Торговців штовхають в тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговців штовхають в тінь

2602
Тільки-но повернувшись з новорічних канікул, законодавці активно взялися за завершення роботи над законом "Про внутрішню торгівлю", його прийняття планується до 1 квітня поточного року. Представники торгівлі – точніше, її легальної частини - декларують, що не проти закону, який, нарешті, впорядкує роботу галузі, однак планований чиновниками варіант їх категорично не влаштовує.
Закон на низькому старті
Роботи над профільним торговим законом ведуться в Україні вже понад 10 років. Наслідки такої неквапливості - один з найбільш високих серед українських галузей рівень тіньового сектора, недоотримані доходи держбюджету і безсилля споживачів у захисті своїх прав.
Нагадаємо, що при порівнянні цифр офіційного товарообороту підприємств та коштів, реально витрачених населенням на придбання товарів і послуг, виходить, що близько 300 млрд. грн. перебуває в тіні. За оцінками Мінекономрозвитку, це відповідає близько 20 млрд. грн. недоотриманих бюджетом податкових надходжень. "Ми не тішимо себе надією, що ці гроші не сплачуються. Вони сплачуються бізнесом, але вже у вигляді корупції", - сказав Ігор Гарбарук, голова департаменту торгівлі Мінекономрозвитку. На боротьбу з тінню спрямовано декілька норм законопроекту - запровадження щорічної звітності підприємств торгівлі, які перебувають на єдиній системі оподаткування, обмеження по максимальній торговельній площі для "єдиноподатників" (200 м), обов'язкова наявність офісу та складу для інтернет-магазинів.
Також передбачено розширення прав і повноважень місцевої влади - зокрема, місцеві чиновники зможуть затверджувати план розміщення нових торговельних точок і коректувати його залежно від потреб території. Саме ця складова і викликала нарікання бізнесу. На думку ритейлерів, вона ні до чого не призведе, крім додаткових витрат, щоб забезпечити лояльність чиновників.
Також бізнесмени нарікали на те, що на фінальному етапі роботи над законопроектом їх фактично усунули від участі. Як нарікав президент Української торговельної асоціації і співвласник мережі "Фуршет" Ігор Баленко, хоча закон не був узгоджений з учасниками ринку та асоціаціями, це не завадило документу пройти Кабмін, причому в прискорені терміни. В даний час в тандемі "влада-бізнес", який розробляє закон, бізнес представляє УСПП, а точніше, економічна рада при ній. "Ми працюємо над тим, щоб внести в парламент збалансований законопроект", - сказав віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Максим Кунченко.
Куди поспішати
Поспішати з прийняттям закону про торгівлю законодавців спонукає кілька факторів. У першу чергу - наближення футбольного чемпіонату Євро-2012. Як відомо, в законі мають бути прописані основні принципи, що регламентують торговельну діяльність під час чемпіонату. Зокрема, режим продажу алкогольних та тютюнових виробів на прилеглих до спортивних арен вулицях у дні проведення матчів. Однак, враховуючи швидкість розробки закону, великий шанс отримати готовий документ вже до кінця чемпіонату.
Ще одна, більш нагальна для влади, причина не відкладати прийняття закону - це вплив його окремих норм на рівень цін на продовольчі товари. Планується, що законопроект обмежить торгові надбавки на низку найбільш популярних товарів, а також запровадить суворі правила роботи мереж з постачальниками такої продукції. Зокрема, виробники соціально-значущих товарів зможуть розраховувати на оперативне (до тижня) отримання коштів за поставлений товар.
Зараз, як відомо, мережі розплачуються за поставлений товар протягом декількох місяців, мотивуючи це низькою оборотністю окремих категорій продуктів. За задумом розробників такі преференції з оплати повинні утримати виробників від подальшого підвищення цін на свою продукцію. Це позитивно позначиться на іміджі влади напередодні виборів і буде сприяти утриманню інфляції в країні в бажаних урядом межах (7,9%).
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас