Реформи люблять рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформи люблять рахунок

Казна та Політика
423
Глава держави затвердив список з 14 пріоритетних напрямків проведення реформ в новому році, - про це в п'ятницю оголосив представник президента в парламенті, народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів). За його словами, буде продовжена дерегуляція в сфері підприємництва та надання адміністративних послуг.
Президент також очікує змін у таких сферах: енергетиці; освіті і науково-технічній галузі; в питанні міжнародної економічної інтеграції; соціальній сфері; державному управлінні; бюджетно-фінансовій сфері; фінансовому секторі економіки; в сільському господарстві і на земельному ринку; в житлово-комунальному господарстві; медичному обслуговуванні; приватизації та управління державною власністю; транспортній інфраструктурі; реалізації національних проектів.
Як відомо, на 2011 рік була запланована ще більш різностороння реформаторська діяльність - Віктор Янукович заявляв про 21 пріоритетний напрямок. Зокрема, у колишньому списку присутні пенсійна реформа, проведення якої за рік було фактично завершено, і реформа органів місцевої влади, яка у 2012 році зникла з порядку денного.
Президент констатував провал виконання річного плану, погодившись з оцінками, які раніше висловлювали експерти. "У цьому залі не знайдеться людини, яка сказала б, що задоволений результатами (роботи в 2011 році)", - зазначив Янукович на засіданні комітету з економічних реформ 11 січня. "Багато підготовлених законів виявилися сирими, багато ініціатив не були представлені суспільству і не отримали від нього підтримки", - роз'яснив причину невдоволення президента Юрій Мірошниченко.
Представники влади зазначають, що в 2012 році мають намір виправити помилки минулого періоду, сконцентрувавшись на роз'яснювальній роботі. Варто зазначити, що рік тому Віктор Янукович вимагав того ж, доручивши уряду ефективніше роз'яснювати суспільству необхідність проведення запланованих перетворень, проте виконати цю вказівку Кабінету міністрів не вдалося.
Експерти сходяться на думці, що і в новому році план реформ не буде реалізований. Директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрій Якименко нагадує, що в 2012 році відбудуться парламентські вибори. "Соціально-економічні реформи виявилися складними і непопулярними. Тому влада буде обирати лише ті напрямки, які можуть бути добре сприйняті суспільством", - вважає він.
Якименко вважає, що у керівництва країни є шанс досягти помітних результатів у реформуванні держави навіть у короткий період, що залишився до парламентських виборів, але сумнівається, що нинішня влада використає цей шанс. "Існують популярні реформи. Номер один у цьому списку - антикорупційна політика. Поставивши собі за мету, можна було б зробити дуже багато чого - добитися прозорості держзакупівель, запровадити декларування витрат. Але на практиці для цього потрібна інша влада. Від нинішнього керівництва країни складно очікувати таких кроків" , - вважає Юрій Якименко.
Економічні експерти також налаштовані скептично. "Очевидно, наступного року реформи будуть проводитися менш інтенсивно. Причинами цього стануть як намічені вибори, так і брак коштів у бюджеті, адже перетворення економіки вимагає колосальних ресурсів", - пояснив економіст відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень (експертний орган, діє при президенті) Олексій Молдован.
Молдован очікує, що одним з небагатьох реальних пріоритетів роботи в новому році стане дерегуляція, що не вимагає значних вкладень і здатна показати результат в стислі терміни, ще до виборів. "У регуляторній сфері є хороший заділ, і навіть чисто механічне скорочення числа дозволів, ліцензій і регулюючих органів - краще, ніж нічого. Але і в цій сфері не вдасться досягти значного ефекту через проблеми, викликані корупцією. А я, будучи реалістом, не думаю, що Україна доб'ється серйозних успіхів у боротьбі з корупцією вже в 2012 році", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас