Експерт: У суперечці з Газпромом у України слабка позиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У суперечці з Газпромом у України слабка позиція

Енергетика
503
Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський вважає слабкою позицію України для того, щоб уникнути в судовому порядку санкцій за недобір російського природного газу.
Таку думку Соколовський висловив в інтерв'ю "Газеті по-українськи".
"Про те, що Україна збирається закуповувати тільки 27 мільярдів (кубометрів газу), уряд повідомив росіянам завчасно. Але, з іншого боку, в контрактах написано, що обов'язковий обсяг відбору - саме 52 мільярди за принципом "споживай або плати". Інакше за недобір будуть штрафи. Юридично позиція України досить слабка, щоб уникнути санкцій через рішення суду", - сказав Соколовський.
За його словами, обсяг імпортованого природного газу на рівні 27 млрд. куб. м повністю покриває мінімальні потреби української економіки при обсязі 20 млрд. куб. м газу власного видобутку. "З одного боку, є побоювання, що, купуючи мінімум, ми не зможемо активно розвивати економіку. З іншого - таку неекономну економіку і не варто розвивати. Відповідь лежить посередині - мінімум буде стимулювати власників газоспоживчих підприємств оптимізувати або перепрофілювати виробництво", - вважає експерт.
"Цифру в 27 мільярдів кубометрів зафіксували в останньому додатковому протоколі угод, які підписували тодішній керівник "Нафтогазу" Олег Дубина і голова "Газпрому" Олексій Міллер. У 2009-му ми мали відбирати щонайменше 40 мільярдів, у 2010-му - 33 мільярди і навіть на 6 мільярдів менше, без будь-яких санкцій з боку "Газпрому". Звідси і цифра 27 мільярдів. Але на 2011-й і цей рік таких сум немає. Чи діють вони зараз, неможливо сказати", - зазначив Соколовський.
Як повідомляв УНІАН, 12 січня офіційний представник компанії "Газпром" Сергій Купріянов заявив, що Україна не може в односторонньому порядку визначати обсяги закупівель російського газу. Ця заява прозвучала у відповідь на повідомлення НАК "Нафтогаз України" про те, що українська сторона ще в травні 2011 року повідомила "Газпрому" про зменшення обсягів закупівлі газу в 2012 році.
"Час для дискусій про контрактні кількості нового року Україна згаяла. І, на жаль, вкотре доводиться нагадувати нашим українським друзям, що умови поставок газу на ринку визначаються лише контрактом і не можуть змінюватися тими чи іншими листами в односторонньому порядку", - заявив Купріянов.
Він також допустив, що українські партнери не будуть в 2012 році вести переговори про рівень ціни на газ.
"Схоже, він їх повністю влаштовує. А будуть намагатися домовитися про обсяги на 2013 рік у встановленому контрактом порядку", - сказав Купріянов.
НАК "Нафтогаз України" заявив, що направив "Газпрому" лист від 20 травня 2011 № 24-3171/1-11 з пропозицією узгодити поставки природного газу в Україну в 2012 році в обсязі 33,75 млрд. куб. м.
У компанії вказували, що, згідно з положеннями контракту від 19.01.09 між НАК і "Газпромом" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 рр., зазначений обсяг поставки може бути зменшений на 20%. Таким чином, річний обсяг природного газу, який компанія повинна відібрати та оплатити за контрактом в 2012 році, становитиме 33,75 млрд. куб. м х 0,8 = 27 млрд. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас