Тимошенко вважає, що ціна української ГТС занижена в десять разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко вважає, що ціна української ГТС занижена в десять разів

Енергетика
519
Екс-прем'єр міністр Юлія Тимошенко вважає, що вартість української газотранспортної системи істотно занижена.
Про це йдеться в листі Тимошенко, написаному в Качанівській колонії, де екс-прем'єр відбуває семирічний термін ув'язнення.
"Щиро посміялася, коли почула, що нашу ГТС оцінили в 20 млрд. доларів. Чи то українську владу партнери України сприймають як цілком неповноцінну, чи то за кулісами процесу йде глобальний дерибан у вашому дусі", - зазначила Тимошенко.
Як приклад Тимошенко наводить вартість побудови газопроводу "Набукко", яким планують транспортувати 26 млрд. кубометрів на рік - за попередніми оцінками, будівництво обійдеться в 14 млрд. євро. "А спорудження першої гілки "Північного потоку" потужністю 27,5 млрд кубометрів за фактом обійшлася у понад 10 млрд. євро", - зазначає Тимошенко.
"Вам, Віктор Федорович, для довідки: українська ГТС пропускає 180 млрд кубометрів газу - в рази більше, ніж наведені приклади! І має унікальні у світовому вимірі газові сховища. За найскромнішими оцінками в сьогоднішніх цінових координатах наша ГТС коштує більше 200 млрд. євро. Хочу запитати у Віктора Федоровича, хто і якими саме "хортенятами" візьме різницю між 200 і 20 млрд. євро за здійснення афери по здачі нашої ГТС???", - цікавиться Тимошенко.
Нагадаємо, Україна продовжує переговори з Росією про зниження ціни на газ. Однією з умов можливого перегляду контрактів є створення газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС. Раніше ЗМІ повідомили, що сьогодні парламент розгляне зміни в закон про газотранспортну систему, які дозволять передачу ГТС в оренду майбутнього газотранспортного консорціуму НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".
Пізніше голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявив, що парламент розглядатиме законопроект про реформування нафтогазового комплексу після заслуховування інформації міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка щодо газових переговорів з Росією, яке відбудеться в п'ятницю, 13.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас