Fitch: Зусилля ЄЦБ дозволять банкам регіону рефінансувати борг в 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Зусилля ЄЦБ дозволять банкам регіону рефінансувати борг в 2012 р.

Казна та Політика
113
Зусилля Європейського центрального банку (ЄЦБ) щодо надання банківського сектору регіону дешевої ліквідності в необмежених обсягах, а також прагнення самих банків розплатитися з боргами, швидше за все, дозволять європейським кредитним організаціям успішно рефінансувати свої боргові зобов'язання в 2012 році, йдеться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
У той же час невирішеним залишається питання про те, як аналогічні завдання вирішуватимуться в 2013 році і пізніше.
Під час аукціону, що відбувся 21 грудня 2011 року, ЄЦБ надав 523 кредитним установам єврозони трирічні кредити на загальну суму 489 млрд євро за поточною базовою ставкою. Цей захід, а також аналогічний аукціон, намічений на лютий, як очікується, допоможуть банкам рефінансувати боргові зобов'язання сукупним обсягом майже 600 млрд євро, термін погашення яких настає в 2012 році.
Обсяг коштів, розміщених банками Європи на депозитах overnight в ЄЦБ, підскочив 9 січня 2012 р. до рекордних за всю історію 463,57 млрд євро, що вказує на наявність надлишків ліквідності у фінансовій системі єврозони, тоді як учасники ринку побоювалися її недостатності.
У той же час надмірна залежність банків від ЄЦБ може в кінцевому підсумку підірвати довіру інвесторів до банків і утруднити для них процес залучення коштів на ринках, коли ЦБ єврозони вирішить, що настав час для згортання екстрених заходів підтримки економіки.
На думку аналітиків Fitch, банки продовжать позбуватися від неліквідних активів і скорочувати борговий тягар в цьому році, проте їх можливості в реалізації неліквідних активів, ймовірно, будуть доволі обмеженими через надлишок аналогічних пропозицій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас