Статдані з Європи не порадували інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Статдані з Європи не порадували інвесторів

Казна та Політика
1098
Макроекономічні дані, що надійшли з Європи за неповну першу декаду 2012 року, виправдали досить песимістичні прогнози економістів та інвесторів.
Винятком не стала навіть Німеччина, якій пророкують відносно спокійний і рівний рік у порівнянні з іншими країнами єврозони і Європейського союзу в цілому.
Проте, європейські фондові ринки завершили перший тиждень торгів в плюсі завдяки позитивним статданим з інших регіонів, що дозволило сподіватися, що світова економіка встоїть під натиском боргових проблем єврозони. Зведений індекс регіону Stoxx Europe 600 додав 2-6 січня 1,2%, зростання показника продовжився вже третій тиждень поспіль.
Інфляція в Єврозоні в грудні сповільнилась до прогнозних 2,8%
Темпи зростання споживчих цін у єврозоні в грудні сповільнилися в порівнянні з листопадовим рівнем і склали 2,8% у річному вирахуванні, показали попередні дані Статистичного управління Європейського союзу.
У попередньому місяці інфляція становила 3%, що є максимальним рівнем за три роки.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, також прогнозували сповільнення інфляції в грудні до 2,8%.
Європейська економіка близька до рецесії, і це змушує компанії знижувати ціни на свою продукцію, щоб підтримати споживчий попит. Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі в грудні назвав ризики для інфляції в єврозоні "загалом збалансованими", знизивши базову відсоткову ставку другий місяць поспіль.
"Враховуючи загальну економічну ситуацію в єврозоні, важко очікувати істотного цінового тиску зсередини, - відзначає економіст Royal Bank of Scotland у Лондоні Нік Меттьюс. - До кінця першого кварталу інфляція може наблизитися до 2%".
Згідно з прогнозом ЄЦБ, інфляція в єврозоні в 2012 році складе в середньому 2%, в 2013 році - 1,5%.
Листопадове безробіття в Єврозоні залишилося на піку 13 років
Безробіття в 17 країнах єврозони в листопаді 2011 року склало 10,3%, залишившись на жовтневому рівні, який є максимальним з червня 1998 року - ще до введення євро, свідчать дані Статистичного управління Європейського союзу.
Водночас аналітики, опитані агентством Bloomberg, також не очікували зміни показника з жовтневого рівня.
У 17 державах єврозони в листопаді налічувалося близько 16,372 млн безробітних, що на 45 тис. вище жовтневого рівня.
Максимальний рівень безробіття як і раніше фіксується в Іспанії, де він підскочив уже до 22,9%, дуже високі показники також в Греції і країнах Балтії. Найнижчий рівень був відзначений в Австрії (4%), потім ідуть Люксембург і Нідерланди (по 4,9%).
Безробіття в 27 країнах Європейського союзу становило в листопаді 9,8%, також не змінившись в порівнянні з місяцем раніше, при цьому число безробітних у ЄС збільшилося на 55 тис. осіб - до 23,674 млн. У 14 з 27 держав показник безробіття знизився в листопаді в порівнянні з тим же місяцем 2010 року, в інших 13 - зріс.
Для порівняння: у США грудневе безробіття дорівнювало 8,5%, в Японії в листопаді показник становив 4,5%.
Безробіття у ФРН несподівано знизилося в грудні до 6,8%
Найбільш позитивні європейські статдані останнього тижня були отримані з ФРН. Кількість безробітних у Німеччині знизилася в грудні на 22 тис. осіб, до 2,89 млн, свідчать дані Федерального статистичного управління ФРН. Безробіття минулого місяця скоротилося до 6,8% з листопадових 6,9%.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували падіння числа безробітних на 10 тис. і не прогнозували зміни безробіття.
Зниження кількості безробітних у листопаді було переглянуте з 20 тис. до 23 тис.
Грудневе скорочення безробіття відображає збільшення обсягів випуску автомобілів і машинобудівного обладнання. Крім цього, несподівано тепла зимова погода підтримала обсяги будівництва і кількість робочих місць у секторі, що традиційно знижується в цю пору року.
Німецькі компанії продовжують отримувати суттєві експортні замовлення, що дозволяє їм протистояти економічному спаду, який зачепив інші країни єврозони. Індекс ділової довіри, що розраховується інститутом Ifo, несподівано зріс у грудні, а опитування населення показують, що 90% громадян впевнені у стабільності своєї роботи.
Довіра до економіки Єврозони в грудні оновила мінімум за 2 роки
Зведений індекс ділової і споживчої довіри в єврозоні знизився в грудні до 93,3 пункту - мінімальної позначки з листопада 2009 року, повідомила минулої п'ятниці Європейська комісія.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому також очікували зменшення показника до цього рівня.
Листопадове значення індикатора було переглянуте з 93,7 до 93,8 пункту.
Падіння довіри відображає побоювання як споживачів, так і бізнесу, що в єврозоні в четвертому кварталі минулого року почалася рецесія в результаті поширення боргової кризи на найбільші економіки регіону.
"Довіра погіршується вже досить давно, і немає жодних причин очікувати відновлення довіри до економіки єврозони найближчим часом. Можливе подальше падіння до виняткових рівнів в залежності від того, наскільки глибокою виявиться рецесія", - вважає економіст Commerzbank AG Пітер Діксон.
Значення індексу настроїв європейських промислових компаній за листопад було переглянуто з мінус 7,3 до мінус 7,1 пункту й у грудні залишилося на переглянутому рівні, хоча аналітики очікували падіння показника до мінус 7,5 пункту.
Показник довіри в сфері послуг опустився з переглянутих мінус 1,6 до мінус 2,1 пункту, як і очікувалося. Індикатор споживчих настроїв дещо підвищився порівняно з листопадом з мінус 21,2 до мінус 21,1 пункту, хоча експерти не прогнозували змін.
Падіння роздрібних продажів у Єврозоні в листопаді виявилося гіршим від очікувань
Роздрібні продажі в єврозоні впали в листопаді на 0,8% в порівнянні з попереднім місяцем на тлі поглиблення боргової кризи та сповільнення економічного зростання по всьому регіону, свідчать дані Статистичного управління Європейського союзу.
Економісти, опитані Bloomberg, прогнозували зниження обсягу продажів усього на 0,4%.
У річному обчисленні роздрібні продажі впали на 2,5%, в той час як очікувалося зниження на 0,9%.
Зростання показника в жовтні в порівнянні з вереснем було переглянуте з 0,4% до 0,1%. Продажі в порівнянні з жовтнем 2010 року знизилися на 0,7%, а не на 0,4%, як повідомлялося раніше.
Передбачається, що заходи, які вживають уряди країн Європейського союзу з метою боротьби з бюджетними дефіцитами і держборгом, призведуть до скорочення робочих місць і споживчих витрат у регіоні.
В Євросоюзі в цілому обсяг роздрібних продажів знизився в листопаді на 0,6% відносно попереднього місяця і на 1,3% в річному численні. Найбільш різке падіння було зафіксовано в Португалії (на 2,6%), за нею йдуть Мальта (-1,6%) і Румунія (на 1%).
Обсяг роздрібних продажів у Німеччині, найбільшій за обсягом ВВП країні Європи, в листопаді впав на 0,9% в порівнянні з попереднім місяцем.
Значне зростання продажів відзначалося в Литві (4,2%) та Ірландії (2%).
Погіршення показників довіри і роздрібних продажів поряд з іншими факторами може змусити Європейський центральний банк (ЄЦБ) у найближчі місяці провести подальше пом'якшення грошово-кредитної політики, вважають експерти.
У грудні 2011 року ЄЦБ знизив базову відсоткову ставку до 1% річних. Передбачається, що в 2012 році відсоткова ставка ЄЦБ буде знижена до рекордних 0,5%.
Разом з тим експерти не очікують зміни вартості кредитування в єврозоні на січневому засіданні ЄЦБ, яке відбудеться 12 січня.
Замовлення промпідприємств ФРН зафіксували максимальне падіння за 3 роки в листопаді
Обсяг замовлень промислових підприємств Німеччини обвалився в листопаді 2011 року на 4,8% в порівнянні з попереднім місяцем, продемонструвавши найзначніше падіння з січня 2009 року, повідомило міністерство економіки ФРН.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували зниження показника на 1,8%.
Зменшення обсягу замовлень відносно листопада 2010 року склало 4,3%, тоді як експерти прогнозували зниження на 1,2%.
Згідно з переглянутими даними, в жовтні замовлення німецьких промпідприємств збільшилися на 5% порівняно з вереснем і на 5,2% відносно того ж місяця 2010 року. Раніше повідомлялося про підвищення першого показника на 5,2%, другого - на 5,4%.
Жовтневе зростання, ймовірно, було винятком, відзначають експерти, оскільки до цього замовлення підприємств падали в річному обчисленні три місяці поспіль - з липня по вересень.
Разом з тим аналітики сподіваються, що Німеччині (на відміну від багатьох інших країн єврозони) вдасться уникнути рецесії. Безробіття в країні перебуває біля мінімальних позначок за два десятиліття, що допомагає підтримати довіру споживачів до економіки, а довіра в діловому секторі зненацька зросла в грудні другий місяць поспіль.
Іноземні замовлення німецьких промпідприємств (крім країн єврозони) обвалилися на 10,3%, з країн єврозони - на 4,1% порівняно з жовтнем, коли їх зростання становило 8,2%.
Внутрішні замовлення у ФРН знизилися на 1,1%.
Попит на засоби виробництва знизився на 6,5%, на споживчі товари - на 2%.
Промвиробництво в Німеччині скоротилося в листопаді більше від очікувань
Обсяг промислового виробництва в Німеччині в листопаді знизився на 0,6% в порівнянні з попереднім місяцем, свідчать дані міністерства економіки та праці ФРН.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, прогнозували зниження показника на 0,5%.
Зростання виробництва в порівнянні з листопадом 2010 року становило 3,6% проти очікуваних 3,9%.
Згідно з уточненими даними, в жовтні обсяг промвиробництва в Німеччині збільшився відносно того ж місяця 2010 року на 4,2%, а не на 4,1%, як було оголошено раніше.
"Обсяги невиконаних замовлень добігають кінця. Однак німецька економіка достатньо сильна і відновиться швидко", - заявив економіст Berenberg Bank Крістіан Шульц.
Виробництво в переробній і гірничорудній промисловості скоротилося в листопаді на 1% в порівнянні з попереднім місяцем, в тому числі випуск споживчих товарів впав на 0,7%, засобів виробництва - на 1%. Обсяг будівництва в Німеччині підскочив у листопаді на 4,5% відносно жовтня і на 9,9% в порівнянні з листопадом 2010 року.
За оцінками інституту IfW, зростання ВВП Німеччини сповільниться в поточному році до 0,5% з 2,9% в 2011 році, в той час як RWI очікує зниження темпів підйому економіки з 3% до 0,6%.
Британське житло подешевшало в грудні до мінімуму за 2,5 року
Ціни на житлову нерухомість у Великобританії впали в грудні 2011 року до мінімальних позначок за 2,5 року, йдеться в матеріалах Halifax, що є іпотечним підрозділом Lloyds Banking Group Plc.
Halifax відзначає також, що доля британського ринку житла в 2012 році видається вкрай невизначеною через суперечливі макроекономічні дані і побоювання рецесії в країні.
Середня вартість житла минулого місяця знизилася на 0,9% в порівнянні з листопадовим показником, до мінімальних з липня 2009 року 160 тис. фунтів ($248 тис.). У порівнянні з груднем 2010 року ціна середнього будинку впала на 2,2%, повідомило агентство Bloomberg.
"Низьке зростання заробітної плати, помітне ослаблення ринку праці і серйозні побоювання щодо економічних прогнозів обмежують потенційних покупців. Ці фактори переважують підтримку, яку ціни на житло отримують від дуже низьких відсоткових ставок за іпотекою", - вважає економіст IHS Global Insight Говард Арчер.
За IV квартал житло подешевшало на 0,1% в порівнянні з липнем-вереснем і на 1,3% в річному численні.
Halifax очікує падіння або зростання цін на житло у Великобританії не більше ніж на 2% в 2012 році. "Якщо Британія зможе уникнути рецесії, ми очікуємо стабільності цін на житло в 2012 році", - зазначив економіст Halifax Мартін Елліс.
За оцінками Банку Англії, в IV кварталі 2011 року в економіці Великобританії почалася стагнація.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас