Глава ЦБ Чехії: Греція повинна покинути єврозону без допомоги ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ЦБ Чехії: Греція повинна покинути єврозону без допомоги ЄС

Казна та Політика
2939
Греції доведеться покинути єврозону без нової масштабної допомоги Євросоюзу, заявив в понеділок, 9 січня, керуючий Центральним банком Чехії Мирослав Зінгер.
"Якщо не буде політичної волі дати Греції величезну кількість грошей з європейських структурних фондів, то я не бачу ніякого іншого рішення, крім виходу з єврозони і масштабної девальвації нової грецької валюти", - сказав Зінгер в інтерв'ю газеті Hospodarske Noviny, повідомляє РИА Новости.
Греція фінансує 360-мільярдний борг за рахунок кредитів ЄС і МВФ. У жовтні 2011 року європейські лідери ухвалили, що 110-мільярдний пакет кредитів, який виплачуються з травня 2010 року, недостатній. Натомість був розроблений новий 130-мільярдний пакет, який включає пряме фінансування Греції, оплату обміну облігацій з дисконтом і рекапіталізацію місцевих банків.
За словами Зінгера, видані до нинішнього часу кредити Греції тільки відтягували необхідні рішення і давали багатим грекам можливість вивести гроші за межі країни.
"Це знижує надійність Європи і бажання неєвропейських країн позичати або надавати новий капітал МВФ для допомоги Європі", - додав глава чеського ЦБ. Чехія планує перейти на використання євро, але поки що використовує власну валюту - чеську крону.
Глава ЦБ Чехії також розкритикував програму МВФ по допомогу країнам єврозони, які зіткнулися з бюджетними і борговими проблемами.
"Греція позичила двічі, Португалія та Ірландія - один раз, і виходить, що програма допомоги добре працює тільки в Ірландії", - сказав Зінгер.
За його словами, вирішення боргової кризи в ЄС вимагатиме рекапіталізації банків на континенті.
"Нам потрібно перестати робити вигляд, що ми більше ніколи не будемо вдаватися до рекапіталізації банків. У зв'язку з грецькою кризою, можливо, буде необхідно вливати гроші навіть у великі банки, які зазнають збитків", - сказав Зінгер.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас