Три причини падіння євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три причини падіння євро

Валюта
5672
2012 рік розпочався з помітного зниження курсу європейської валюти. Однак на нього тисне не тільки боргова криза в єврозоні. Тут і технічні фактори, і позитивні сигнали з США.
Хрестоматійна істина свідчить: якщо курс валюти зростає - справи в економіці йдуть добре, якщо падає - погано. З цієї точки зору динаміка європейської грошової одиниці на початку 2012 року виглядає досить тривожно. Рік, що минає, ми проводжали приблизно на рівні 1,2950 долара США за євро, а 9 січня котирування в якийсь момент опустилися нижче позначки 1,27. Якщо ж подивитися на графік цієї найважливішої валютної пари за останні півроку (ще наприкінці серпня євро коштував 1,45), то взагалі може виникнути враження, що єврозона увійшла в піке.
Обмінний курс перестав бути чітким індикатором
Але враження це буде хибним. Ми живемо в нехрестоматійну епоху, і одна з її особливостей полягає в тому, що на глобалізованому і комп'ютеризованому валютному ринку сьогодні крутиться астрономічна кількість чисто спекулятивних грошей (згадайте хоча рекламу швидкої наживи на Forex, що переслідує вас всюди). А спекулянти керуються, головним чином, не фундаментальними показниками, а технічними факторами: для них набагато важливіші графіки, ніж народногосподарські дані.
Тому обмінні курси грошових одиниць перестали бути більш-менш точним відображенням макроекономічних реалій. Сьогодні вони здатні дати лише досить грубе уявлення про події (валютні спекулянти, як правило, не йдуть проти очевидного тренду). Наприклад, нинішній напрямок руху євро цілком обґрунтованим, оскільки боргова криза в єврозоні, дійсно, поки все ще загострюється. Це веде до того, що великі американські та азіатські інвестори продовжують із метою мінімізації ризиків виводити кошти з європейської валюти (передусім з європейських облігацій). Тож немає нічого дивного в тому, що курс євро до долара впав на найнижчий рівень за останні 16 місяців, а до японської ієни - навіть до мінімуму останніх 11 років.
Спекулянти осідлали тренд
У той же час цей тренд, що об'єктивно склався, посилюється відвертою грою на пониження. Роздивляючись на своїх моніторах графік найпопулярнішої валютної пари, спекулянти бачать, що приблизно з вересня минулого року їм вигідніше і безпечніше опускати євро і гнати вгору долар. До того ж у самому кінці 2011 року технічно орієнтовані трейдери отримали недвозначний сигнал до нової атаки на євро: у середині грудня він так і не зумів зачепитися в зоні підтримки навколо знакової позначки 1,30.
Що таке, з точки зору технічного аналізу, дана зона або лінія підтримки? Це той рівень, на якому колись у минулому покупців раптом виявилося більше, ніж продавців, і курс (в даному випадку євро), відскочивши, пішов вгору. Тому обережні спекулянти зазвичай проявляють стриманість у районі таких рубежів, оскільки побоюються різкої зміни тренду. А відчайдушні голови, навпаки, намагаються пробити лінії підтримки, бо знають: після успішного штурму падіння зазвичай триває зі збільшеною швидкістю.
Фактор міцніючого долара
Саме так воно і сталося в перші дні 2012 року. Тепер спекулянти напевно спробують дотиснути євро приблизно до рівня 1,25, де проходить наступна досить потужна зона підтримки, а потім, якщо і вона не встоїть, можуть зробити прорив до рубежу 1,19-1,20. Чи буде це знаком біди в єврозоні? Скоріше - справою техніки...
Треба сказати, що зовнішній (макроекономічний) фон гравцям на зниження зараз очевидно сприяє. Мало того, що єврозона переживає кризу, тому одночасно ще й економіка США, схоже, врешті починає набирати обертів. Про це, зокрема, свідчать непогані дані з ринку праці Сполучених Штатів, публікація яких у п'ятницю, 6 січня, викликала черговий виток падіння європейської грошової одиниці або, інакше кажучи, зростання попиту на американську валюту. Тож ми маємо зараз справу з реально міцніючим доларом. У роки президентських виборів в Америці таке не рідкість. Європейських літакобудівників, верстатобудівників і автобудівників, а також майстрів високої моди, виноробів і різних інших експортерів подібний розвиток подій не може не радувати.
Андрій Гурков
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас