Пападемос: Греція не збирається залишати єврозону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пападемос: Греція не збирається залишати єврозону

Казна та Політика
326
Греція не розглядає можливість виходу з європейського валютного союзу, заявив у понеділок в інтерв'ю американському телеканалу CNBC прем'єр-міністр країни Лукас Пападемос.
"Часто говорять, що залишити євро - це вихід для Греції. Я вважаю, що це зовсім не вихід. Це позиція уряду і всіх партій, які його підтримують, а також - і це ще важливіше - переважної більшості греків, які виступають за членство в єврозоні", - сказав Пападемос, який очолює коаліційний трипартійний Кабінет Греції.
Греція бореться з перспективою дефолту за 360-мільярдним боргом. Ймовірність дефолту зросла після того, як на минулому тижні провалився черговий раунд переговорів між грецьким урядом і приватними кредиторами про списання половини номінальної вартості боргу. Від реалізації цієї програми залежить отримання в найближчі тижні приблизно 80-мільярдного траншу допомоги з Євросоюзу.
Пападемос, який в минулому очолював ЦБ Греції і був заступником голови ЄЦБ, докладно описав, чому він вважає, що вихід з єврозони не допоможе Греції вирішити свої економічні проблеми. "Ми можемо домогтися фіскальної консолідації і відновити конкурентоспроможність більш ефективно, ґрунтовно і на довгий термін всередині єврозони, а не поза нею. Крім того, євро дає нам монетарну стабільність та інституційну базу, яка сприяє фіскальній дисципліні - а та забезпечить зростання в довгостроковій перспективі" , - сказав Пападемос.
Наявність в країни власної валюти і, як наслідок, контролю над монетарною політикою дозволяє шляхом девальвації підвищити конкурентоспроможність експорту і тим самим допомогти економічному зростанню. Однак, за словами Пападемоса, Греція це вже "проходила" протягом останніх 20 років до того, як в 2001 році перейшла на євро, і результати такої політики країну не задовольнили.
"Спроби поліпшити конкурентоспроможність через обмінний курс і його зниження мали результатом тільки тимчасові досягнення для конкурентоспроможності і супроводжувалися дуже високою інфляцією і низьким економічним зростанням... Так що наш власний досвід показує, що це дійсно не вихід", - зазначив прем'єр.
Він висловив надію на те, що Греції вдасться домовитися про часткове списання боргу і реалізувати нову кредитну угоду з ЄС.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас