Експерт: Україна не зможе швидко замінити газ на вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна не зможе швидко замінити газ на вугілля

Енергетика
761
На сьогодні в Україні немає можливостей для того, щоб швидко замінити газ вугіллям, адже відсутній фінансовий потенціал на переоснащення котелень, а також на розробку нових і модернізацію старих шахт. Таку думку в коментарі УНН висловив народний депутат з фракції "БЮТ-"Батьківщина" Михайло Волинець.
"Хто буде вкладати кошти в переоснащення котелень, в переведення їх на вугілля? За рахунок населення це робити? Підвищувати тарифи за житлово-комунальні послуги неможливо, адже і без того зарплати падають, а безробіття зростає", - підкреслив М.Волинець.
Парламентарій зазначив, що запасів вугілля в Україні, за оцінками деяких експертів, вистачить на 350 років, тоді як в Європі - на 150.
"Вугілля - практично єдиний доступний енергоносій у нашій країні. Якщо подивитися на структуру енергоносіїв, тобто на структуру газу, нафти та вугілля, то вугілля становить 96,5%, а нафта і газ - 3,5%. Але шахти перебувають у такому занедбаному стані, що нарощувати зараз видобуток вугілля неможливо. У нас зростання видобутку відбулося за рахунок зростання продуктивності праці на приватних підприємствах, - підкреслив бютівець.
За словами Волинця, для побудови та відкриття нової шахти необхідно витратити від 1 до 5 млрд доларів.
"Навіть, якщо знайдеться інвестор, який вкладе кошти, шахту будуватимуть 20 років", - зазначив народний депутат.
На його думку, сьогодні в Україні немає можливості нарощувати видобуток вугілля, а надлишок вугілля цього року виник через теплу зиму і падіння обсягів виробництва, що призвело до зменшення споживання енергоносіїв.
Водночас Волинець вважає ідею збільшення обсягів споживання вугілля непоганою, але, крім чисто фінансових проблем, ще варто замислитися над шкодою екології.
Нагадаємо, Україна планує перевести усі ТЕЦ з газу на вугілля, що дозволить економити близько 6 млрд кубометрів газу. Про це сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас