Точка зору: В Україні варто врегулювати питання оренди землі, а не її купівлі-продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: В Україні варто врегулювати питання оренди землі, а не її купівлі-продажу

Аграрний ринок
375
Верховна Рада України на наступному пленарному тижні не має законного права розглядати у другому читанні проект закону про ринок землі. Про це сьогодні кореспонденту заявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.
Влада намагається створити правові підстави для можливості скупки земель кількома фінансово-політичними групами.
"Парламент не має ні практичних, ні правових підстав розглядати закон про ринок землі на найближчому пленарному тижні", - сказав він. Томенко зазначив, що в парламенті не було жодного засідання профільного комітету, під час якого було б розглянуто велику кількість поправок, внесених до другого читання. При цьому, додав віце-спікер, засідання робочої групи, де нібито розглядалися відповідні поправки, не мають легітимності. "Для того, щоб розглядати закон у другому читанні, потрібно провести відкрите засідання комітету з запрошенням всіх авторів поправок, і кожна поправка повинна бути проголосована", - зазначив Томенко.
Заступник голови ВР також зауважив, що влада намагається створити правові підстави для можливості скупки земель кількома фінансово-політичними групами.
"Сьогодні потрібно навести порядок на ринку землі, щоб не допустити цього", - додав він.
Зокрема, зазначив Томенко, потрібно навести порядок в системі розпаювання земель. За його словами, хаос, який відбувається з виплатами дивідендів селянам, які передали свої паї в оренду, став критичним. Тому, на переконання віце-спікера, необхідно встановити фіксовані суми, щоб вони не відрізнялися по всій Україні. Ставка, за словами Томенка, повинна складати, щонайменше, 4%, і виплачуватися виключно в грошовій формі.
Крім того, додав Томенко, орендарі паїв, які, переважно, є представниками великих міст, повинні були б 1% оренди платити сільським радам, і ці кошти варто було б спрямовувати на утримання соціальної інфраструктури.
"Не створивши умов для створення державного земельного кадастру і не навівши порядок з орендою паїв, будь-яке форсування прийняття закону про ринок землі стане фактором, який дорого коштуватиме країні і українському селу", - сказав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас