Залізне сповільнення. Зниження цін на метал може загальмувати зростання української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залізне сповільнення. Зниження цін на метал може загальмувати зростання української економіки

1149
З вересня 2011 року ціни на метали на світових ринках пішли вниз, і українські металурги задумалися про зниження виробництва. Це не короткострокове погіршення кон'юнктури, а тенденція як мінімум на наступні півроку. Саме металургія приносить українському бюджету більше третини всього обсягу надходжень. Тому сповільнення економічного зростання - не за горами.
"Ми бачимо сповільнення економічного розвитку в США і єврозоні. У 2012 році ця тенденція продовжиться - економічне зростання в цих країнах буде досить слабким", - пророкує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Сповільнюються й темпи зростання економіки Китаю, одного з основних споживачів металургійної продукції.
Криза чи тимчасовий спад?
Падіння попиту українські металурги вже відчули. З вересня по листопад ціни на їхню продукцію знизилися в середньому на 10-15%, стверджує Олександр Мартиненко, старший аналітик компанії з управління активами "Інвестиційний капітал Україна". У такій ситуації металурги змушені скорочувати виробництво. Алчевський меткомбінат уже заявив про зменшення випуску продукції на 20%, Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського - на 15%, Маріупольський комбінат ім. Ілліча - на 10%.
Однак 2012-й не стане повторенням 2008-2009 рр., коли в Україні була зупинена половина доменних печей. "Сьогодні попит на метали все-таки є, а в кінці 2008 року він був відсутній взагалі", - говорить аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Гайда. На думку експерта, поліпшення ситуації можна очікувати в другій половині 2012 року - покупцям доведеться виходити на ринок для поповнення запасів, це буде сприяти стабілізації цін. У той же час експерти не відкидають, що можуть змінитися основні ринки збуту металургійної продукції. "Через кризу в єврозоні виробники почнуть більше орієнтуватися на ринки Близького Сходу, Північної Африки та Східної Азії, - прогнозує Олександр Мартиненко. - Можливе збільшення поставок до країн БРІК".
Вирішувати проблему зсередини
Відновлення попиту на українську металургію на світових ринках кардинально проблему не вирішить. "Економіка України експортно орієнтована, тому вона дуже піддана зовнішнім шокам", - зазначає Олександр Жолудь. Гірничо-металургійний комплекс забезпечує чверть ВВП країни. Тож для України дуже важливо розвивати внутрішній ринок, на який сьогодні припадає лише 20% загального обсягу поставок. А потенціал у нього є - більше половини металофонду України необхідно негайно замінити, оскільки він критично зношений. За оцінками "Укрпромзовнішекспертизи", на це знадобиться 330 млн. т металу. Розвиваючи внутрішній ринок, можна застрахувати себе від негативних ситуацій на зовнішніх ринках у майбутньому.
Ірина Гамалій
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас