ЄС введе ембарго на іранську нафту із затримкою на півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС введе ембарго на іранську нафту із затримкою на півроку

Енергетика
445
Європейські політики погодили план введення ембарго на імпорт нафти з Ірану. Інформацію про це повідомили сьогодні агентству Reuters інформовані джерела у вищих політичних колах Євросоюзу. Згідно з наявною інформацією, заборона на ввезення вуглеводнів не буде носити раптового характеру. За даними співрозмовників агентства, ембарго на імпорт нафтопродуктів з республіки планується реалізувати протягом трьох місяців з моменту підписання єдиної угоди щодо Ірану.
Що стосується заборони безпосередньо на іранську нафту, то тут ембарго планується вводити протягом ще більш тривалого терміну. Повідомляється, що для повної відмови від постачань нафти з Ірану Старому Світу знадобиться шість місяців. Після закінчення цього терміну Європа зможе повністю перейти на імпорт нафти від сторонніх постачальників.
Між тим з метою обговорити спільні дії і наслідки від введення ембарго на постачання нафти з Ірану Рада міжнародних відносин ЄС, що представляє всіх міністрів закордонних справ, домовилася про проведення нараді 23 січня 2012 року. Головним завданням зустрічі міністрів буде оформлення фінальної угоди по ембарго. Узгодити свої дії міністри мають намір до проведення саміту лідерів країн Євросоюзу, який відбудеться 30 січня нинішнього року.
Аналітики вважають, що ембарго іранської нафти може спровокувати найсильніший стрибок цін на вуглеводні. Ціни на нафту північноморської марки Brent в рамках цього сценарію можуть зрости до діапазону в 125-150 доларів. В даний час Іран є другим за величиною виробником чорного золота з усієї Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК). Обсяг видобутку перевершує 3,5 млн барелів на добу, причому більша його частина - 2,6 млн барелів на добу - йде на експорт. З цього обсягу 600 тис. барелів на добу відправляються саме до Європи, де чверть його забирає Греція, Італії дістається близько 13%, а Іспанії - ще 10%.
У зв'язку з цим різні країни по-різному поставилися до питання, з якою швидкістю треба вводити ембарго. Так, Великобританія, Франція, Нідерланди й Німеччина вважали, що для підготовки буде достатньо всього близько трьох місяців. Тим часом Греція, яка найбільше залежить від іранської нафти, вимагала більшого часу.
Раніше сьогодні міністр фінансів США Тімоті Гейтнер домігся від Японії угоди про скорочення імпорту іранської нафти. Японія купує 14% від загального обсягу експорту сирої нафти Тегерана, що становить 8,8% від загальних нафтових закупівель Японії. "Ми готові зробити конкретні кроки, щоб зменшити нашу частку імпорту нафти з Ірану. Світ неспокійно ставиться до розвитку ядерної програми", - заявив міністр фінансів країни Дзюн Азума.
Однак візит Гейтнера в Китай був менш вдалим, оскільки китайська сторона відмовилася підтримувати санкції США проти Ірану. Японські компанії поступово готувалися до такого рішення керівництва.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас