"Неконтрольоване банкрутство" Греції може відбутись вже в березні 2012 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Неконтрольоване банкрутство" Греції може відбутись вже в березні 2012 р

Казна та Політика
537
Прем'єр-міністр Греції Лукас Пападімос виступив із застереженням про можливе "неконтрольоване банкрутство" країни, яке, за його словами, може відбутися вже в березні, передає "Німецька хвиля". На зустрічі з лідерами профспілок та представниками Федерації роботодавців Пападімос закликав сторони більш активно підтримувати намічені Афінами заходи жорсткої економії.
За словами грецького прем'єра, профспілкам слід погодитися з подальшим скороченням зарплат, щоб завдання з оздоровлення фінансів, які стоять перед керівництвом країни, були виконані. "Ми повинні погодитися зі зниженням своїх доходів. Це необхідно для підвищення конкурентоспроможності. Грекам доведеться принести жертви заради запобігання катастрофі. Часу на переговори не залишилося, ми повинні діяти", - підкреслив Пападімос.
Він нагадав, що Греція опиниться на межі банкрутства, якщо буде позбавлена допомоги ззовні. Вже найближчим часом має бути досягнуто згоди з представниками Європейського Союзу (ЄС), Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Європейського центрального банку (ЄЦБ) про надання Афінам чергових траншів кредитів.
Нагадаємо, 11 листопада 2011 р. в Греції завершилося формування перехідного коаліційного уряду на чолі з колишнім віце-президентом Європейського центробанку Пападімосом. Одне зі своїх першочергових завдань - домогтися надання Греції останнього 8-мільярдного кредитного траншу в рамках діючої програми допомоги - новий уряд виконав. Крім того, уряду необхідно заручитися другим пакетом фінансової допомоги від єврозони і Міжнародного валютного фонду - на 130 млрд євро.
В середині січня 2012 р. представники ЄС, МВФ і ЄЦБ прибудуть в Афіни, щоб на місці ознайомитися з тим, як реалізується план економії. Крім проведення реформ податкової системи та сфери юстиції, експерти наполягають на урізанні пенсій.
Держборг Греції перевищує 340 млрд євро (160% від ВВП країни). У перерахунку на душу населення борг уряду становить близько 31 тис. євро. Ситуація з погашенням держборгу ускладнюється рецесією в національній економіці. На початку грудня 2011 р. Єврокомісія і Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднили прогноз, згідно з яким за підсумками 2011 р. грецька економіка скоротиться на 5,5% (з урахуванням сезонної корекції). Рецесія в Греції триває вже четвертий рік. Уряд змушений йти на заходи жорсткої економії, включаючи скорочення зарплат і пенсій, а також підвищення податків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас