders"? Так ось в Єгипті пляшка 200 мл цього шампуню в перерахунку на нашу гривню дорівнює 10,5 гривень, в Ізраїлі це задоволення обійдеться вам в 14 гривень, а у нас навіть в "Метро" ви не знайдете його дешевше, ніж 21 гривня за пляшку.
Так що за індексом "Рожевих помідорів" гривня переоцінена в 6,25 рази, а долар повинен коштувати майже 48 гривень, а за індексом "Head&Shoulders" хоч і не все так сумно, але й тут гривня переоцінена майже в 2 рази, а отже долар у нас повинен коштувати мінімум 16 гривень за долар, а не 8, як зараз. Якщо хочете, то ви самі можете придумати собі такий або аналогічний індекс, і підраховувати його до безкінечності...
Панове псевдоекономісти, досить морочити людям голови. Сьогодні в Україні на 1 долар можна купити менше, ніж у Туреччині або навіть Італії. Якщо це не так, то чому на нашій "Петрівці" всі товари, привезені з турецької Анталії коштують в 2-3 рази дорожче, хоча на дорогу і "розмитнення" йде 5-20% від їх вартості (якщо розмитнювати як секендхенд і того менше ), а всі ви робите свій шопінг виключно за межами України? Все просто, бо їх НБУ ставить реальний курс долара, а не занижує його в рази. Ви розумієте, що реальна купівельна спроможність долара там вища, ніж той курс, за яким НБУ викуповує ваші кровні "бакси". Ми розуміємо, що банки належать Вам, і вам вигідно, коли вам здають долар за півціни, але не треба пудрити людям голови, кажучи про те, що долар у нас переоцінений. Ми вже проходили літо 2008 року, коли ви нам втовкмачували, що "червона" ціна долара 4.5, чим це скінчилося, пам'ятають усі. У мене все...
Олексій Лупоносов
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас