Тимошенко оцінила українську ГТС в 200 мільярдів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко оцінила українську ГТС в 200 мільярдів євро

Енергетика
3638
Екс-прем'єр-міністр України, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко оцінює ціну української газотранспортної системи (ГТС) в 200 мільярдів євро. Таку цифру екс-прем'єр назвала у відкритому листі до Верховної ради України.
"Українська ГТС пропускає 180 мільярдів кубометрів газу... і має унікальні у світовому вимірі газові сховища. За найскромнішими оцінками, в сьогоднішніх цінових координатах наша ГТС коштує більше 200 мільярдів євро", - йдеться в листі Тимошенко.
Нагадаємо, раніше голова правління компанії "Газпром" Олексій Міллер заявив, що Україна оцінює свою ГТС в 20 мільярдів доларів, і разом з додатковими платежами транспортування газу до Європи через Україну може виявитися в два рази дорожче, ніж будівництво "Південного потоку" . Крім того, 31 грудня він висловив припущення, що українська ГТС може в 2012 року впасти в ціні.
Тимошенко назвала сумнівною версію про те, що наша ГТС є купою металобрухту, який не здатний виконувати свою основну функцію. "Я відповідально стверджую, що наша ГТС в повному технічному порядку і може здійснювати транспортування газу без втрат і аварій ще досить тривалий час", - стверджує екс-прем'єр.
"Коли аферисти хочуть продати цінну річ за безцінь, але з тіньовими фінансовими і політичними відкатами, вони довго розповідають про нездоланні недоліки такої речі", - вважає Тимошенко. "Так, дійсно, наша ГТС потребує деякої розумної модернізації, але по-перше - це не є критичним для нормальної роботи, а по-друге - максимум фінансових ресурсів, які для цього потрібні - це 2,5 мільярда доларів. І щоб забезпечити це фінансування, необхідно виконати угоду з ЄС, якою передбачено довгострокове фінансування такої модернізації Європейським банком реконструкції та розвитку під мінімальні відсотки", - заявила вона.
Як повідомлялося, Тимошенко закликає українську владу не приватизувати ГТС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас