Банк Англії зберіг ставку та обсяги викупу активів незмінними, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії зберіг ставку та обсяги викупу активів незмінними, як і очікувалося

Казна та Політика
120
Банк Англії в четвер залишив базову відсоткову ставку на колишньому рівні в 0,5% річних, який є мінімальним з часу заснування британського ЦБ в кінці XVII століття.
Як сказано в прес-релізі ЦБ, Банк Англії також не став змінювати обсяг програми викупу активів, який в даний час становить 275 млрд фунтів стерлінгів (близько $432 млрд).
Обидва рішення співпали з очікуваннями ринку.
Комітет з грошово-кредитної політики (Monetary Policy Committee, MPC) британського Центробанку очікує, що реалізація оголошеної програми триватиме до початку лютого 2012 року. Її обсяг в подальшому може бути переглянутий. У протоколі грудневого засідання деякі члени MPC заявляли про необхідність збільшення обсягів стимулювання економіки.
За оцінками деяких аналітиків, включаючи економістів Citigroup Inc і Royal Bank of Scotland Group Plc, Банк Англії може підвищити обсяги викупу активів в лютому, коли завершиться поточна програма. З жовтня британський ЦБ витрачає в середньому близько 5,1 млрд фунтів на тиждень на викуп держоблігацій Великобританії.
Показники активності в сфері послуг і виробництва несподівано зросли в грудні, що було сприйнято ринком і регуляторами як сигнал про деяку стабілізацію економіки. Проте керівництво Банку Англії, як і раніше, вважає, що британська економіка переживає стагнацію, оскільки європейська боргова криза перешкоджає відновленню зростання.
"Зростання у Великобританії сповільниться, до того ж очікується ціла хвиля потенційних потрясінь з Європи. Після завершення поточного раунду стимулювання ми очікуємо збільшення обсягу викупу активів ще на 75 млрд фунтів в лютому і додаткового підвищення в середині року", - заявив керівник відділу економічних досліджень Daiwa Capital Markets Europe Кріс Сіклуна.
Хоча в третьому кварталі 2011 року темпи зростання британської економіки були максимальними за рік, починаючи з жовтня прогнози ставали все гіршими. У листопаді Банк Англії знизив оцінку зростання ВВП Великобританії на 2012 рік, незважаючи на почате місяцем раніше збільшення обсягів стимулювання на 75 млрд фунтів.
Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон минулого тижня охарактеризував майбутній рік як "дуже тяжкий для країни".
Згідно з даними Національного статистичного управління Великобританії, інфляція в країні в листопаді сповільнилася до 4,8% у річному вираженні з 5% у жовтні, тоді як цільовий рівень показника, встановлений британським ЦБ, - "нижче 2%".
Проте Банк Англії очікує, що темпи інфляції знизяться до кінця 2012 року до 1,7%, 2013 року - до 1,3%. Нові прогнози Банку Англії щодо ВВП та інфляції будуть оприлюднені в лютому.
Обсяг промислового виробництва у Великобританії скоротився в листопаді 2011 року на 0,6% в порівнянні з попереднім місяцем і на 3,1% в річному обчисленні, тоді як аналітики очікували зниження першого показника всього на 0,1%, другого - на 2,2%. При цьому показник виробництва в переробній промисловості у Великобританії в листопаді впав на 0,2% порівняно з жовтнем і на 0,6% відносно листопада 2010 року.
Ринки слабо відреагували на підсумки засідання Банку Англії.
Після публікації рішення Банку Англії британський фондовий індекс FTSE 100 трохи посилив підйом і на 16:09 МСК зріс на 21,81 пункту (0,39%) - до 5692,63 пункту. Незадовго перед оголошенням рішення індикатор підвищувався на 0,2%.
Фунт стерлінгів зберіг курс на зниження в парі з євро і продовжив підйом відносно долара США. Після виходу прес-релізу Банку Англії фунт подешевшав на 0,2%, до 83,11 пенса за євро проти 82,89 пенса за підсумками торгів у середу. На 15:55 МСК його курс становив 83,07 пенса. У парі з доларом фунт піднявся менш ніж на 0,2% - до $1,5355 проти $1,5329 11 січня і $1,5351 за 5 хвилин до оголошення рішення.
Прибутковість десятирічних державних облігацій Великобританії в процесі торгів у четвер продовжила зростати, проте основна причина цього - популярність британських бондів в рамках захисних інвестицій. Через цю тенденцію 30 грудня прибутковість 10-річних держпаперів знижувалася до історичного мінімуму - 1,93%.
Для порівняння: Федеральна резервна система США зберігає ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. Банк Японії на засіданні в грудні 2011 року не змінив базову ставку, залишивши її в рекордно низькому діапазоні 0-0,1%.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) оприлюднить рішення щодо відсоткової ставки о 16:45 МСК у четвер. Передбачається, що ЄЦБ, яка знижувала базову відсоткову ставку на 0,25 відсоткового пункту в листопаді і грудні, не буде змінювати вартість кредитування 12 січня, але може оголосити про додаткові заходи підтримки банківського сектора єврозони.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас