Нема газу без сиру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нема газу без сиру

Енергетика
3579
Українські виробники шоковані: Росія може закрити кордон для українських продуктів.
Оскільки про шкідливі братні сири, що надходять на стіл росіян, заговорив глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко, у Києві ніхто не сумнівається: за озвученою проблемою криється політика. За сиром можуть піти масло, м'ясо, ковбаса та інші продукти - в країни-імпортера з'явилися сумніви щодо безпеки українських поставок в цілому. Тим більше, що цього року Україна переходить на європейську систему державного ветеринарного і фітосанітарного контролю.
Досі перевіркою якості продуктів харчування в Україні займалися близько десятка структур, підпорядкованих різним відомствам. Зараз всі підрозділи планується об'єднати на базі Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, підпорядкованої Міністерству аграрної політики і продовольства. Коментуючи цю новину, Геннадій Онищенко тиждень тому заявив, що в Росії турбуються про якість української продукції, яка поставляється і на російський ринок. "В Україні повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі в дитячих організованих колективах, передані ветеринарній службі. Де-факто це є визнанням громадянина України твариною", - сказав він.
Глава Росспоживнагляду зазначив, що ситуація змушує російську сторону підсилити нагляд за українськими поставками. Тим більше, що якість продукції, за словами Онищенка, погіршилася в четвертому кварталі 2011 року. Основні претензії російського контролюючого органу стосуються традиційно українських сирів. "При виробництві даного виду продукції безконтрольно використовуються рослинні компоненти, зокрема пальмова олія", - нагадав Онищенко літні претензії Росспоживнагляду. Він сказав, що найближчим часом російські фахівці проведуть експертизу на українських заводах.
У Києві слова російського чиновника викликали обурення. Представники партії влади в Україні заявили, що реформа проводиться за моделлю Євросоюзу, де вимоги до якості продукції надзвичайно високі. Заступник глави комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Віктор Корж зазначив: "Заява головного санлікаря Росії про якісь негативні наслідки, до яких нібито призведе передача ветеринарній службі функцій контролю над якістю продуктів харчування, - справжнісінька провокація". А міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко закликав Онищенка вибачитися перед українськими виробниками.
Примітно, що на захист української реформи виступив Россільгоспнагляд, в заяві якого, розміщеній на сайті організації, сказано: "Забезпечення харчової безпеки України відповідає європейським стандартам і регулюється міжнародним правом". Зате позицію Онищенка підтримав Національний союз виробників молока Росії. Як повідомив ЗМІ голова правління спілки Андрій Даниленко, якість української молочної продукції, що надходить на російський ринок, давно викликає сумніви: "Обсяг виробництва молока в Україні падає, при цьому більше 75% загального виробництва молока припадає на приватний сектор. У цей же час виробництво сирів в країні зростає, і обсяг виробництва інших видів молочної продукції не знижується. З іншого боку, Україна є найбільшим у світі імпортером тропічної пальмової олії". Замінюючи молоко дешевими рослинними жирами, українські постачальники тіснять на російському ринку чесних вітчизняних виробників, пояснив він.
Власник одного з найбільших українських молочних підприємств неофіційно сказав "НГ", що російські молочники скористалися ситуацією, щоб потіснити конкурентів. "Про пальмову олію в сирах - нісенітниця. Російська сторона надзвичайно жорстко і регулярно контролює якість продукції тих декількох українських підприємств, які мають ліцензії на поставки в Росію. На українському ринку пальмова олія використовується при виробництві сирних продуктів, але в Росію надходять тільки сири належної якості", - запевнив співрозмовник "НГ". Він нагадав, що влітку, коли подібні звинувачення вже озвучувалися, ситуацію зам'яли: "Ніхто так і не довів обґрунтованість звинувачень, не було надано результатів експертиз. А зараз Онищенко, наводячи приклади, назвав підприємства, які взагалі не мають ліцензії на постачання продукції на російський ринок, давно вже не працюють з Росією".
Всі співрозмовники "НГ" в Києві - виробники, експерти, чиновники - переконані, що нова молочна війна пояснюється політичними причинами. "Звичайно, це чиста політика. Газові переговори зайшли в глухий кут, оскільки Україна відмовилася від білоруського сценарію. Як відмовилася і від членства в Митному союзі. І на цьому тлі Онищенко оприлюднив голослівні звинувачення", - сказав "НГ" керівник галузевого консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка. Він вважає, що навіть якщо російська сторона реалізує загрозу про закриття кордону для української сільськогосподарської продукції, це вдарить по інтересах окремих компаній, але не позначиться на державі в цілому. "На початку 2000-х до половини нашої сільгосппродукції поставлялося до Росії, на російському ринку працювали тисячі українських підприємств. І перша торгова війна стала шоком: не знали, куди подіти продукцію, багато з них збанкрутували. Але час не стоїть на місці.
І на цей момент всі розуміють, що російський ринок піддається політичним впливам, робота на ньому пов'язана з ризиком. Тому в Росію зараз постачають молочну продукцію шість українських компаній (у 12 підприємств, за даними відкритих джерел, є ліцензії. - "НГ"), решта переорієнтувалися на інші ринки. Зіставте: сумарний експорт української молочної продукції в минулому році склав близько 2,5 мільярда доларів, на частку Росії припало десь близько 60 мільйонів (за офіційними даними - 320 млн. дол - "НГ"). Закриють кордон - тільки підтвердять, що з Митним союзом краще не зв'язуватися".
Глава Українського молочного комітету Міжнародної молочної федерації Олександр Чагаровський вважає, що все не так просто і безхмарно. За його словами, саме в сегменті твердих сирів російський ринок важливий для українських молочників: приблизно чверть виробленої продукції до цих пір поставляється в Росію. Це близько 60 тис. тонн на рік. Він погодився з колегами про політичні причини претензій Онищенка: "Це виключно політичне питання: якщо потрібно трохи десь притиснути, як правило, тиснуть на больові точки, на те, що експортується".
Тому представники правлячої Партії регіонів стримано коментують ситуацію. Депутат Верховної Ради Михайло Чечетов зазначив: "Ми повинні ставитися з розумінням до наших стратегічних партнерів. Слід враховувати, що у них складний період - наближення президентських виборів". Ця обставина, на думку депутата, впливає на всі аспекти українсько-російських відносин. Але врешті-решт проблеми будуть вирішені мирно, за столом переговорів, переконаний Чечетов.
Навіть якби Україна хотіла щось протиставити російським випадам, то зробити це вкрай складно, зауважив політолог Володимир Фесенко. Він звернув увагу на перекоси у зовнішній торгівлі: обсяг українського експорту в Росію в грошовому вираженні істотно поступається обсягу імпорту. "У нас дисбаланс у зовнішній торгівлі. Ми ж не можемо ввести санкції на постачання російського газу", - зазначив він, додавши, що до Європи Київ теж не може апелювати. Адже тільки в грудні через українські внутрішні політичні проблеми був відкладений старт процесу створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. У підсумку Києву доводиться самостійно вирішувати проблему торгових воєн з найбільшим партнером.
Крім молочної продукції під удар можуть потрапити м'ясо, цукор, карамель, продукція хімічної та металургійної галузей, допускають експерти. Вони нагадують, що ситуація стає разюче схожою на події 2005 року, коли після приходу до влади помаранчевої команди стосунки України та Росії довгий час розвивалися в режимі торгових воєн.
Тетяна Івженко
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас