Зробіть ласку: яким буде ринок кредитування в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зробіть ласку: яким буде ринок кредитування в 2012 році

Кредит&Депозит
1543
В амбітних планах деяких фінансистів було якщо не повернення на докризовий рівень, то, принаймні, сталі й цікаві пропозиції для банківських клієнтів. Які ж пропозиції про позики отримали українці в минулому році, і чи стануть умови більш вигідними в новому?
Недосяжне житло
Пожвавлення на ринку іпотеки банкіри та фінансові аналітики чекали ще в минулому році. Проте чергова хвиля кризи, яку визнали на рівні керівництва країни, внесла свої корективи. Житло в кредит для більшості українців все ще недоступне - пропозиції від фінустанов і розстрочки від забудовників обходяться занадто дорого. Хоча за підсумками 2011 року експерти дійсно відзначили деяке пожвавлення, і кількість банків, які кредитують купівлю житла, збільшилося, але про вихід на докризовий рівень мова поки не йде.
Ринок іпотеки для споживачів, забудовників і фінансистів - болюче питання. Одним не вистачає квадратних метрів, іншим нема на що будувати, а третім невигідно позичати. Відродження іпотеки чекають давно, але з оптимізмом і точними прогнозами зараз ніхто не поспішає. За обережними підрахунками експертів, ставки по іпотеці продовжать зростати. Причини тому вже стали звичними: наявні проблемні позики, низькі доходи населення, ризики фінансистів, пов'язані з поверненням застави.
Що було
За підрахунками компанії "Простобанк консалтинг", за 2011 рік відсоткові ставки за кредитами на нове житло знизилися на 1,76% (за довгостроковими позиками) і 0,22% (за позиками терміном на 10 років). Вторинне житло в кредит стало обходитися дорожче, і до кінця року на позики терміном на 15 років банки пропонували 19,84%. Це на 0,79% більше, ніж рік тому.
Що буде
Взимку і навесні фахівці обіцяють, що підвищення відсоткових ставок по іпотеці складе близько 3%. Середні ставки по кредитах на житло очікують на рівні 23%, а перший внесок становитиме не менше 1/2 від вартості нерухомості.
Машину не наздогнати
Рік тому прогнози щодо автокредитування можна було назвати дуже оптимістичними. Фінансисти очікували, що такі програми будуть пропонувати практично всі банки, проте зростання пропозицій за підсумками року виявилося помірним. Крім того, фахівці стверджують, що фінустанови найчастіше тільки декларують автокредити, але на ділі отримати позику все ще складно. У 2012 році кризові побоювання банків навряд чи розвіються, і зараз в своїх прогнозах експерти досить скромні. Деяке пожвавлення і зниження ставок вони обіцяють, але отримання кредитних коштів для купівлі авто буде непростим. Щоб убезпечити себе, банкіри продовжать виставляти високі вимоги до офіційних доходів позичальників і збільшать відсотки за автокредитами без першого внеску.
Що було
На кінець минулого року, за даними "Простобанк консалтинг", відсоткова ставка на нові іномарки терміном на 7 років склала в середньому 20% річних, і за 12 місяців вони подорожчали на 2%. Вартість позик на більш короткі терміни, навпаки, знизилася в ціні до 15-16% річних.
Що буде
Експерти вважають, що в поточному році банки будуть поступово знижувати ставки за кредитами на авто до 15% річних. Паралельно очікується збільшення термінів кредитування до 5 років. Однак початковий внесок за кредитами все ще залишиться на рівні 1/4 від вартості авто і знижуватися протягом року не буде.
На потреби населення
У 2012 році саме від споживчого кредитування фахівці чекають відчутного зростання. Якщо свої ресурси під довгострокові кредити банки не завжди можуть залучити, то на короткі терміни кошти своїм клієнтам вони готові надавати. За прогнозами експертів, уже навесні очікуються акційні програми споживчого кредитування, і за обсягами видаваних позик оптимісти обіцяють мало не докризовий рівень. Але райдужні очікування можуть розвіятися під впливом обставин. Справа в тому, що в жовтні 2011 року Кабмін доручив Нацбанку, міністерствам економіки і фінансів перенаправляти кредитні кошти з сектора споживчого кредитування у виробництво. Це означає, що цього року НБУ може вимагати від банків посилити умови по видачі споживчих позик.
Що було
На кінець 2011 року банки пропонували беззаставні кредити готівкою терміном на 1-3 роки з середніми ставками 50-53% річних. У порівнянні з пропозиціями річної давності, ставки знизилися на 1-2%, залежно від термінів кредитування. Кошти під заставу нерухомості за минулий рік, навпаки, подорожчали, і до грудня склали 22-24% річних.
Що буде
Оптимістично настроєні експерти очікують до середини 2012 року зниження на 10% ставок на беззаставні кредити готівкою. Вони пророкують, що цього року буде бум продажів у кредит побутової техніки. Крім того, очікується, що банки будуть виходити на ринок з програмами споживчого кредитування охочіше.
Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні:
- Поки залишається невирішеною боргова криза в єврозоні, вона робить негативний вплив на фінансовий ринок у світі. За помірно оптимістичними прогнозами, з літа ситуація покращиться, і це підстьобне кредитування в Україні. Тим не менш, якщо кредитування фізосіб в 2011 році збільшилося на 32,2%, то в 2012 році більшого зростання очікувати не варто. Нас очікує сповільнення темпів, і кредитування у гривні збільшиться максимум на 20%. Крім проблем на світових ринках у нас в країні нестабільні останні 3-4 місяці депозити фізичних і юридичних осіб, залишаються складнощі з залученням кредитів на міжнародних ринках, тобто нашому банківському сектору важко отримати зовнішні позики. Нестабільним залишається міжбанківський ринок, у результаті вартість банківських ресурсів дорожчає, а паралельно підвищується і вартість кредитів.
Фахівці вважають, що ринок кредитних карт в Україні все ще не дуже стійкий - тут занадто багато ризиків і недостатньо високий попит з боку населення. Хоча в минулому році пропозиції від банків щодо видачі кредиток стали надходити частіше, умови не найвигідніші, і до грудня 2011 року середні ставки зросли до 47% річних. У 2012 році фахівці не чекають, що ставки знизяться, а якщо Україна або міжнародні ринки знову наздоженуть економічні проблеми, то фінустанови будуть згортати програми по кредитних картах в першу чергу. Оскільки в єврозоні усе ще спостерігається рецесія, а від економіки нашої країни не чекають проривів, в цьому році отримати і обслуговувати кредитку українцям буде непросто.
Анна Гончаренко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас