Зростання на місці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання на місці

Казна та Політика
489
Четвертий рік поспіль Україна залишається економічно невільною країною, свідчить щорічний індекс економічної свободи, підготовлений газетою Wall Street Journal і дослідницьким центром Heritage Foundation. Згідно з індексом, який розраховується на підставі 10 показників, Україна набрала 46,1 бали (за 100-бальною шкалою), при тому що індекси нижче 50 балів характеризують економіку країни як "деспотичну". Україна перебуває нижче цього рівня з 2009 року.
У рейтингу економічних свобод Україна посіла сто шістьдесят третє місце з 179 досліджуваних країн, опинившись між Соломоновими островами (162) і Узбекистаном (164). З держав СНД найкращі показники в "помірно-вільної" Вірменії (39). "Переважно невільними" визнані Азербайджан (91), Молдова (124), Таджикистан (129) і Росія (144). Компанію Україні у списку "деспотичних" країн склали Білорусія (153) і Туркменія (168). Найкращий рівень економічних свобод, як і раніше, у Гонконгу, Сінгапурі, Австралії, Новій Зеландії та Швейцарії, а найгірший - у Північній Кореї, Зімбабве і на Кубі.
З 10 критеріїв, що визначають загальний індекс, Україна має високі бали лише в свободі торгівлі (84,4 бала), фіскальної свободи (78,2), монетарної торгівлі (67,7) і свободу праці (51,2). Свобода інвестицій оцінена в 20 балів, свобода від корупції - в 24 бали, участь уряду в ринкових відносинах - в 29,4 бала, захист прав власності і фінансова свобода - в 30 балів. "На жаль, запровадження непродуманих обмежень, зокрема щодо експорту зернових, і участь в ціноутворенні, нівелювали позитивний ефект від проведених урядом заходів щодо поліпшення інвестиційного клімату", - визнає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.
Втім, у порівнянні з минулим роком рівень економічних свобод України зріс на 0,3 бала, що дозволило країні піднятися в рейтингу на одну сходинку. Таке зростання виглядає несуттєвим хоча б тому, що ще в 2006 році Україна посідала 117-е місце, будучи "переважно невільною". "Звичайно, той факт, що наш рейтинг нарешті перестав знижуватися, обнадіює, проте при дуже низькій позиції України зростання на одну сходинку, по суті, означає відсутність істотних змін в економіці", - відзначає виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко.
Україна домоглася незначного покращення в боротьбі з корупцією, а також у захисті фіскальних, монетарних і трудових свобод, йдеться у звіті. Таким чином, були відзначені зниження податкового навантаження, дефіциту бюджету, спрощення започаткування бізнесу. "Поліпшення трудових свобод виглядає дивним - ніяких змін у цій сфері не було. Можливо, з прийняттям нового Трудового кодексу, який зараз обговорюється з представниками бізнесу, вони будуть. У сфері оподаткування поліпшення також сумнівне - на тлі зниження податкової ставки посилилися проблеми з адмініструванням", - уточнила Дерев'янко. У той же час в Україні фіксується погіршення свободи бізнесу і торгівлі, а також збільшення впливу уряду на ринкові відносини. "Нетарифні бар'єри серйозно обмежують свободу торгівлі. Незважаючи на те що економіка страждає від відсутності достатньої капіталізації, зростання приватних інвестицій стримують бюрократичні вимоги", - вказано в звіті.
При цьому задекларована Кабінетом міністрів на нинішній рік жорстка бюджетна політика може додатково погіршити рівень економічних свобод в Україні. "Перед урядом стоїть складне завдання - в умовах погіршення ситуації на зовнішніх ринках зберегти бюджетну дисципліну, уникнувши додаткового тиску на бізнес. Домогтися виконання цього завдання можна лише за умови постійних консультацій з бізнес-спільнотою", - заявив Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас