Fitch: Кредитний рейтинг Італії може бути знижений на два щаблі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Кредитний рейтинг Італії може бути знижений на два щаблі

Казна та Політика
312
Рейтингове агентство Fitch повідомило в середу, що може знизити кредитний рейтинг Італії на два щаблі, передає Reuters.
"Зниження рейтингу на два щаблі - одна з можливостей, - заявив керуючий директор італійського відділення Fitch Алессандро Сеттіпані. - Комітет буде оцінювати рейтинг Італії на основі рівнів (вартості) рефінансування (боргу) і показників зростання (економіки)".
Сеттіпані сказав, при прийнятті будь-яких рішень про зниження рейтингу Італії буде враховуватися "бюджетний договір", схвалений на саміті Євросоюзу 9 грудня 2011 р., про посилення бюджетних правил для країн єврозони. Комітет Fitch буде аналізувати рейтинги країни, беручи до уваги обсяги рефінансування заборгованості та заходи, що вживаються урядом для підтримування економічного зростання.
10 січня 2012 р. Fitch попередило, що бачить велику ймовірність зниження рейтингу Італії, який зараз знаходиться в списку на перегляд з можливістю зниження.
"Італія змушена платити ризикову премію у зв'язку з дефіцитом ліквідності на ринку (при рефінансуванні позик), країні необхідний простір для маневру. На даний момент його немає, що викликає серйозну стурбованість щодо подальшої долі Італії, рейтинги якої перебувають у списку на перегляд з можливістю зниження. Коли перегляд завершиться, є велика ймовірність, що рейтинг Італії буде знижено", - прокоментував ситуацію глава департаменту суверенних рейтингів Fitch Девід Рейлі.
При цьому в агентстві уточнили, що рейтинги Італії можуть бути знижені на один або два щаблі.
Ключовим фактором "виживання", на думку Fitch, стане можливість країни підтримувати економічне зростання. На тлі "драконівських" заходів економії і слабкої споживчої довіри ризик "ефекту доміно" стагнуючих економік виглядає реальним, вважає Fitch, відзначаючи, що дисбаланси, що лежать в основі кризи, не усунені і продовжуватимуть чинити негативний вплив на рейтинги держав єврозони.
Зазначимо, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's наприкінці минулого тижня знизило кредитні рейтинги дев'яти країн єврозони, серед яких, зокрема, на 2 щаблі знижений довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Італії. У теперішній час довгостроковий/короткостроковий суверенний рейтинг Італії перебуває на позиції BBB+/A-2 (попереднє значення - A/A-1) прогноз "негативний".
Нагадаємо, 5 жовтня минулого року агентство Moody's знизило довгостроковий рейтинг державних облігацій Італії з рівня Аа2 до А2. Прогноз щодо рейтингу - "негативний". Основними причинами зниження рейтингу названі: підвищення ризиків країн єврозони через високі обсяги національних боргових зобов'язань і пов'язана з цим втрата довіри кредиторів і інвесторів.
28 вересня 2011 р. аналітики S&P знизили суверенний кредитний рейтинг Італії на один щабель - з A+ до А, присвоївши йому "негативний" прогноз. Таким чином, країна опинилася за крок від втрати інвестиційного рейтингу.
У травні 2011 р. агентство S&P переглянуло прогноз щодо італійського суверенного рейтингу на "негативний". З того часу фінансове становище Італії значно ускладнилося.
Уряд Італії на чолі з прем'єр-міністром Маріо Монті в грудні минулого року схвалив пакет заходів суворої економії, спрямованих на відновлення економіки Італії і порятунок єврозони від поширення боргової кризи. Завдяки антикризовому пакету, розрахованому на період з 2012 р. по 2014 р., уряд сподівається залучити в казну 20 млн євро завдяки заходам бюджетної консолідації і 10 млрд євро за рахунок загального економічного зростання.
Державний борг Італії вже становить 1,9 трлн євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас