"Газпром" провів новорічний розпродаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" провів новорічний розпродаж

Енергетика
1301
Вчора "Газпром експорт" з посиланням на гендиректора компанії Олександра Медведєва повідомив, що домовився відразу з п'ятьма клієнтами в Європі про зниження цін на російський газ: німецькою Wingas, французькою GDF Suez, австрійською Econgas, італійською Sinergie Italiane і словацькою SPP. Як пояснив пан Медведєв, "певне коректування газових цін "пов'язана" з недостатнім розвитком газового ринку в Європі і ситуацією в економіці окремих держав". Домовленості про зниження цін були досягнуті "наприкінці 2011-початку 2012 року", уточнив він. У названих компаніях на запити не відповіли.
Ситуація в енергетиці Європи, про яку говорить пан Медведєв, гранично прозора, пояснює Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу": на кінець року ціна трубопровідного російського газу на ринку Європи становила $480 за тисячу кубометрів, а СПГ на спотовому ринку - близько $300 за тисячу кубометрів. Зараз газ на споті коштує вже $280 за тисячу кубометрів, і "тренд аж до літа точно буде спадним". Європейські клієнти "Газпрому" вже неодноразово вимагали від нього знизити ціни, в тому числі через суд. Однак ті компанії, з якими зараз досягнуті домовленості, підкреслили в "Газпром експорті", до арбітражних процедур не вдавалися.
"Газпром експорт" демонстративно повідомив про знижки для європейських покупців у день чергової зустрічі глави "Газпрому" Олексія Міллера з міністром енергетики України Юрієм Бойком. Україна давно і безуспішно домагається від Росії зниження ціни на газ (понад $400 за тисячу кубометрів без урахування знижки в розмірі $100), але в обмін "Газпром" вимагає контролю над газотранспортною системою країни. Вчора український прем'єр-міністр Микола Азаров в черговий раз заявив, що Україна "більше не бажає платити за газ за кабальними цінами", але контроль над газопроводами все одно віддавати не збирається - "можливі тільки паритетні конструкції та рівні права в управлінні".
Микола Азаров зазначив, що переговори з Росією щодо перегляду угод йдуть складно тому, що умови дуже вигідні російській стороні. "Нам наші критики кажуть: "А чому вони не звертаються до суду?" Ну, добре, звернемося ми в суд, розпочнеться судовий процес, його тривалість - це мінімум рік з тих прикладів, які ми маємо, і протягом року ми будемо платити високі ціни і чекати рішення суду. На хвилиночку уявімо, що це рішення суду відбудеться не в нашу користь, може таке бути? Які у нас тоді залишаться аргументи? Зрозуміло, варіант судового рішення залишається, і якщо ми в кінцевому підсумку не домовимося, то у нас просто не буде іншої можливості", - пояснив прем'єр-міністр.
В "Газпромі" говорять лише про те, що "конструктивний діалог буде продовжений".
Втім, запевняють джерела, близькі до "Газпрому", знижки для клієнтів з ЄС теж невеликі. Зокрема, мова не йшла про збільшення обсягів продажів газу, ціна якого розраховується, виходячи з спотових котирувань, на чому наполягають традиційно європейські клієнти "Газпрому". Зараз, за даними монополії, за спотовими цінами вона продає не більше 7% свого газу в Європі (за окремими контрактами частка доходить до 15%). Базові ціни для розрахунку з п'ятьма клієнтами також не змінювалися. Змінені були "лише окремі коефіцієнти", говорять джерела.
Якщо це так, зазначає Віталій Крюков, мова йде "про косметичне коректування формул", які в підсумку призведуть до зниження цін на російський газ не більше ніж на 10-15%. З названих Олександром Медведєвим клієнтів великими є тільки Wingas і GDF Suez (більше 10 млрд кубометрів на рік). Але сукупні закупівлі цих клієнтів "Газпрому" становлять не менше 35 млрд кубометрів на рік, тобто приблизно п'яту частину експорту в Європу, передав "Інтерфакс". Те, що "Газпром" перешкоджає розширенню спотової складової в контрактах, аналітиків дивує. Олександр Ковальов з "ТКБ Капіталу" вважає, що прив'язка цін на газ до цін на нафту "все більше схожа на анахронізм", і те, що "Газпрому" щороку доводиться переглядати ціни в Європі і вплутуватися в позови з клієнтами, "рано чи пізно призведе до перегляду його формул". На думку Віталія Крюкова, спотова складова в контрактах "Газпрому" в будь-якому випадку буде зростати, а з часом і сам принцип укладання довгострокових контрактів "може відійти в минуле".
Втім, для "Нафтогазу" навіть така можливість, як зниження цін на газ на 10-15% в процесі переговорів, залишається нездійсненною, відзначає головний інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн. "Для "Газпрому" переговори з Україною - це геополітичний проект. З одного боку, це спроба за рахунок газу впливати на зовнішньополітичний курс України, з іншого - отримати контроль над українською газотранспортною системою і утвердитися на внутрішньому ринку", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. А директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич відзначає, що якби Україна провела реформу газового ринку і питання ціни палива "перейшло виключно в комерційну площину", то домовленостей між "Газпромом" і покупцями газу про зниження цін можна було б досягти набагато швидше.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас