Експерти: Зону євро очікує посилення кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зону євро очікує посилення кризи

Валюта
1375
Майбутні місяці покажуть, чи здатні європейські лідери зберегти єврозону чи виявляться безсилі перед політичними, економічними та фінансовими проблемами, що стоять перед ними на початку року, повідомляє РБК-Україна.
Криза єврозони на короткий час пропала із заголовків новин на рубежі 2011 і 2012 рр., але вона повернеться з новою силою, відзначає видання.
У Греції, яка стала відправною точкою кризи більше двох років тому, уряд поспішає узгодити з банками угоду щодо обміну облігацій, щоб отримати від партнерів по єврозоні та МВФ черговий транш фінансової допомоги на 130 мільярдів євро. Без цих грошей Афіни ризикують оголосити дефолт за боргами в березні.
"Ризик дефолту Греції знову зростає, і є загроза зараження Італії та інших країн", - написали минулого тижня економісти Barclays Capital.
Більше того, через кілька місяців у Греції та Франції пройдуть вибори, що може ускладнити прийняття рішень в цих країнах і знизити здатність єврозони до швидких дій в той момент, коли їй необхідно реалізувати домовленості, досягнуті на саміті Євросоюзу в грудні.
Одним з основних результатів саміту була домовленість про виділення 200 мільярдів євро МВФ, які він міг би витратити на кредити Італії і, можливо, Іспанії. Але для цього єврозоні потрібно отримати 50 мільярдів євро від країн, що не входять в блок, що здається важким завданням.
Вибори в Греції, намічені на кінець березня, мабуть, не виявлять явного лідера, а значить коаліційні переговори триватимуть, додаючи невизначеності. Судячи з опитувань у Франції, президент Ніколя Саркозі, який на пару з канцлером Німеччини Ангелою Меркель очолює боротьбу Європи з кризою, може поступитися кріслом соціалісту Франсуа Олланду.
Чиновники в Берліні висловлюють побоювання, що епоха "Меркозі" завершиться в розпал кризи.
"Не буде більше "Меркозі". Політику в Європі тепер диктуватимуть Ангела Меркель і (глава МВФ) Крістін Лагард. У наступного президента Франції, будь то Олланд чи Саркозі, вибір невеликий. Дефіцит і витрати потрібно скорочувати, а податки - підвищувати", - вважає французький економіст Жак Дельпла.
Примітно, що Меркель і Саркозі в понеділок зустрічаються в Берліні для підготовки саміту ЄС, наміченого на 30 січня і присвяченого заходам прискорення економічного зростання. Після декількох років фінансової консолідації, що послідувала за світовою кризою 2008-2009 рр., Єврозона йде до рецесії, від чого євро впав до 16-місячного мінімуму до долара.
У той же час, в даний момент відновлення довіри ринку до фінансів країн єврозони і стимулювання економіки цих країн - два завдання, що суперечать одне одному.
"У нинішніх ринкових умовах немає місця Кейнсіанській експансіоністській фіскальній політиці з підвищення попиту в країнах з низькими темпами зростання. Ринки просто не приймуть таку стратегію", - йдеться в конфіденційній записці Deutsche Bank для уряду Німеччини, підготовленій в кінці минулого року.
Світлою плямою можна вважати Європейський центробанк, який, за словами чиновників, демонструє велику гнучкість при новому президенті Маріо Драгі.
"Ми вже бачимо, що Драгі гнучкіший від Тріше. Він не стане розмахувати базукою, але зробить те, що потрібно", - сказав високопоставлений німецький чиновник.
Питання в тому, чи дасть це європейським лідерам час для подолання грандіозних перешкод, що стоять перед ними на початку року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас