Гривня в розрізі 2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня в розрізі 2012

Валюта
5450
У 2012 році стабільний курс гривні буде утримуватись тільки за рахунок підготовки нинішньої влади до осінніх парламентських виборів. Так, Нацбанк України змушений буде продовжити жорстку монетарну політику для утримання курсу на рівні 8 грн/$. У той же час курс гривня/євро буде знижуватися у зв'язку з ослабленням європейської валюти. А в разі розпаду єврозони співвідношення гривні до євро опиниться на рівні 8 грн/євро.
Таким чином, до жовтня можна сміливо зберігати гроші в гривні. Експерти вважають, що в 2012 році підтримка гривні обійдеться НБУ близько $4 млрд, що знизить золотовалютні резерви регулятора з нинішніх $32 млрд до $28 млрд.
Одним з основних економічних факторів є платіжний баланс. При від’ємному сальдо платіжного балансу країна повинна витрачати золотовалютні резерви для фінансування його дефіциту. Однак якщо стан зовнішнього попиту на український експорт буде залишатися стабільним, то підтримку гривні протягом усього 2012 року є здійсненним завданням. "Cтабільність зовнішнього попиту, а значить, і економіки в цілому - є запорукою припливу капіталу в країну, що додатково підтримує платіжний баланс", - зазначив "Мінфіну" начальник аналітичного відділу "Альфа-Банку" (Україна) Олексій Блінов.
Варто врахувати, що починаючи з III кв. 2011 спостерігався дефіцит платіжного балансу. Згідно з прогнозами НБУ, дефіцит зведеного платіжного балансу України за підсумками в 2011 року має становити $2,9 млрд.
"Маючи обмежений доступ до зовнішніх ресурсів, уряд намагається мобілізувати валютні кошти всередині країни (приплив готівкової валюти населення в банківську систему проходить по платіжному балансу і здатний призвести до його профіциту)", - розповів начальник відділу стратегії "ОТП Банку" Євген Зинов'єв.
Кому гривня, а кому долари?
На ринок готівкової іноземної валюти в 2012 році вплине низка фундаментальних факторів, серед яких динаміка цін на нафту, міжнародні резерви, щорічні темпи приросту номінальних грошових доходів. Попит на готівкову валюту в 2012 році в Україні, на думку банкірів, буде неоднозначний. Так, якщо ЄС виробить алгоритм для подолання боргової кризи, то євро в 2012 році буде мати потенціал, щоб стати реальним конкурентом долара. "На сьогоднішній день, долар розглядається як більш стабільна валюта", - сказав голова правління банку "Форум Commerzbank Group" Вадим Березовик. Крім того, за його словами, макроекономічні чинники свідчать про те, що цього року будуть створюватися передумови для зміцнення британського фунта.
За словами Зинов'єва, проблеми з гривневою ліквідністю змусили банки підняти відсоткові ставки за гривневими депозитами до 20-25% річних, що з лишком покриває ризики девальвації гривні. Тому, якщо така тенденція збережеться, попит на іноземну валюту може ослабнути. "На даний момент, значна частина попиту на готівкову валюту створюється не населенням, а тіньовим сектором економіки", - пояснив Зинов'єв.
Також банкіри стверджують, що при відносно високому рівні ставок за гривневими депозитами і за відсутності курсових ризиків, депозити в гривні будуть більш затребуваними. "Але на початку року у зв'язку з надлишком ліквідності в системі рівень ставок за депозитами у гривні, особливо на короткі терміни, незначно знизиться", - зазначив начальник казначейства банку "Фінанси та Кредит" Олександр Олександров.
При цьому люди, які зберігали заощадження в валюті, незважаючи на високу прибутковість за гривневими вкладами, на думку Александрова, не будуть переходити на вклади в нацвалюті. "Проте прагнення вкладень в так звані "стабільні" валюти загрожує тим, що ми приймаємо на себе курсові ризики, які можуть бути значними (до 30% протягом року)", - зазначив він.
Курс гривня/долар, за словами Зинов'єва, залишиться в 2012 році на рівні 8 грн аж до осені 2012 року. Курс гривня/євро буде знижуватися у зв'язку з падінням євро до долара США на світовому валютному ринку. Передбачуваний діапазон для курсу гривні до євро 9,6 грн - 10,4 грн. "У разі розпаду єврозони курс євро обвалиться як мінімум до паритету з доларом (8 грн/євро)", - прогнозує Євген Зинов'єв.
Жорсткі заходи НБУ
Нацбанк, на думку банкірів, продовжить свою жорстку монетарну політику, як мінімум, до осінніх парламентських виборів. "Політика Нацбанку буде спрямована на утримання стабільного курсу гривні, шляхом мобілізації її надлишків з ринку, що дозволяє скоротити спекулятивний попит на іноземну валюту", - сказав Зинов'єв.
Але, за словами Блінова, жорстка грошово-кредитна політика не може бути нескінченним явищем. "Листопад чітко показав, що банки не можуть нарощувати кредитування економіки в таких умовах. Регулятор також побачив загрози для економічного зростання і стійкості банківської системи та оперативно послабив грошово-кредитну політику, ввівши в дію постанову №407", - підкреслив він.
За його словами, ця постанова сприяє подальшому зниженню попиту на депозити в іноземній валюті, а також покращує ситуацію з короткостроковою ліквідністю банків. "Ми вважаємо, що в найближчі місяці від НБУ можна чекати подальших кроків щодо поліпшення ситуації з ліквідністю в банківській системі", - вважає Олексій Блінов. Уряду в лютому-березні треба здійснити платежі по ОВДП на суму майже 12 млрд грн. Для цього Міністерству фінансів знадобляться великі обсяги рефінансування за допомогою первинних аукціонів з продажу ОВДП, тому у банківської системи повинна бути хороша грошова ліквідність.
Також варто відзначити, що останнім часом НБУ і Кабмін пропонують ринку низку інструментів, які дозволяють банкам використовувати надлишок валютної ліквідності. Так, 16 грудня набрала чинності постанова, яка регламентує проведення операцій Swap між комерційними банками та Нацбанком. Крім того, 16 грудня Міністерство фінансів провело перший аукціон з розміщення ОВДП, номінованих у валюті. "В цілому, пропозиція нових інструментів, які не змушують банки брати на себе курсові ризики - це один з найсприятливіших сценаріїв монетарних заходів. Раніше в разі дефіциту гривневої ліквідності банки змушені були збільшувати коротку позицію", - поділився Олександр Олександров.
Золотовалютний резерв
Золотовалютні резерви НБУ, на думку Євгена Зинов'єва, можуть незначно знизитися в 2012 році до $28-29 млрд. Хоча деякі експерти вважають, що резерви втримаються на колишньому рівні за рахунок зменшення попиту населення на долари, яке віддасть перевагу більш привабливим ставкам за гривневими депозитами.
Природно, банкіри вказують і на те, що приріст резервів залежить також від співвідношення експорту та імпорту (коли пропозиція долара на ринку більша, ніж попит, то резерви зростають). "У цьому питанні однозначно гарантувати зростання економіки, перевищення експорту над імпортом в наступному році не можна, бо ми залежні від економічних проблем ЄС і США, стану ринків основних експортних галузей", - розповів Олександров.
Примітно, що з 1 грудня керівництво НБУ на зустрічі з представниками іноземних інвесткомпаній і фондів спрогнозувало навіть збільшення резервів у разі відсутності нерозуміння з зовнішніми інвесторами та панічних настроїв у внутрішніх інвесторів. Регулятор вказав на те, що з початку 2011 року в країну прийшло майже $14 млрд інвестицій. "Також НБУ покладає надії на випуск "золотих" сертифікатів та інвестиційних монет, які могли б протягом декількох років, на думку регулятора, абсорбувати понад $10 млрд з тих $50-70 млрд, які знаходяться на руках у населення", - розповів Олександров.
Що за "звір" - девальвація?
Експерти стверджують, що девальвація має як позитивну, і негативну сторони. У першому випадку - це стимулювання експорту, підвищення попиту на вітчизняні товари усередині країни, зниження темпів зменшення міжнародних резервів. У другому - це втрата довіри до нацвалюти, знецінення вкладів в нацвалюті, ажіотажне зняття коштів з вкладів у валюті, яка девальвує, проблеми з обслуговуванням населенням існуючих валютних кредитів. У свою чергу банки зіткнуться з необхідністю збільшення капіталу. "Враховуючи зростання цін на газ у доларах, додаткова девальвація гривні може поставити на межу виживання всю економіку", - попередив Зинов'єв.
Банкіри впевнені, що для України девальвація гривні буде носити лише негативний характер, тому її ймовірність у цьому році практично дорівнює нулю. НБУ буде присутній на ринку, здійснюючи інтервенції в обсязі, достатньому для підтримки курсу на колишньому рівні. Але в той же час вибори можуть викликати короткочасний психологічний тиск на курс, який зазвичай проходить по їх закінченні. Олексій Блінов також вказує на те, що без кризи в металургії відчутна девальвація гривні малоймовірна.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас