Пенсії захистять від ліквідації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії захистять від ліквідації

1326
Верховна рада оприлюднила проект закону N9687, спрямований на збереження пенсійних активів. Ключова зміна уряду стосується закону "Про банки і банківську діяльність", в якому планується змінити черговість задоволення вимог до банку у разі його ліквідації. Відразу після повернення грошей Фонду гарантування внесків фізичних осіб (третя черга), на отримання коштів зможуть розраховувати недержавні пенсійні фонди, а також Пенсійний фонд - за зобов'язаннями Накопичувального фонду. З коштів, що надійшли під час розпродажу майна та активів банку, в першу чергу оплачуються зобов'язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, у другу - борг із зарплати перед співробітниками банку.
Поки НПФ можуть повернути свої кошти лише в сьомій черзі, куди входять всі кредитори-юридичні особи. Однак перебування в цій черзі загрожує неотриманням заморожених у банку активів. "Якщо повертають, то тільки по "чайній ложці". Наприклад, одному з фондів, у якого в Укрпромбанку зависло 38 тис. гривень, виплатили лише 250 гривень", - сказав директор департаменту НПФ Astrum Investment Management Олександр Ткач. Повністю повернути кошти з Укрпромбанку зумів пенсійний фонд Нацбанку, засновник якого призначав тимчасового адміністратора банку.
Труднощі з задоволенням кредиторів сьомої черги підтверджують і ліквідатори. "Задоволення вимог відбувається пропорційно. У нас найбільша заборгованість перед Укргазбанком, тому, коли будемо виплачувати, пропорція пенсійного фонду буде дуже мала", - поділився ліквідатор Іпобанку Андрій Кияк. Згідно з останніми опублікованими даними Держфінпослуг, на початок 2010 року в проблемних банках знаходилося 11 млн грн. За словами Кияка, в 2010 році в НБУ обговорювалася ініціатива передачі зобов'язань проблемних банків перед НПФ в Укргазбанк, з одночасним переведенням активів. Ініціатива так і не схвалена.
Це не перша спроба забезпечити збереження активів НПФ. На початку 2010 року нинішня Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону, яким пропонувалося не поширювати мораторій Нацбанку на пенсійні рахунки НПФ. Втім, документ так і не був переданий на затвердження уряду. Учасники ринку підтримують ухвалення проекту закону. "Це великий крок вперед. Активи НПФ належать фізичним особам, і позиціонувати їх як заборгованість перед юридичними особами - неправильно", - вважає член ради НПФ "Європа" Олександр Назаренко. Олександр Ткач стверджує, що задоволення вимог НПФ потрібно віднести в третю чергу - тобто підняти ще вище: "Вкладник банку може забрати гроші в будь-який момент, а накопичені пенсійні кошти виплачуються частинами десять років. Це дискримінаційні умови, коли гроші раніше повертаються тим, хто може дестабілізувати систему, а не тому, хто її підтримує". Слід зазначити, що клієнти банків з внесками на суму понад 150 тис. грн будуть знаходитися у ліквідаційній черзі банку після НПФ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас