Суслов: 2013 фінансовий рік буде тяжчим від 2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суслов: 2013 фінансовий рік буде тяжчим від 2012

Казна та Політика
651
Можна сказати, що друга хвиля світової економічної кризи почалася. Доказ тому - події в Євросоюзі, коли низка країн вже не в змозі самостійно обслуговувати свої державні борги. Мова не лише про Грецію.
Про це під час інтернет-конференції на порталі ЛIГА.net, заявив Віктор Суслов, заслужений економіст України, екс-міністр економіки, екс-глава Держфінпослуг.
"Більш тривожно, що це і Італія, складності є і у Франції. Ці країни змушені вводити режим економії. А це - майже завжди шлях до рецесії. Україна, яка повністю залежить від світової кон'юнктури, неминуче теж відчує на собі розвиток цієї кризи", - розповідає Віктор Суслов.
За його словами, деякі дані вже зараз викликають тривожні очікування.
"Скажімо, вперше за останні роки зведений платіжний баланс України за січень-листопаді 2011 року став від’ємним - мінус 2,3 млрд. доларів. У той час як за той же час 2011 року він був плюс 5,7 млрд. доларів. Це означає, що Україні вже не вдається покривати від’ємне сальдо торговельного балансу, яке склало в січні-листопаді 2011 року мінус 12,5 млрд. доларів за рахунок нових зовнішніх позик. Від’ємне сальдо платіжного балансу доводиться покривати золотовалютними резервами України", - розповідає Віктор Суслов.
За словами екс-міністра економіки, в результаті резерви в грудні резерви зменшилися до 31,7 млрд. доларів, у той час як у травні вони становили 39 млрд. доларів. "Україна швидко втрачає валютні резерви - це ознака кризи. Величезний торговий дефіцит - ознака кризи", - наголошує Віктор Суслов.
Також він зазначив, що за півтора роки роботи нинішнього українського уряду з 1 квітня 2010 р. по 1 жовтня 2011 р. валовий зовнішній борг збільшився на 20 млрд. доларів.
"Ясно, що продовження такої політики неприпустиме, тим паче, що Україні вже перестають давати в борг, рейтингові агентства знизили рейтинги країни до негативних. Вкладення іноземних інвесторів у цінні папери уряду України впродовж 2011 року зменшилися приблизно в 3 рази, що говорить про зниження довіри до політики українського уряду. Ясно, що відносна стабільність в цей період досягалася за рахунок дуже великих обсягів зовнішніх позик. Все це і говорить про наростаючу ймовірності дефолту", - розповідає заслужений економіст України.
Віктор Суслов зазначив, що 2013 рік буде тяжчим від 2012-го. "Все-таки, в 2012 році вкладення в підготовку до Євро-2012 повинні дати хоча б часткову віддачу", - резюмував він.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас