Мінфін Великобританії: Шотландії в разі відокремлення доведеться перейти на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Великобританії: Шотландії в разі відокремлення доведеться перейти на євро

Валюта
621
Міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн попередив шотландських сепаратистів про те, що Шотландія в разі від'єднання від Великобританії не зможе використовувати фунт стерлінгів в якості національної валюти. Причому він вважає, що це питання має бути поставлено на референдумі, так само як і питання про незалежність Шотландії.
"Громадяни Шотландії повинні будуть самі вирішити, чи варто їм приєднуватися до зони євро. Чи хочуть вони приєднатися в даний момент?" - запитав Осборн.
Він також дав невтішні прогнози з приводу економічних перспектив незалежної Шотландії. "Я не думаю, що Шотландія буде настільки процвітаючою, як це було у складі Великобританії. Навіть дебати з приводу її незалежності шкодять шотландській економіці, оскільки міжнародні компанії хвилює доля інвестицій", - пояснив Осборн.
Національна партія Шотландії (SNP) вже кілька років відкладає проведення референдуму щодо незалежності регіону. Перемігши на останніх виборах до шотландського парламенту в 2011 році, партія пообіцяла винести питання на голосування ближче до кінця п'ятирічного терміну роботи нинішнього скликання, тобто в 2014 році. Перший міністр Шотландії, лідер Національної партії Шотландії Алекс Салмонд відразу заявив про те, що в разі здобуття незалежності Шотландія приєднається до Євросоюзу і перейде на євро, відмовившись від використання фунта стерлінгів. Зрозуміло, що зараз не найкращий час для переходу на європейську валюту і краще не поспішати з цим питанням.
"Якщо Салмонд хоче референдуму, навіщо чекати 2014 року?" - задався питанням Девід Кемерон.
У свою чергу Салмонд звинуватив британський уряд в тому, що він намагається маніпулювати регіоном та його мешканцями і веде нечесну гру. "Шотландія виступає проти того, щоб їй щось нав'язували. А вони (британський уряд) зараз намагаються провести референдум в поспіху", - заявив перший міністр Шотландії.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас