Україна може скоротити постачання газу від "Газпрому" тільки за допомогою додаткової угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може скоротити постачання газу від "Газпрому" тільки за допомогою додаткової угоди

Енергетика
690
Українська та російська сторони в минулому році підписали додаткову угоду до контракту купівлі-продажу газу, про який, напевно, знає Юрій Бойко, але не знають громадяни України.
Як пише ZN.UA, додаткова угода передбачає узгоджене сторонами скорочення поставок газу на 20%, тобто, майже до 41 млрд. кубометрів, і "списання" ще майже 6 млрд. кубометрів на Ostchem (замість "Газпромзбуту України", як передбачено контрактом). Якщо потім відняти ще близько 20%, то з натяжкою можна вийти на задекларований Юрієм Бойком річний обсяг імпорту в 27 млрд. кубометрів "газпромівського" газу в 2012 році.
"Адже Дмитро Фірташ з туркменами про дешевий газ не зміг домовитися, а газ його хімпідприємствам і контрольованим його групою обл-і міськгазам потрібен. Звідки він його візьме? Зрозуміло, з річної квоти газопоставок НАКу", - підкреслює видання.
Нагадаємо, ще на початку вересня, після того, як українська сторона повідомила росіян про зниження обсягів закупівлі газу, глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз" в будь-якому випадку повинен оплачувати щорічно не менше 33 млрд. кубометрів газу згідно підписаним контрактам на умовах "бери або плати".
Якби сторони відповідно до п. 2.2.3 контракту прийшли до письмової (в будь-якій формі) угоди про максимальне (на 20%) зниження річної контрактної кількості газу взагалі або на певний рік, після чого річна контрактна кількість газу склала б 41,6 млрд. кубометрів на рік, то мінімальна РКК якраз і склала б 33,28 млрд. кубометрів (41,6 х 0,8).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас