Італія та Іспанія продали облігації на 22 млрд євро, знизивши вартість позик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія та Іспанія продали облігації на 22 млрд євро, знизивши вартість позик

Казна та Політика
382
Іспанія та Італія провели сьогодні успішні аукціони з розміщення державних паперів, домігшись значного зниження вартості позик.
Основна увага була прикута до розміщення паперів Іспанії, яка планувала продати три серії бондів з погашенням в 2015-2016 рр. на загальну суму 5 млрд євро. Результати аукціону виявилися куди більш вдалими: іспанське казначейство виручило 10 млрд євро, скориставшись надлишком ліквідності на ринку. У тому числі випуск 3-літніх облігацій на суму 4,27 млрд євро був розміщений при середній прибутковості в 3,38% - більш низькій, ніж на попередніх аукціонах.
Зазначимо, іспанський аукціон з розміщення середньострокових і довгострокових держоблігацій на загальну суму 6 млрд євро, який відбувся 15 грудня, мав стійкий попит з боку інвесторів, трохи знизивши побоювання ринків щодо того, що Іспанія є "слабкою ланкою" єврозони. Казначейству Іспанії тоді вдалося розмістити 5- і 10-річні боргові папери під більш низький відсоток порівняно з попередніми аукціонами. Це стало заспокійливим сигналом для інвесторів, проте перевірити тренд прибутковості іспанських облігацій вони змогли лише сьогодні, відзначивши його спадаючий вектор.
Італія сьогодні розмістила дві серії короткострокових облігацій на загальну суму 12 млрд євро, в тому числі 12-місячні векселі на 8,5 млрд євро. Прибутковість при розміщенні векселів знизилася більш ніж удвічі порівняно з попереднім аукціоном в середині грудня 2011 р. - до 2,74% з 5,95%.
Фінансові ринки з натхненням відреагували на вдалі підсумки розміщень Італії та Іспанії. Європейські фондові індекси зростають на 0,5-1,5%, котирування євро до долара США і японської ієни на FOREX підвищилися. Крім того, різко знизилися прибутковості 10-літніх держоблігацій Італії та Іспанії на вторинному ринку - відповідно до 6,6% і 5,15% у порівнянні з 7% і 5,3% на початку дня.
Зазначимо, з кінця грудня прибутковість по італійських облігаціях поступово пішла вниз. 24 грудня член керуючої ради ЄЦБ Ігнаціо Віско повідомив, що Європейський центробанк фіксує зміну тренду по ставкам прибутковості італійських державних облігацій з висхідного на спадний. "Тренд по ставоках прибутковості досяг піку і почав знижуватися. Зараз ми маємо найкращий показник за кілька останніх місяців", - відзначив він в інтерв'ю.
Аналітики відзначають, що ін'єкції ЄЦБ в європейські банки майже на 500 млрд євро, а також прийняття нового італійського бюджетного пакету, послабили тиск на короткострокові кредити, але довгострокові позики і далі залишаються дорогими для Італії.
Однак експерти відзначають, що частину нещодавно проданих італійських облігацій скупив не хто інший, як ЄЦБ, який турбується, що напередодні великих погашень на початку наступного року італійський уряд не зможе залучити необхідні кошти.
Так, 29 грудня італійський уряд успішно розмістив облігації різного терміну погашення в загальній сумі на 7 млрд євро. Спочатку Рим планував залучити на аукціоні від 5 до 8,5 млрд євро. Уся увага аналітиків була прикута до 10-літніх бондів. Італія змогла розмістити їх на 2,5 млрд євро, однак похвалитися значним зниженням ставки не змогла - інвестори як раніше вимагали близько 7% доходу. Прибутковість трирічних BTP бондів впала більш значно - до 5,62% річних, особливо на тлі 7,89% на аукціоні в кінці листопада.
28 грудня Італія розмістила казначейські векселі строком на 6 місяців під вдвічі меншу прибутковість, ніж на аналогічному аукціоні місяць тому. Середньозважена прибутковість на аукціоні склала 3,25% річних, обсяг розміщення - 9 млрд євро. Наприкінці листопада ц.р., коли Італія розміщувала аналогічні за терміном папери, прибутковість перебувала на максимумі за час перебування країни в єврозоні - 6,5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас